Osijek
VRELOVODNA MREŽA JE NAPUNJENA, ODZRAČENA I SPREMNA

Radovi na vrelovodu gotovi, čekaju se niže temperature pa da radijatori počnu grijati
Objavljeno 29. rujna, 2022.

Ako je bilo bojazni da će zbog opsežnih radova na infrastrukturi biti ugrožen početak grijanja putem gradske toplane, evo dobrih vijesti. Temperaturnih pluseva u radijatorima će biti.



- Strojarski radovi na projektu "Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do Toplane Pogona Osijek", planirani za ovu godinu, završeni su te je vrelovodna mreža napunjena, odzračena i spremna za početak sezone grijanja - odgovaraju na naš upit u središnjici HEP Toplinarstva, oni su u Osijeku koncesionar tzv. gradskog grijanja. A kada će grijanje biti i uključeno - tu je odgovor koji je već uobičajen. U skladu s Općim uvjetima za isporuku toplinske energije, uključivanje grijanja u ogrjevnoj sezoni počinje na temelju odluke distributera toplinske energije kada se za to ostvare vremenski uvjeti.



- HEP-Toplinarstvo d.o.o. svakodnevno prati vanjske temperature zraka i dugoročnu prognozu Državnog hidrometeorološkog zavoda te će u skladu s navedenim donijeti odluku o početku uključivanja grijanja. Nakon donošenja odluke o početku uključivanja grijanja, uključenje se prvo vrši za prioritetne skupine - dječje vrtiće, škole, dječje domove, domove umirovljenika, fakultete, učeničke i studentske domove te domove zdravlja - odgovaraju iz HEP-a.



Izvještavali smo kako je proljetos, po završetku ogrjevne sezone, HEP-Toplinarstvo i fizički započelo s radovima na toplinskom sustavu grada i to zamjenom spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek kojim se u ovoj i idućoj godini planira revitalizirati 4,4 kilometra postojeće vrelovodne mreže. Zbog tih radova na snazi je bila i poseban regulacija prometa u dijelu oko KBC-a, a potom i u ulicama u Donjem gradu.



Ukupna vrijednost projekta je 78,91 milijun kuna, od čega 46 milijuna kuna čine nepovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodijeljena u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.". Realizacijom ovog projekta povećat će se energetska efikasnost toplinskog sustava, smanjiti toplinski, transmisijski i hidraulički gubici te stvoriti preduvjeti za nastavak isporuke toplinske energije na pouzdan i siguran način.



Nakon strojarskih, u tijeku su građevinski radovi na sanaciji i uređenju javnih površina koji, kažu iz HEP-a, neće utjecati na početak sezone grijanja. Radovi na ovom projektu završit će krajem kolovoza iduće godine.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

DKOLEKTIV I PRAVNI FAKULTET OSIJEK ZA DAN EUROPE

“Odjeci socijalne Europe” u četvrtak

U DVORANI DRŽAVNOG ARHIVA

Tribina “Baština hrvatskog istoka”

Najčitanije iz rubrike