Regija
STRUKOVNE ŠKOLE

Educirali osnovce koji zanat upisati
Objavljeno 14. svibnja, 2022.
Na Danu otvorenih vrata predstavilo se pet škola, informirale su o zanimanjima koje nude
VINKOVCI



Tehnička škola Ruđera Boškovića, koja dijeli zgradu sa Srednjom strukovnom i Drvodjelsko-tehničkom školom, bila je domaćin manifestaciji Dani otvorenih vrata srednjih strukovnih škola s područja grada Vinkovaca, na kojima učenici završnih razreda osnovnih škola mogu vidjeti koje obrazovne programe nudi koja strukovna škola, a što im olakšava odluku koju će srednju školu upisati na jesen, u skladu sa svojim željama i mogućnostima. Došlo je gotovo tisuću učenika iz 25 osnovnih škola iz mjesta koja gravitiraju Vinkovcima kako bi dobili potrebne informacije za svako pojedino zanimanje i uvid u mogućnosti nastavka obrazovanja.



Osnovci su sa zanimanjem pratili što im prezentiraju o pojedinim zanimanjima učenici strukovnih škola, pa je bilo situcija da je učenik pogledao što rade budući frizeri ili krojači, ali kada bi vidio kuharske ili slastičarske vještine, brzo bi promijenio prvobitnu želju i odlučio se za kuhara ili slastičara.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Domagoj Bujadinović kaže kako sudjeluje pet vinkovačkih srednjih škola, a cilj je objasniti i roditeljima i učenicima zanimanja koje nude pojedine škole.

- Iz razgovora s roditeljima i djecom vidio sam kako im jako dobro dođu ovakve edukacije pri izboru zanimanja. Nažalost, u Hrvatskoj, a posebmo u istočnim dijelovima zemlje, u našoj županiji, imamo kadrova koji su nam deficitarni i većinom su to strukovna zanimanja. Kod nas su to konobari, zanimanja vezana uz tekstil i kožu, krojači... - kaže Bujadinović, a gradonačelnik Ivan Bosančić drži kako ovakvi događaji omogućuju učenicima osnovnih škola da na zanimljiv i edukativan način saznaju sve o zanimanjima za koja se žele obrazovati. Župan Damir Dekanić kaže kako ga veseli što je na ovom edukativnom skupu doznao da nastavnici i ravnatelji prate što se događa s njihovim učenicima nakon školovanja, jesu li se uspjeli zaposliti, gdje rade, kako im je na poslu...

Miroslav Flego
Tržište ih traži
- Upravo je strukovno obrazovanje danas izuzetno važno jer su radnici u tim zanimanjima traženi i nedostaje ih na tržištu rada. Čestitke učenicima naših strukovnih škola koji su se potrudili u pripremi svojih pokaznih infopultova i pokazali zavidno znanje u svojim područjima, kao i njihovim mentorima i nastavnicima – rekao je gradonačelnik Bosančić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike