Sport
IZ NAJNIŽE LIGE DO PROFESIONALACA

U 22 godine zahvaljujući Jovi Vukoviću u Bijelom Brdu stvoreno pravo čudo
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
U Bijelom Brdu su davno demantirali hrvatsku nogometnu praksu i zle proroke. Klub iz sela s manje od dvije tisuće stanovnika više je od desetljeća u slavonsko-baranjskom vrhu, svake godine zapravo podižući tu letvicu. Start doista nije bio obećavajući, jer je klub u 87 godina postojanja veliku većinu vremena obitavao u (naj)nižim državnim ligama, gdje ga je zatekao i tvorac današnjeg BSK-a Jovo Vuković početkom ovoga tisućljeća preuzimajući vođenje kluba, koji se tad natjecao u Drugoj županijskoj osječko-baranjskoj ligi. I nakon 22 godine Vuković je klub podigao u prvu ligu i nadalje, međutim, drugoligaškog predznaka koja će za BSK biti u znatno kvalitetnijem okruženju jer se zadržao među 12 sudionika saziva neposredno ispod elitnoga. Suprotno mnogim prognozama i petu godinu u nizu participirajući na toj razini, o kojoj predsjednik Vuković nije ni sanjao kada je 2000. godine dobio povjerenje za vođenje kluba.

- Primarna je tada zadaća bila opstojnost kluba, koji je bio zapušten u svim segmentima, primjera radi, igrači su se za treninge i utakmice svlačili u obližnjoj OŠ Bijelo Brdo. Tako je bilo punih pet godina, ali smo uspjeli u prvobitnoj namjeri stabiliziravši se i animiravši neposredno okruženje. Te, 2005. godine počeli su prvi infrastrukturni zahvati na igralištu, koji su nakon tri godine dobili novi zamah i ubrzo je niknuo funkcionalni objekt s natkrivenim tribinama. Usporedo su se ostvarivali i rezultati na travnjaku te smo te godine izborili plasman u Prvu županijsku ligu, iz koje smo odmah otišli u Četvrtu i zatim Treću HNL "Istok". Plasiravši se, zapravo, u regionalni vrh, što je upotpunio završetak izgradnje stadiona, koji su 2010. otvorili tadašnji predsjednik HNS-a Vlatko Marković, načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić i moja malenkost, a događaj na travnjaku uveličao je NK Osijek odigravši prijateljski susret s BSK-om - kratko je Vuković prepričao svojih prvih deset godina na čelu bjelobrdskog nogometnog kluba, koji je vrlo brzo iskočio iz lokalnih okvira.

- Kada smo ušli u Treću ligu, odmah smo bili ispred svih, i to s čak 27 bodova prednosti, bez ijednog poraza. Nismo, međutim, htjeli odmah u viši rang jer za to nismo bili spremni, što se pokazalo ispravnom procjenom. Tako smo sljedećih sedam godina participirali u najkvalitetnijem slavonsko-baranjskom amaterskom nogometnom sazivu, usput igrajući Kup utakmice šesnaestina finala protiv prvoligaša iz Varaždina, Zaprešića i Rijeke te zagrebačke Lokomotive. Lani smo pak u osmini finala ugostili zagrebački Dinamo, od kojeg smo dostojno izgubili - kaže predsjednik slavonskog nogometnog čuda.

Uz stabiliziranje kluba i omogućavanje primjerenih radnih uvjeta, Vuković i njegovi suradnici uspjeli su i okupiti djecu iz sela i neposrednog okruženja za treninge BSK-a, klub je formirao pet natjecateljskih mlađih kategorija, u kojima stalno ima između 130 i 150 registriranih nogometaša, koji ne moraju plaćati članarinu, odnosno sve je besplatno, uključujući i opremu, koju nabavlja klub.

- Na tome zahvaljujem partnerima, donatorima, sponzorima te prijateljima i suradnicima, s kojima ću nastaviti stazom uspona uklapajući se u realne mogućnosti. Dosegnuli smo visoku, profesionalnu razinu te je sada sve otvoreno. Kao što je klub postao otvoren za potencijalne ulagače nakon što je prepoznat izvan granica Hrvatske, odakle nam se sve češće javljaju i dolaze pravi nogometaši - dodao je Vuković, koji zastupa drugoligaše (prema novom, prvoligaše) u Skupštini HNS-a. Inače, HNS-u je zahvalan za umjetni travnjak visoke kvalitete koji krasi stadion BSK-a. D. Lekšan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike