Regija
SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA

Wine not!? i Dravska priča srebrni - među najboljima su u državi
Objavljeno 9. svibnja, 2022.
Potvrda je to da se isplatilo ulaganje više od 300 mil. kuna u kulturnu baštinu - turistički promet višestruko je porastao

Godine ulaganja, ali i jasna vizija i strategija, sve više dovode turiste u kontinentalni dio Hrvatske te u Virovitičko-podravsku županiju. U Cavtatu su srebrni Suncokret ruralnog turizma dobili manifestacija "Slavonija i Podravina wine not!?" i Posjetiteljski centar Dravska priča. Osim toga, Suhopolje je šampion Turističke patrole Večernjeg lista... O tome, ali i budućim turističkim potencijalima bilo je govora na konferenciji za novinare koja je održana u Posjetiteljskom centru Dvorac Janković u Suhopolju. Uz župana Igora Androvića, konferenciji za medije nazočili su Siniša Horvat, načelnik Općine Suhopolje, Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, Sanja Sudar, direktorica Centra za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje, i Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.



Turistička patrola


- Lijepo je kada struka prepoznaje kvalitetu naše turističke ponude. Ponosni smo na Srebrne suncokrete ruralnog turizma koji su nam uručeni u sklopu 5. kongresa ruralnog turizma u Cavtatu jer su dokaz kvalitetnog rada i Turističke zajednice VPŽ-a i Dravske priče. Oni nam pokazuju kako smo na pravom putu, ali nas i obvezuju da u budućnosti budemo još bolji. Ponosni smo i jer je Suhopolje pobjednik Turističke patrole Večernjeg lista. U konkurenciji 16 destinacija na kontinentu Suhopolje je odnijelo šampionsku titulu, na čemu još jednom čestitam i načelniku općine Sinišu Horvatu, ali i svim institucijama koje su pridonijele osvajanju ove hvalevrijedne nagrade. Ove nagrade potvrda su da je Virovitičko-podravska županija turistima sve atraktivnija i da su se sva dosadašnja ulaganja, kojih je više od 300 milijuna kuna i koja su počela prije 10 - 15 godina, dostupnošću sredstava iz EU-a, počela i vraćati kroz dolazak turista i kroz turistički promet koji je višestruko porastao. S tih 300 milijuna kuna obnavljali smo kulturnu baštinu, dvorce i kurije koji su povezani s našim plemićkim obiteljima iz 19. stoljeća - naglasio je župan Andrović.

Turistička statistika na području Virovitičko-podravske županije pokazuje pozitivne brojke.

- Drago mi je da su rezultati svih ulaganja u našu županiju vidljivi. Osim ovih infrastrukturnih ulaganja ne samo županije nego i svih gradova i općina, zaslugu za ovakav uspjeh i rast u svim turističkim segmentima imaju i marljivi turistički djelatnici koji rade ovdje na području Slavonije i Podravine, obogaćujući svojim radom našu ponudu. Oni su najzaslužniji što je od početka ove godine ostvareno čak 51 % više dolazaka te čak 45 % više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Mi smo na početku razvoja jedne prave turističke priče koja će sigurno još veće značenje imati u budućnosti, kada realiziramo sve one projekte koji su još u fazi realizacije ili u planu. To su svakako rekonstrukcija dvorca u Cabuni, koji će postati Centar za kulturu zdravlja, kao i jedan od najvećih projekata prirodne baštine i turističke infrastrukture u Orahovici, a to je uređenje jezera, turističko-rekreacijskog centra Jezero - Hercegovac, vrijednosti 80 milijuna kuna. Osim toga, na Križnici će uskoro biti otvoren centar za posjetitelje, tu je i Kuća čaja u Špišić Bukovici, budući adrenalinski parkovi kod Orahovice i Slatinskog Drenovca i još puno toga. Kada završimo sve te projekte, Virovitičko-podravska županija bit će još sjajnija turistička točka na karti kontinentalne Hrvatske - zaključio je Igor Andrović.

Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, izrazila je zadovoljstvo što se pilot-projekt, manifestacija "Slavonija i Podravina wine not!?" pokazala punim pogotkom.

- Ova nagrada iz domene ruralnog turizma velik nam je poticaj i vjetar u leđa s obzirom na uistinu jaku konkurenciju. Smatramo da ima najveći potencijal za rast i razvoj turizma u Hrvatskoj. Planiramo nadograditi manifestacije koje su se održavale ove godine i naš vinski festival spojiti s našom Plemićkom rutom na kojoj će se odvijati te će uključiti i Dravsku priču i Dvorac Pejačević u Virovitici – najavila je Martina Jakelić.

Nude doživljaj


Dravskoj priči ovo je novi Suncokret, još jedan dokaz izvrsnog sadržaja i kvalitete koju interpretacijski centar nudi posjetiteljima. Ravnateljica Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo objašnjava kako je riječ o projektu koji traje više od desetljeća i da je prošao velik put od derutnog objekta do destinacije koja danas posjetiteljima svih dobi osigurava turistički sadržaj i smještajne kapacitete.

- Sve to pruža jedan novi doživljaj prirode našim posjetiteljima. Kroz sadržaje koje nudimo nastojimo ih informirati, educirati, interpretirati prirodu na svoj način te ih potaknuti na razmišljanje o potrebi očuvanja biološke raznolikosti područja na kojem se nalazimo. Razvili smo i nove, rekla bih prihvatljive oblike turizma, kao što su cikloturizam, promatranje ptica, šetnja prirodom i poučnim stazama. Možemo reći: istraživački oblik turizma, a sve što Dravska priča nudi svake godine nadograđujemo bilo kroz projekte, bilo vlastitim sredstvima. Postajemo atraktivna destinacija u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske i još jednom hvala Županiji i Turističkoj zajednici VPŽ-a na suradnji i potpori – poručila je Tatjana Arnold Sabo.

Iza Dvorca Janković prva je godina rada. O tome je govorila direktorica Centra za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje, Sanja Sudar:

- Nadovezujući se na nagradu koju je dobilo Suhopolje, a između ostalog i dvorac koji se nalazi u mjestu, sve to spoj je uspješne suradnje svih turističkih dionika ovog naselja, ali i općine. Osvrćući se na same rezultate Dvorca, jer je godina dana poslovanja iza nas, možemo biti ponosni i sretni. Ostvareno je više od 3000 noćenja, a nije to ono jedino što se događalo među ovim zidovima. Mi smo posjetiteljski centar u koji dolaze i individualni i grupni posjeti. Mi u Dvorcu Janković pružamo jedan poseban i zaokružen doživljaj svakom našem gostu. Trudit ćemo se i nadalje biti središnje mjesto ove male i vrijedne zajednice, ali i mjesto u kojem se ta zajednica okuplja i zajedno raste te kontinuirano razvija. Vesele nas i ovogodišnji rezultati, a "pre booking" nam govori da smo poprilično popunjeni u budućem razdoblju, što nam daje jednu realnu dozu optimizma, da će ovo biti odlična godina za sam Dvorac.

Načelnik općine Suhopolje Siniša Horvat ponosan je na titulu pobjednika Turističke patrole kontinentalne Hrvatske.

- Riječ je o desetljećima dugom trudu i ulaganju u sportsku infrastrukturu, koju smo naslijedili još iz dana kada se u Suhopolju igrala Prva liga, pa do čuvanja naše kulturne baštine. Naša župna crkva sv. Terezije Avilske ponos je našeg mjesta, ali i svatko tko prolazi kroz Suhopolje hvali njezinu ljepotu. Virovitičko-podravska županija prepoznala je mogućnosti Suhopolja i kroz projekt obnove Dvorca Janković naše naselje učinila je poželjnom turističkom destinacijom ovog dijela Hrvatske. Nadam se kako će titula šampiona Turističke patrole biti dodatni poticaj nastavku kontinuiranog ulaganja u naše mjesto, ali i cijelu općinu. Posebno se to tiče Cabune, gdje će izrasti Centar za kulturu zdravlja, još jedan povijesni objekt koji od urušavanja i zaborava spašava Virovitičko-podravska županija, a na tome i županu Androviću i Županiji velika hvala, jer to nam nudi perspektivu još većeg i značajnijeg prepoznavanja na turističkoj karti RH – zaključio je Horvat.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike