Crna kronika
TRAGEDIJA NA KUPANJU

Utapanje na đakovačkom Bajeru unatoč upozorenju policije
Objavljeno 4. srpnja, 2022.

Dok su 56. Đakovački vezovi u nedjelju bili na vrhuncu i ulazili u svoju večernju završnicu, na đakovačkom Bajeru, nastalom kopanjem sirovine za potrebe ciglane, utopio se 42-godišnji Đakovčanin Dalibor P.

U tom je trenutku na Bajeru bilo još kupača. Tragedija se dogodila prije 18.30 sati, prilikom njegova kupanja. Obaviješteni su Hitna pomoć, vatrogasci i policija da je u Bajeru iza Trgovačkog centra Kaufland u vodi nestao muškarac. Kako potraga nije dala rezultata, odmah su pozvani ronioci jedinice Specijalne i Interventne policije Osijek koji su stigli za nepunih pola sata na mjesto događaja i odmah se dali u pretragu Bajera. Mrtvo tijelo 42-godišnjeg Đakovčanina iz bajerske vode izvučeno je nakon nešto više od sat i pol vremena njezine pretrage. "Beživotno tijelo 42-godišnjaka pronađeno je i izvučeno iz vode oko 20.40 sati. Na tijelu nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali na nasilnu smrt, počinjenje kaznenog djela", izvijestila je policija.



Bajer Đakovo je od 2020. godine utvrđen kao lokacija za kupanje - kupalište na području grada Đakova te ima definiranu kupališnu sezonu, od 1. lipnja i traje do 15. rujna. Ovo kupalište nije u obvezi organiziranja spasilačke službe, kupanje na ovoj vodi je na vlastitu odgovornost. No skok u vodu na 34 Celzijeva stupnja, a kolika je u nedjelju bila temperatura u Đakovu, bila je za 42-godišnjeg Đakovčanina koban. Prema službenim izvješćima Hrvatskih voda, temperatura vode ljeti, u vrijeme sezone kupanja, na đakovačkom je Bajeru 24,8 Celzijevih stupnjeva. Riječ je o površini od dvanaest hektara, najdublja točka u jezeru je sedam metara. Uz prvo, ovu đakovačku vodu čine i drugo te treće jezero. Iako u Đakovu postoje i Gradski bazeni, koji imaju spasilačku službu, brojni građani osvježenje vole potražiti upravo na Bajeru, ali i pobjeći od gradske gužve i tu provoditi vrijeme s društvom.


I ova tragedija potvrđuje kako kupači znaju podcijeniti vode poput rijeka, jezera, bajera, s tim da u potonjima nerijetko zna završavati i otpad, i to onaj krupni. Na kupanje na takvim vodama upozorava opetovano i policija. Takozvana divlja kupališta na rijekama, bajerima i jezerima mjesta su gdje je nužan povećani oprez kupača jer skrivaju brojne opasnosti, upozorava se. S.Župan

Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

Najčitanije iz rubrike