Osijek
ČETVRTAK NA 37 STUPNJEVA

KBC: Na Hitnom prijemu oko 150 pregleda dnevno
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Prema broju pregleda ipak prednjače internistička i traumatološka ambulanta - rekla je dr. Baraban

Kolovoz uvijek sa sobom donosi visoke temperature i nagle promjene vremena. Kada se pogledaju temperaturni rekordi u Hrvatskoj, većina ih je oborena upravo tijekom osmog mjeseca u kalendaru, a ovo smo ljeto već tri puta svjedočili toplinskim udarima koji su trajali danima. U četvrtak, 18. kolovoza, dočekao nas je još jedan vrhunac toplinskog vala, temperatura je dosegnula brojku 30 već u 10 sati prijepodne.



Kako je izvijestio Državni hidrometeorološki zavod, tijekom cijelog četvrtka bilo je pretežno sunčano i vruće, s najvišim temperaturama zraka od 35 do 37 Celzijevih stupnjeva. Međutim, tijekom petka (19. kolovoza), očekuje nas vrlo promjenjivo i nestabilno vrijeme uz mjestimičnu kišu i grmljavinu, lokalno moguće i jače nevrijeme. U dane vikenda pretežno, u unutrašnjosti djelomice sunčano, no ne sasvim stabilno, pa treba računati na poneki pljusak ili kratkotrajnu kišu, posebice u unutrašnjosti. U unutrašnjosti u petak će puhati slab i umjeren zapadni i jugozapadni vjetar, potom sjeverni i sjeverozapadni, na istoku i jak. Vrućina će popustiti, posebice u unutrašnjosti.

- U petak nas očekuje potpuno drukčija vremenska slika - bit će vrlo nestabilno, mjestimice uz pljuskove i grmljavinu, a moguće je i nevrijeme, na Jadranu prolazno pojačan sjeverozapadni vjetar te pijavice. Mirnije i uglavnom bez kiše zadržat će se na jugu Hrvatske. Mjestimični pljuskovi mogući su još i tijekom posvuda sunčanije subote, a u nedjelju uz većinom umjerenu buru uglavnom sunčano i suho. I na kopnu u petak promjena vremena, pa su lokalno vjerojatni i jače izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Za vikend sunčanije i svježije, ali nestabilno - u subotu mjestimična kratkotrajna kiša moguća je gotovo posvuda, a u nedjelju je najvjerojatnija na najoblačnijem istoku - rekla je dr. sc. Petra Mikuš Jurković za HRT.

Kako smo doznali od dr. sc. Vedrane Baraban, pročelnice Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Osijek, i ovaj se treći toplinski val pokazao kao i prethodna dva, što znači povećani pritisak pacijenata na hitan prijam, no prema broju pregleda ipak prednjače internistička i traumatološka ambulanta.

- U zadnja četiri dana dnevno smo imali oko 150 pregleda na Hitnom prijemu, a dominiraju internistički pacijenti, i to najčešće zbog teških vaskularnih i kardiovaskularnih problema. U ovom je valu zabilježen veći dolazak noću, no ti pacijenti dolaze u teškom, ponekad i u kritičnom stanju. Trauma je specifična po vrućini, zato što su to posljedice boravaka na otvorenom i bavljenja raznim sportovima, a ipak je manji broj prometnih nezgoda - istaknula je dr. Baraban.

Nikola Kučar
ACCUWEATHER PROGNOZA ZA JESEN
Meteorolozi AccuWeathera objavili su dugoročnu prognozu za jesen. Tyler Roys, viši meteorolog koji godinama prognozira vrijeme diljem Europe, očekuje da će topliji uvjeti od normalnih i dalje biti trend, prijelaz s ljeta na jesen možda neće biti primjetan mnogim Europljanima, s toplim, gotovo suhim uvjetima kroz bar dio sezone, dok će jugoistočna Europa doživjeti različite promjene vremena. Očekuje se da će se neki od najrazličitijih vremenskih uvjeta jesenske sezone događati nad jugoistočnim dijelovima kontinenta, uključujući Grčku i ostatak Balkana. Roys očekuje da će u ranom dijelu jeseni biti nekoliko toplinskih valova prije nego što dođu promjene u vremenskom obrascu, kada bi navedena područja mogla zabilježiti porast padalina do druge polovine sezone.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike