Kultura
VRIJEDAN PROJEKT STIGAO U GRADSKU KNJIŽNICU

Izložba “Neustrašive žene” konačno i u Slavonskom Brodu, rodnom gradu najveće hrvatske balerine, Mije Čorak Slavenske
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
Putujuća grupna izložba temelji se na knjigama Tatjane Barat i Rosie Kugli

Nakon Jastrebarskog, Rovinja, Nove Gradiške i Pakraca izložba "Neustrašive žene" nastavila je svoje putovanje i stigla u Slavonski Brod - grad u kojem se rodila najveća hrvatska balerina svih vremena, Mia Čorak Slavenska.



Ta grupna izložba ilustracija svečano je otvorena u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod. Ravnateljica Ružica Bobovečki pozdravila je sve prisutne i iskazala iznimno zadovoljstvo što je GK Slavonski Brod dio velikog i vrijednog projekta putujuće izložbe ilustracija koja upućuje na važnost žena u hrvatskoj povijesti i sadašnjosti stavljajući u fokus medij ilustracije.

Ilustrirane žene


Viša knjižničarka Mirna Grubanović predstavila je postav izložbe i istaknula zanimljivosti o pojedinim ženama zastupljenima na izložbi, a kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, upoznala je posjetitelje s relevantnošću same izložbe, njezinim putovanjem, konceptom, ali i značajem sinergije ilustratorica i ilustriranih žena na izložbi. Otvorenje je uveličano nastupom glazbenika Mislava Dokuzovića, koji je izveo dvije glazbene točke: "U registraturi" Arsena Dedića i vlastitu autorsku skladbu "The Park".

Jedna od značajnih žena predstavljenih na izložbi je i Mia Čorak Slavenska, a autorica ilustracije poznata je hrvatska ilustratorica Željka Mezić. Mia Čorak Slavenska rođena je 20. veljače 1916. u Brodu na Savi od majke Hedvige Palme-Čorak i oca Milana Čorka, uglednog ljekarnika. Iako je u Brodu živjela tek u najranijem djetinjstvu, tijekom života vraćala se u svoj rodni grad. Postala je poznata po dodatku prezimenu "Slavenska", no na početku karijere svom prezimenu dodala je "Posavska" te i na taj način pokazala ljubav prema kraju u kojem je rođena. Prvi put nastupila je 1924. u HNK-u u Zagrebu u praizvedbi "Licitarskog srca". Usavršavala se u Beču i Parizu. Od 1930. primabalerina je zagrebačkoga Baleta, a od 1938. nastupala je pod imenom Slavenska u trupi Ballet Russe de Monte Carlo. U SAD-u je osnovala je trupe Ballet Variante 1944. i Slavenska-Franklin Ballet 1952., s britansko-američkim baletnim plesačem i koreografom Fredericom Franklinom, s kojim je postavila balet "Tramvaj zvan čežnja". Godine 1954./55. primabalerina je Metropolitan Opere u New Yorku. Uz uloge klasičnog repertoara, istaknula se u koreografijama Leonida Massinea, S. Lifara te stilizacijama hrvatskih narodnih plesova. Nastupila je i u baletnom filmu "Labudova smrt" (1937.). Od 1960. do 1984. predavala je u Los Angelesu na Institute of the Arts. Svrstana je među najistaknutije balerine 20. stoljeća.

- Ni prije ni poslije naši prostori nisu imali balerinu njezina kova. No, osim što je imala izniman talent, imala je i nevjerojatnu želju za učenjem i radom na sebi. Pokazala nam je da naš (ne)uspjeh ne ovisi o geografskom prostoru ni ograničenjima na koja putem nailazimo, nego isključivo o nama samima. I zato Mia Čorak Slavenska zaslužuje naše sjećanje i poštovanje - kaže Tatjana Barat, autorica knjige "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama".

Edukativni karakter


Putujuća grupna izložba temelji se na knjigama "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama" (2019.) autorice Tatjane Barat i "Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku" (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica, urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba obuhvaća ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti, koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je istovremeno o likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativnom karakteru cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakije, ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom "Neustrašive žene". Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić, koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno upozorava na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti, a u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije, i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Izložba u GK-u Slavonski Brod ostaje otvorena do 30. srpnja, nakon čega putuje u Ivanić-Grad, a potom stiže u Gradski muzej Virovitica, u listopadu.

Tanja Kvorka
Slavenska
ZASLUŽUJE

SJEĆANJE I

POŠTOVANJE

IZ PERA HRVATSKIH ILUSTRATORICA
Na izložbi posjetitelji mogu razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti, koje su ilustrirale hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike