Sport
TO JE PRAVI SIZIFOV POSAO

Novca premalo, od grada stiže mizerija nedostojna za život
Objavljeno 28. lipnja, 2022.

Ženski rukomet nije sport broj jedan u Slatini, ali u tom gradiću radi i trenira nova nadarena generacija, kadetkinje do 14 godina koje se pod vodstvom trenera Slobodana Filipovića vrlo uspješno natječu u Prvoj HRL "istok". Nakon dobrih prvenstvenih izdanja, djevojke su bile i sudionice državne završnice na kojoj je nastupilo naših 16 najboljih klubova.



ŽRK Slatina osnovan je 1996. godine kao - Marulka, klub je vrlo brzo napredovao do Prve B hrvatske lige, ali problemi su nastali kada je Slatinska banka odustala od sponzorstva. Tada je osnivač i voditelj kluba Slobodan Filipović dogovorio sponzorstvo s tadašnjim industrijskim kombinatom Gaj. Ambicije su bile visoke, krenulo se u pregovore s Ukrajincima, tri odlične igračice iz Kijeva bile su na pragu dolaska u Slatinu, ali kako je Gaj tada bio u teškoj situaciji, minimalna plaća je kasnila, radnici su se pobunili jer nije bilo ni za njih, kamoli za rukometni klub. Gaj se povukao, a propao je nastup Marulke u prvoligaškom društvu. Od 2009. godine klub nosi ime Slatina, a ono što se nije promijenilo to je - Slobodan Filipović. On je još uvijek alfa i omega, u klubu je doslovno sve - predsjednik i trener, vozač i čistač. Iako mu nije lako raditi jer vlada besparica, Filipović se nekako muči, a uz ženski rukometni klub osnovao je i vodi i Ženski odbojkaški klub Slatina te Rukometnu školu djevojčica. Vjerojatno je jedini čovjek u Hrvatskoj koji vodi i na svojim leđima nosi tri sportska kluba.

- Od Grada dobijemo neka sredstva, i za rukomet i za odbojku, al to je mizerija i mnogo manje nego što nama treba, kaže Filipović. U klubu je su trenutačno 24 rukometašice uzrasta U-14 i U-11, a klub se može pohvaliti i reprezentativkama.

- U prošloj generaciji imali smo kadetsku reprezentativku Tamaru Hudoletnjak, a sada nam je Dora Koprek, također reprezentativka, otišla u Viroviticu. Osim njih, na ovogodišnjem državnom prvenstvu Prve lige u Poreču najbolja strijelkinja prvenstva bila je naša Tena Jurlina. Sve su to iznimni uspjesi za te mlade rukometašice, a svakako i za klub. Prije nekoliko dana bili smo u Donjem Miholjcu na obilježavanju obljetnice njihova kluba i kući smo se vratili s osvojenim prvim mjestom na turniru. Stalno smo u vrhu svih natjecanja na području županije s djevojčicama 2013. godište i mlađim. Od prve ekipe ŽRK Slatina očekujem doista mnogo.

Filipović nastavlja rad s mlađim uzrastima, trenutačno su uvijeti takvi da Slatina nema prostora za seniorsku ekipu, ali valjda će doći neka bolja vremena.

- Financijski nikad teže nije bilo u sportu, nam je jednostavno sve preskupo, i jajam dvorane i plaćanje sudaca i nadzornika za utakmice i prijevoz... Imamo stari kombi koji sam kupio još 1996. godine za svojih 4.000 eura, njime prevozim dio rukometašica, a dio voze roditelji. Kombi se kvari, mnogo troši, ali nemam drugog načina, ako dignem ruke vjerojatno propada i klub - pojadao se Slobodan Filipović, sportski entuzijasta koji na svojim leđima vuče mnogo toga. P. Žarković
Pomažu roditelji
- Od Grada Slatine mjesečno dobijemo 230 kuna za Školu rukometa, 230 kuna za odbojkaški klub i 1.200 kuna za ŽRK Slatina, a za održavanje treninga u dvorani mjesečno plaćamo 1.900 kuna. Za dva sudca i jednog nadzornika po utakmici plaćamo više od 100 eura, a za svaku utakmicu moramo platiti i dva do tri sata najma dvorane, što je iznosi 150 kuna po satu. U takvim uvjetima nemoguće je raditi. Financijski pomaže još jedino članarina rukometašica i njihovi roditelji koji uskaču koliko god mogu, iznio je računicu prihoda i rashoda Slobodan Filipović.

Možda ste propustili...

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

Najčitanije iz rubrike