Regija
POTPORE OPĆINE RAZVOJU PODUZETNIŠTVA

Vrbanja sufinancira i plaće novozaposlenih
Objavljeno 16. svibnja, 2022.
Radi se o mjerama za poduzetnike početnike, za nabavu opreme i uređenje, proširenje poslovanja i za novo (samo)zapošljavanje
VRBANJA



Općina Vrbanja prva se u županjskoj Posavini i među rijetkima u Vukovarsko-srijemskoj županiji odlučila za dodjelu potpora malih vrijednost i u protekle je dvije godine u tu svrhu izdvojila gotovo dva milijuna kuna.



Na temelju Programa potpore razvoja poduzetništva na području Općine Vrbanja, a s ciljem poticanja razvoja konkurentnog i održivog gospodarstva, načelnik Velimir Redl raspisao je javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za 2022., a otvoren je do 4. lipnja.

Konkurentnost


Korisnici mogu biti mikrosubjekti malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva i zadruge registrirani na području Općine koji imaju zaposleno manje od deset radnika), izuzev onih kojima je pretežita djelatnost poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo za koje su predviđeni drugi programi potpora. U općinskom proračunu predviđeno je ukupno 750.000 kuna. Potpore su namijenjene podizanju razine poduzetničkih znanja i vještina, rastu i razvoju mikropoduzetništva, povećanju investicijskih ulaganja poduzetnika uz rast zaposlenosti i poboljšanju uvjeta za financiranje poduzetnika. Tu je, napominje Redl, i jačanje konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, poticanje zapošljavanja nove radne snage, podizanje kvalitete života i omogućavanje širenja poslovanja. Svi koji udovoljavaju traženim uvjetima mogu konkurirati za četiri mjere – potpore poduzetnicima početnicima, potpore za nabavu opreme i uređenje poslovnog prostora, potpore za proširenje poslovanja te potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje.

Pomoć malima


A upravo je za mjeru (samo)zapošljavanja u ovoj godini predviđeno najviše sredstava – 360.000 kuna. Iznos potpore za svaku novozaposlenu ili samozaposlenu osobu na neodređeno ili određeno vrijeme iznosi 50 posto bruto plaće, do najvišeg iznosa bruto plaće od 6.0000 kuna, a 40 posto ukoliko se radi o zapošljavanju osobe iz vlastitog gospodarstva/kućanstva. Za ovu mjeru, za razliku od ostale tri, mogu konkurirati i korisnici koji su je koristili i u 2021. godini.

"Vidimo da se sredstva koriste i da za poticajnim mjerama ima potrebe, ljude treba potaknuti da otvore obrt, da se osamostale. Cilj nam je poticati i novo zapošljavanje, pomoći početnicima, ali i postojećim mikropoduzetnicima da ostanu na nogama i da im olakšamo poslovanje, jer to je od interesa za cijelu našu lokalnu zajednicu", kaže načelnik Redl. Napominje da obrtnici i mali poduzetnici koji zapošljavaju manji broj radnika ranije nisu ni imali toliko prilike povući sredstva potpore, pa su se u Općini i ovaj put odlučili pomoći njima. Vjeruje da će im to značiti jer povratne informacije vrlo su pozitivne. Odluke za dodjelu poticaja na prijedlog Povjerenstva donosi načelnik.

Korisnici će s Općinom sklopiti ugovor o međusobnim pravima i obvezama kojim će se definirati rok izvršenja te rok i način dostave izvješća o namjenskom utrošku sredstava.

Marija Lešić Omerović
NOVI OBRTI I NOVA ZAPOŠLJAVANJA
”Program se lani pokazao dobar i da ima svrhe, potaknuli smo i otvaranje novih radnih mjesta, imali smo i novootvorenih obrta. I zato smo se odlučili za nastavak provedbe. I u ovoj je godini na području općine otvoreno nekoliko obrta i jednostavnih društava i imamo potencijalnih korisnika za korištenje poticajnih mjera, što nas doista veseli i raduje”, kaže načelnik Velimir Redl. Imaju jednog keramičara, pružatelja usluge obrade metala, automehaničara, uslužne djelatnosti za uljepšavanje, novootvorenu pekarsku radnju, knjigovodstveni servis...

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike