Regija
ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE ŽUPANJE

Osim povišenja cijene
vode, ostalo će ovisiti
o prihodima proračuna
Objavljeno 6. listopada, 2022.
U ovom bi trenutku, kaže gradonačelnik Damir Juzbašić, bilo vrlo neodgovorno govoriti o tome što će se događati iza Nove godine
ŽUPANJA



Županjci će od 1. siječnja 2023. plaćati skuplju vodu u prosjeku za oko 60 posto, najavio je to na sjednici Gradskog vijeća Domagoj Markovinović, direktor Komunalca. Poskupljenje je, prema prvotnom planu, trebalo ići s 1. listopada, ali je prolongirano zato što je Vlada RH uskočila s mjerama pomoći u dijelu podmirenja troškova električne energije.



Komunalac je osjetno povećane troškove poslovanja do sada uspio prebroditi sam, s unutarnjim rezervama, kako ne bi dodatno financijski opteretio građane. Međutim, Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK), od kojega ta gradska tvrtka kupuje vodu, odlučio je podići cijenu. Stoga će i poskupljenje vode za krajnje potrošače na distribucijskom području Komunalca, koje uz Županju obuhvaća i Štitar, Gradište i Bošnjake, biti neizbježno jer cijena vodnih usluga mora biti na razini pokrića troškova isporučitelja.

Vrtić ne poskupljuje


Koliko će Županjcima poskupjeti voda, ovisi o tome koliko će VVK, kao isporučitelj, poskupiti vodu Komunalcu. U prvome navratu plan im je bio povećati cijenu s 1,15 kuna na 2,99 kuna za kubik, prije svega zbog osjetnog povećanja cijene električne energije, koja je jedan od važnijih troškova u poslovanju vodoopskrbnih poduzeća. "U isto vrijeme struja je i nama poskupjela, indeks bi bio 303 posto, i na osnovi toga kalkulacija je pokazala da bi poskupljenje vode bilo 60-ak posto", zaključio je Markovinović. Odnosit će se na sve stavke računa osim na naknade za Hrvatske vode.

A očekuju li Županjce, osim povećanja cijene vode, i nova poskupljenja, što je vrlo nepopularna mjera na koju se lokalni čelnici teško odlučuju, nakon što iscrpe sve druge mogućnosti, ovisit će o stanju gradskih financija i o punjenju proračuna u 2023. Vijećnik SDP-a Josip Gregorović upitao je konkretno za usluge Dječjeg vrtića "Maslačak". Do kraja godine, ustvrdio je gradonačelnik Damir Juzbašić, nije ni u planu razmišljati o podizanju cijene dječjeg vrtića. A u ovom bi trenutku, dodao je, od njega bilo vrlo neodgovorno govoriti o tome što će se događati poslije Nove godine. Kao trenutačno jedan od najvećih problema s kojim su suočene lokalne jedinice istaknuo je smanjenje iznosa fiskalnog izravnanja za 2023. zbog osjetnog pada broja stanovnika. A Županja je tu, napomenuo je, s obzirom na to da se iznos ove državne pomoći računa po glavi stanovnika, iza Iloka u najgorem položaju.

Neizvjesna 2023.


Prema trenutačnim pokazateljima, Županja će ostati uskraćena za oko četiri milijuna kuna, što bi bio velik udarac za gradski proračun i potrebe lokalne zajednice. Postoje neka obećanja i Udruga gradova radi na tome da se osmisle određene kontramjere za ublažavanje izostanka višemilijunskih prihoda od fiskalnog izravnanja koji su mnogima od vitalnog značenja za normalno funkcioniranje. "Ako stanje gradskih financija nagodinu bude kao i sada, zasigurno zbog energenata neće doći do bilo kakvih poskupljenja, ali ako se ostvare predviđanja i ako izgubimo četiri milijuna kuna i ako se smanje porezni prihodi, morat ćemo razmišljati, možda ne konkretno o vrtiću, ali o nekim drugim poskupljenjima sigurno", kazao je Juzbašić.

Podsjetio je da je u posljednjih 16 mjeseci vrtić dobio oko pola milijuna kuna od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, koji su mu podigli proračun. On će u ovoj godini probiti iznos od pet milijuna kuna, u odnosu na bazni proračun od 4,4 milijuna kuna. U ovoj pedagoškoj godini pohađa ga rekordan broj djece, povećan je broj skupina i odgojiteljica. Očekuje da će se financijski i prostorno rasteretiti izgradnjom područnog ureda županjskog vrtića u Bošnjacima. Također se radi i na projektiranju postavljanja solarnih panela na zgradu vrtića kako bi se ostvarile uštede.

Marija Lešić Omerović
SOLARNI PANELI NA KROVOVIMA
U tijeku je projektiranje solarne elektrane na krovovima pročišćivača otpadnih vodu u Županji koji je i najveći potrošač električne energije u gradskom sustavu, ako se izuzme javna rasvjeta, i generator dizanja troškova unutar Komunalca. Od ukupno 1,8 milijuna kuna troška za struju, 60 posto odnosi se na pročišćivač. Elektrana će kada bude u funkciji, što se očekuje na proljeće, davati 212 megavata struje i smanjiti trošak za trećinu. U proceduri je rješavanje dokumentacije, nakon ishođenja EOTRP-a slijedi javna nabava. Vrijednost je približno 1,2 milijuna kuna, a dio novca očekuju povući preko natječaja.

POREZNI PRIHODI
Veliku ulogu imat će porezni prihodi. Ako i u sljedećoj godini budu dobri kao i u ovoj, ako se u siječnju pokaže da su na razini iz siječnja 2022., neće doći do drugih poskupljenja, osim vode, čija se cijena morala korigirati zbog podizanja cijene od strane isporučitelja.

Najčitanije iz rubrike