Regija
TRAKTOR STAR 50 GODINA U PRIBIŠEVCIMA

Legendarni crveni IMT 533 star pola stoljeća sve još radi u polju
Objavljeno 6. srpnja, 2022.
Traktor Vjekoslava Grgurića vlasnika nikada nije izdao, obiteljsko je nasljeđe i nije za prodaju

Vjekoslav Grgurić iz Pribiševaca vlasnik je traktora marke IMT 533 proizvedenog 1972. godine, a naslijedio ga je od oca, koji ga je od prvog vlasnika kupio 1986. i od tada ih nikada nije izdao.



- Pouzdan je i izdržljiv. Služi mi za sve akcije u polju. Ni za kakav novac ga ne bih dao. Traktor je kao obiteljsko srebro. Naslijedit će ga moji sinovi. Najstariji sin Matija, koji ima 13 godina, traktor vozi za sada po vrtu - govori nam 43-godišnji Vjekoslav. Traktor svake godine bez problema prolazi tehničke preglede. Služi mu za osnovno obrađivanje zemlje i obavljanje poljoprivrednih poslova te vožnju i transport poljoprivrednih dobara. Vjekoslav i supruga Tanja imaju šest jutara zemlje, a za potrebe svog malog obiteljskog gospodarstva siju ječam, pšenicu i kukuruz.

- Ovim traktorom orem, sijem, tanjuram, prskam, prevozim ječam i pšenicu. Mali je, ali puno daje - ponosno kaže njegov vlasnik. Vjekoslav je profesionalni vozač 22 godine. Posljednjih 12 godina vozi kamion za jednu osječku prijevozničku tvrtku. Kamionom je do sada prešao više od dva milijuna kilometara. Vozi ture unutar Hrvatske, ali je kamionom pregazio i ceste Slovenije, Njemačke, Španjolske, Švedske i Velike Britanije.

- Posao vozača kamiona je psihički težak. Tura traje 10 do 12 dana. I kada dođem kući, traktor mi dođe kao lijek, terapija i ispušni ventil. Vožnja traktorom mi je odmor za živce. Neki sjednu na motor pa se idu voziti, a meni je gušt sjesti na traktor i otići u polje - kaže Vjekoslav Grgurić. Obitelj Grgurić u povodu 50. rođendana svog traktora organizirala je proslavu. Susjedi i prijatelji dovezli su svoje IMT traktore, a svi su se počastili jelom i pićem.

Inače, crveni IMT traktori, poznati kao mali Fergusoni, bili su najpoznatiji u nekadašnjoj državi, uz traktore moćnog poljskog Ursusa, njemačkog Deutza i češkog Zetora. Proizvodila ih je Industrija motora i traktora, socijalistički div iz Beograda, koji je otišao u prošlost. Najpopularniji modeli bili su IMT 533 i IMT 539. Legendarni status dobili su jer, osim što su se koristili za obrađivanje zemlje, služili su i kao prijevozno sredstvo.

U seoskim sredinama IMT 533 je bio vrlo popularan i za odlazak liječniku, u općinu, trgovinu, ljekarnu i veterinarsku stanicu. Traktorom se nije išlo samo u polje i u šumu, nego i na pokop, groblje i svadbu.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike