Sport
NENAD BJELICA ZADOVOLJAN STANJEM U MOMČADI

Očekivanja od sljedeće sezone velika, sad je fokus na Europi
Objavljeno 4. srpnja, 2022.
Osijek, zasad, nije dovodio nove igrače, ali unutar momčadi ima velikog prostora za napredak

Nogometaši Osijeka zaključili su pripreme u Sv. Martinu na Muri, koje su bile temelj za novu natjecateljsku sezonu. Ništa se revolucionarno nije dogodilo u Međimurju, štoviše bile su to obične, mirne pripreme, na kakve nismo naviknuli posljednjih godina.



Ta se tvrdnja najviše odnosi na transfere, kojih uopće nije bilo. Trener Nenad Bjelica zapravo je momčad za sezonu koja je na vratima uobličio još zimus, pa mu je sad preostalo samo raditi na određenim automatizmima u igri, a posebnu je pozornost posvetio presingu, koji se vježbalo nešto više od ostalih segmenata igre.

Trebalo je preživjeti


Pripreme su bile naporne. Što zbog programa koji je osmislio stručni stožer, što zbog velikih vrućina u drugom tjednu boravka u Sv. Martinu. Igrači su bili vidljivo iscrpljeni, ali su izdržali.

- Prvi tjedan bio je podnošljiv što se tiče vremena, iako su treninzi bili naporni. Drugi i treći tjedan najnapornijisu u petotjednim pripremama, ali moram pohvaliti sve dečke kako su radili unatoč velikim vrućinama tog drugog tjedna boravka u Međimurju. Dobro su sve podnosili i prošli taj proces bez većih problema s ozljedama, što je jako važno. Vjerujem da ćemo spremno startati u sezonu i 16. srpnja, kada nam u goste dolazi Gorica, biti već na 80-90 posto željenog tjelesnog stanja. Kroz sljedeće tjedne polirat ćemo formu u svakom smislu. Osim Fiolića i Žapera, svi su sve odradili, no Žaper se već vraća u trenažni proces, Barišić se uspješno vratio. Kleinhiesler će nam se priključiti u utorak, vjerujem, u punom opsegu rada - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Prvog čovjeka struke u Gradskom vrtu ne zabrinjava što ovog ljeta nije dovodio nove igrače. Uzda se u unutrašnje rezerve, koje ovaj igrački kadar sigurno ima.

- Već sam naglasio kako smo zimus napravili temelj za ovo ljeto, pa nije bilo velike potrebe za dovođenjem novih igrača. Na svim pozicijama imamo dva-tri kvalitetna igrača, a prostor za napredak je velik. Proljetos smo imali problema jer s nama nisu prošli pripreme Lovrić, Caktaš i Leovac, onda ozljede Bartoleca, Škorića i Lončara, Nejašmića, koji je igrao zaliječen, Brlek, Fiolić i Kleinheisler nisu dali maksimum, da ne govorim o napadačima. Cilj nam je podići formu svih igrača, ako u tome uspijemo, opet ćemo biti konkurentni.

Sve karte na Europu


Rezultatski ciljevi Osijeka nisu se promijenili. Na hrvatskom tlu primarni je cilj osigurati plasman u Europu, a borba za trofeje opet je velika želja. No Bjelica ne skriva kako će u prvom dijelu sezone poseban fokus biti na nastupima u Konferencijskoj ligi. Bijelo-plavi su posljednjih godina na tom polju imali skromne rezultate.

- Fokus će svakako biti na europskim nastupima. Eventualni plasman u skupine Konferencijske lige donio bi nam jako puno beneficija. U tom slučaju ušli bismo u ritam od tri utakmice od sedam dana, što bi nam otvorilo prostor za lakše korištenje cjelokupnog igračkog kadra. Ono što je još važnije, donijelo bi nam pozitivno ozračje u momčadi i među navijačima, a o financijskom dijelu ne treba posebno govoriti. Osobno očekujem uspješnu sezonu, uspijemo li se plasirati u grupnu fazu u Europi, imat ćemo paklen ritam. Znate da je prvi dio sezone kraći mjesec dana zbog Svjetskog prvenstva u Kataru, pa bismo u slučaju europske jeseni u četiri mjeseca odigrali čak 30 utakmica. Za takvo što nam je potrebna širina igračkog kadra.

Nema dvojbe kako bi eventualni plasman u grupnu fazu Konferencijske lige bio odličan poticaj. Na valu te pozitive i, vjerujemo, ujedinjenog i probuđenog navijačkog tijela Osijek bi i na domaćoj sceni imao posebnu energiju. Stoga nije ni čudno što će Bjelica u prvom dijelu sezone sve karte baciti na europske nastupe.

Dok je Nenad tesao ono što je složio zimus, konkurenti su bili prilično aktivni na ljetnoj tržnici. Dinamo je ionako snažan kadar ojačao dovođenjem Drmića, Ljubičića i Šutala, Hajduk radi na pojačavanju obrane, a Rijeka opet iznova slaže momčad, ali to ni slučajno ne znači da će biti u zapećku. Prvenstvo bi opet moglo biti zanimljivo.

- Zasad mi ne izgleda kako je itko od konkurenata napravio korak naprijed ili nazad. Svi se još ekipiraju, još će se pojačavati. Dinamo i Hajduk imaju poznatu kvalitetu, Rijeka je u stvaranju nove momčadi, ali dovela je sve dobre igrače i očekujem kako će opet biti konkurentna. Svi smo tu negdje pa očekujem još jednu uzbudljivu sezonu. Ostali prvoligaši su ipak koplje iza najjače četvorke, ali Lokomotiva i Gorica opet će biti neugodne - zaključio je Nenad Bjelica.

Do starta nove sezone ostalo je još 12 dana, ali prijelazni rok traje do 31. kolovoza, pa se ne treba iznenaditi ako Osijek na kraju ipak dobije neka igračka pojačanja. To će prije svega ovisiti o tome kako će se razvijati europska priča i hoće li netko od stožernih igrača napustiti bijelo-plavu svlačionicu.

Dalibor Keler
PRIJATELJSKA UTAKMICA
POLET       1(1)

OSIJEK       7 (4)

SV. MARTIN – Igralište NK Polet. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Gledatelja: 300. Sudac: Matje Kolarić (Strahoninac). Strijelci: 0:1 Beljo (8), 0:2 Barri (12), 0:3 Stojko (15-autogol), 0:4 Fućak (36), 1:4 Patfta (41), 1:5 Topčagić (67), 1:6 Bakić (76), 1:7 Beljo (79)

POLET: M. Horvat, Stojko, Barat, Mesarić, P. Horvat, Patafta, Šarić, Jurinić, Krištofić, Perčić, Antolek, još su igrali: Topolnjak, Glavica, Šegović, Lajtman, Mlinarić, Novak, S. Žganec, E. Žganec, Mezga, Mihalinec

OSIJEK: Malenica, Grgić, Bralić, Čeberko, Jurčević, Barri, Jugović, Petković, Beljo, Fućak, Mance, još su igrali: Kolić, Miloš, Barišić, Cvijanović, Zebec, Bakić, Topčagić, Janjić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike