Sport
KRAJ NA PARKETU, OSTANAK U KLUBU

Krešo Tomas: Da nisam vjerovao u ovu priču, ne bih u nju ni ulazio
Objavljeno 11. svibnja, 2022.
Nakon 25 godina igranja 38-godišnji je osječki pivot okončao karijeru

Znamo dosta slučajeva gdje su igrači istovremeno bili i treneri momčadi. Nisu tako česti slučajevi, ali ima ih, da su igrači bili istovremeno i čelni ljudi svoga kluba.



Jedan od tih slučajeva imao je donedavno i Rukometni klub Osijek. Predsjednik Kluba Krešo Tomas bio je na terenu i u fotelji, a onda je prije 15-ak dana u susretu protiv Viro Virovitice okončao igračku karijeru.

- Treba znati procijeniti najbolji trenutak kada reći "dosta" - pogodio je u metu inače ne pretjerano rječiti Krešo, koji je svojim karakterom postao omiljeni lik brojnih osječkih rukometaša.

Nije bilo kopački


Za oproštaj je upravo odabrao pravi trenutak. Posljednju utakmicu na domaćem terenu u sezoni u kojoj se RK Osijek nakon 12 godina vratio u elitno društvo.

- Bio sam tu i kada smo posljednji put ušli u Prvu ligu. Bilo je to prije 20 godina. Bila je to moja prva seniorska sezona. Bio sam tu i kada smo ispali iz lige, a sada ovim zaključujem priču.

Koja je započela prije 25 godina. Tomas je prije rukometa trenirao nogomet. U Čepinu, gdje je odrastao, ali i u Osijeku. I zanimljiv je razlog zbog čega je prekinuo trenirati nogomet.

- Nisu mogli više pronaći kopačke moj broj. Već tada je to bio broj noge negdje 45-46. Narasla je poslije i do broja 50.

Rukomet je počeo trenirati na nagovor prijatelja, s kojim je sjedio.

- Vedran Habuda se zvao kolega koji me je nagovorio da treniram rukomet. Njegovi su bili dobri s Brunom Androšem, koji mi je bio prvi trener. Relativno kasno sam počeo, bio sam sedmi razred, a već sa 17 godina zaigrao sam u prvoj momčadi. Bilo je to u sezoni kada smo se kroz kvalifikacije vratili u Prvu ligu. Trener igrač bio je tada Hrvoje Privšek, koji nas je vodio u kadetskoj ligi kada smo osvojili drugo mjesto. Bila je to odlična generacija zajedno s Damirom Bičanićem, Pinđom (Miroslav Pintar), Marićem, Strantićem, Strmečkim. Kada smo ušli u Prvu ligu, vodio nas je Ivo Duvnjak. Uz Privu, koji me je uveo među seniore, Ivo Duvnjak je najviše obilježio moju rukometnu karijeru. Bio mi je i najduže trener. Nekih sedam-osam godina. Svakako iz tih prvih dana u rukometu spomenuo bih i Branka Ivanuša, koji mi je također bio jedno vrijeme trener.

Dok smo vodili razgovor u kafiću La vie u skopu Zrinjevca, na mjestu nekad kultnog Time outa, s drugog stola razgovor je osluškivao upravo Branko Ivanuš, "Brna" ili "Uš", kako ga znaju osječki sportski krugovi. I on se prisjetio nekih trenutaka kada je vodio tada klince, a danas već izgrađene ljude. Takve uspomene moraju donijeti osmijeh na lica. I Kreši nije silazio kada se prisjećao trenutaka kada je Osijek osvajao drugo mjesto u Hrvatskoj i nekoliko godina igrao u Europi. Nekih od nezaboravnih gostovanja u Rigi, grčkom Kilkisu, Istanbulu...

- Imali smo odličnu ekipu i svi smo bili dobri i izvan terena. Okosnicu smo činili mi domaći dečki, a igrači sa strane svi su se odlično uklopili. Želja je slično učiniti i danas. Okosnicu stvoriti od domaćih igrača uz dovođenje nekolicine kvalitetnih igrača sa strane.

Nakon što su Osječani ispali iz elitnog ranga za sadašnjeg predsjednika, uslijedila je rukometna avantura s radnim nazivom "želite li ući u viši rang nazovite Krešu Tomasa". Prvo je otišao u Vinkovce.

Osvojio Ligu prvaka


- Mi smo u Spačvi u godinu dana preskočili dva ranga natjecanja. Igrali smo, naime, s Metkovićem kvalifikacije za popunu Prve B lige, u trenutku kada je u ligi već bilo odigrano tri kola. Kasnije smo sve nadoknadili i do kraja sezone uspjeli se plasirati u Premijer ligu. U Spačvi je tada već bio Dag Kovačević. Zajedno sa suigračima iz Osijeka Vedranom Abramovićem i Franom Verajom (u Osijek stigao iz Metkovića, nap. a) otišli smo u Ivanić i plasirali se u Premijer ligu. Veraja je tamo i sada trener. Otišao sam onda na tri mjeseca u Katar u Al Ryann.

I ostvario svoj najveći klupski rezultat. Osvojio azijsku Ligu prvaka.

- Znate dobro da se u Kataru natjecanja igraju turnirski, pa stoga i angažiraju igrače iz Europe samo za jedno natjecanje. Sa mnom je tada bio Bagarić, koji je kasnije igrao za njihovu reprezentaciju. Vratio sam se u prosincu u Ivanić, trebao opet ići u Katar, ali mi je pukla ahilova tetiva.

Dvije je godine potom proveo u NEXE-u, kojeg je tada vodio Zdenko Kordi. Odlična momčad tada je igrala završnicu SEHA lige, ali i skupinu EHF kupa. Uslijedio je povratak u Spačvu, a potom iz Vinkovaca odlazak u Požegu, s kojom je iz Druge lige ušao u Prvu HRL "Sjever". Kao rukometaš Požege imenovan je i za predsjednika RK Osijek, što je doista jedinstven slučaj. Posebno što jedna i druga momčad igraju u istom rangu natjecanja.

- Kao ti i ja sad, sjedili smo ovdje u La vieu Dag (Kovačević, nap. a) i ja. On je već tada bio trener Osijeka. Imali smo želju nešto uraditi. Dugo Osijek nije bio prvoligaš odnosno premijerligaš. To kada nisu u prvoj ligi je čisto životarenje. Prvo sam krenuo od moga prijatelja Andreja Becka, koji je imao iskustva s kondicijskom pripremom. Povezao nas je s Ivanom Kosom i Alenom Nađsombatom. Ne znam kako to opisati, ali stvorila se između nas neka odlična kemija. Ova jezgra počela je privlačiti i ostale i prvi rezultati su već vidljivi.

Dosta je bilo skepse kada su krenuli prije nešto više od godinu i tri mjeseca. Otprilike poslije završetka Svjetskog rukometnog prvenstva. Kada se u Hrvatskoj "još malo" priča o rukometu.

- Iskreno, ja sam vjerovao od početka. I Dag i ja. Ne bismo uopće ulazili u to da nismo vjerovali. Imamo još dosta ideja, neke smo pokrenuli poput Rukometne akademije. Neke tek pokrećemo sada kada smo ušli u Premijer ligu. Vjerujem da smo već sada stvorili temelje za stabilan klub.

Nakon završetka rukometne karijere ostaje mu ona predsjednička funkcija. Hoće li i dalje ostati formalno na čelu ovoga projekta?

- Da, ako i dalje imam podršku Izvršnog odbora - nasmijao se Krešo priznajući nam da ovakvi razgovori najbolje služe da se neke stvari ne zaborave. A bilo je toga tijekom 25 godina rukometne karijere.

Krešimir Lacković
KOD VESELINA VUJOVIĆA U VARDARU
Tijekom one godine kada je Osijek ispao iz lige, Tomas je tri mjeseca proveo u skopskom Vardaru. Trener mu je tada bio Veselin Vujović.

- Bilo je to prije ulaska Rusa u Vardar. Nekako u to vrijeme pojavio se Metalurg. Došao je Lino Červar i zaustavilli su dominaciju Vardara. Nakon toga raspustili su sve strance, pa tako i mene. Vratio sam se u Osijek, ali nažalost nismo uspjeli izboriti opstanak u elitnom rangu - opisao je avanturu Tomas.

Krešo Tomas

predsjednik RK Osijek

Ne bih uopće ulazio u ovu priču da nismo svi zajedno u klubu vjerovali u uspjeh. Imamo još dosta ideja, neke smo pokrenuli, poput Rukometne akademije. Neke tek pokrećemo sada kada smo ušli u Premijer ligu. Vjerujem da smo već sada stvorili temelje za stabilan klub.

Raritet je bio kada je Tomas kao igrač Požege imenovan za predsjednika RK Osijek

Možda ste propustili...

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

UMRO KRALJ NAMJEŠTANJA I PRIJEVARA

Namjestio da utakmica završi 134:0

Najčitanije iz rubrike