Sport
ZAVRŠNI TURNIR EUROLIGE KOŠARKAŠA U BEOGRADSKOJ ŠTARK ARENI

Anadolu Efes i Simon imaju plan ostati na krovu Europe
Objavljeno 19. svibnja, 2022.

Četiri kluba, jedna želja. Tko će na kraju biti najbolja košarkaška momčad Starog kontinenta, saznat ćemo u subotu navečer. No završni turnir Eurolige počinje danas, a domaćin je beogradska Štark Arena. Prvobitno je bilo odlučeno da se Final Four održi u Berlinu, ali je početkom ožujka došlo do promjene, a razlog su bile pandemijske mjere, koje su tada bile znatno restriktnije u Njemačkoj. Promijenjen je i termin (igra se tjedan dana ranije), ali to je sada najmanje važno.



U Srbiju je stigao kvartet koji je uspješno odradio četvrtfinalne obveze u doigravanju, a polufinalni četvrtak obilježit će tako dvoboji Anadolu Efes – Olympiakos i španjolski klasik, Barcelona – Real Madrid.

Naslov prvaka brani najbolja turska momčad, koja je od ovog završnog kvarteta ostvarila najslabiji plasman u osnovnom dijelu sezone, koji je na kraju odradilo 15 od 18 momčadi (ruski tercet je nakon početka invazije na Ukrajinu izbačen iz natjecanja, a CSKA, Zenit i Uniks bili su legitimni kandidati za play-off i plasman među osam najboljih). Sastav Ergina Atamana završio je na šestom mjestu (16-12), ali to ga nije spriječilo da u prvoj rundi doigravanja u četiri utakmice svlada bolje postavljeni Armani Milano. Puno teže je do Beograda stigao drugi nositelj Olympiakos (19-9), koji je tek u pet utakmica slomio žilavi Monako. No najvažnije je doći do završnice, a tada ništa nije nemoguće. Gledajući međusobne oglede tih dvaju sastava u ovom stoljeću, rezultat je izjednačen (22-22). Ove sezone svaki je slavio na svom parketu, a Olympiakos je dobio posljednju utakmicu, nakon što je izgubio prethodnih pet. Svakako da je Efes blagi favorit, radi se o momčadi koja najbolje igra i izgleda na parketu posljednje tri sezone. Uz to, to je jedini klub na završnom turniru koji u svojim redovima ima i hrvatskog košarkaša, Kruno Simon važan je kotačić u turskom stroju, gdje na klupi ulogu pomoćnika obnaša i Tomislav Mijatović.

Drugog polufinalista iznjedrit će pak “el clasico”. Barcelona je najbolje odradila osnovni dio (21-7), ali se potom namučila u četvrtfinalu kontra Bayerna (3-2). Kraljevski je klub četvrti nositelj (18-10), ali Real je najlakše stigao do završnice (3-0 protiv Maccabija). Ono što im ne ide u prilog je da su u šest ovosezonskih ogleda s Barcom doživjeli pet poraza. Večerašnja pobjeda prebrisala bi posljednja loša iskustva, ali s obzirom na aktualno stanje, katalonski ponos ipak je u blagoj prednosti. Ipak je to sudar najvećih rivala, iskusnih momčadi, stoga ne treba otpisivati nikoga, posebno ne najtrofejniji europski klub, koji je prije četiri godine upravo u Beogradu uzeo svoju 10. titulu prvaka Starog kontinenta. Može li do 11.? Nešto će se ipak pitati i ostale, a tu su i prognoze, koje u finalu vide Anadolu Efes i Barcelonu. No odavno se zna da je na Final Fouru sve moguće...

Nino Benčina
RASPORED
ČETVRTAK

18 sati: Olympiakos - Anadolu Efes

21 sat: Barcelona - Real Madrid

SUBOTA

16 sati: utakmica za 3. mjesto

19 sati: finale

NA OKUPU 16 TITULA
Sva četiri kluba penjala su se na europski tron. Najviše naslova ima Real Madrid, čak deset, uz još osam finala. Olympiakos je uzeo tri naslova, a Grcima je posljednjima pošlo za rukom slaviti dvije godine zaredom (2012. i 2013.). Imaju i pet poraza u finalima. Tamo je dvaput slavila Barcelona (naslov čeka od 2009.), uz šest poraza. Anadolu Efes izborio je svoj treći uzastopni finale. U prvom je 2019. izgubio od CSKA (2020. nije se igralo zbog pandemije), a prije godinu dana se veselio u Kölnu kontra Barcelone.

MIROTIĆ MVP
Navijači, novinari, treneri i kapetani euroligaških momčadi dali su svoj glas za najkorisnijeg igrača osnovnog dijela sezona. Nagrada MVP završila je u rukama Nikole Mirotića. Barcelonino krilo je sa 16,4 poena drugi strijelac, a prvi po valorizaciji učinka (19,4). Za najboljeg trenera izabran je Georgios Bartzokas, strategu Olympiakosa to je drugo priznanje, nakon 2013. godine.

Najčitanije iz rubrike