Kultura
ZATVORENO 68. SPLITSKO LJETO

Balet "Veliki Gatsby" i dodjela nagrade Judita
Objavljeno 15. kolovoza, 2022.
Dodjelom festivalskih nagrada Judita za najveća umjetnička postignuća u dramskom i glazbenom festivalskom programu, na otvorenoj pozornici splitskog poluotoka Sustipan završilo je 68. Splitsko ljeto. Svečanost zatvaranja uslijedilo je nakon posljednje festivalske izvedbe, baletne predstave "Veliki Gatsby". Festival je proglasio zatvorenim župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Ocjenjivački sudovi nagrade Judita odlučili su da Judita za dramski program pripadne glumici Petri Kovačić Botić, za naslovnu ulogu u predstavi "LizistRATa", a Juditu najznačajnije umjetničko postignuće u glazbenom dijelu programa dobio je tenor Max Jota, za ulogu Adorna u operi "Simon Boccanegra". Nagrade Judita laureatkinji Petri Kovačić Botić uručio je ravnatelj Festivala Srećko Šestan, a uime odsutnog Maxa Jote nagradu je primila tajnica glazbene direkcije HNK Split Ivana Smoljanović.

68. Splitsko ljeto, festival duge tradicije koje organizira Hrvatsko narodno kazalište Split, trajalo je od 12. srpnja i za 34 ovogodišnja festivalska dana publici ponudilo 47 izvedbi, od čega sedam izvedbi četiri operna naslova, deset izvedbi osam dramskih predstava, pet plesnih predstava u ukupno šest izvedbi, 16 koncerata, dvije likovne izložbe, predstavljanja knjiga i jednu glumačku radionicu.

Premijerno su izvedene opera Giuseppea Verdija "Simon Boccanegra" na Peristilu, dramska predstava "LizistRATa" po motivima Aristofana, Homera, Predraga Lucića i Mate Matišića, balet "Veliki Gatsby" te multimedijalni glazbenoscenski performans "The Stranger Within". Predstave su se odvijale na ukupno 15 otvorenih i ambijentalnih pozornica, mahom u Splitu, ali i u Vrlici, u Postirama, u Tučepima, Gatima te u Šibeniku. T.K.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike