Osijek
DAN VODA U PARKU PRIRODE

Bez Kopačkog rita ne bi bilo ni čiste pitke vode
Objavljeno 23. ožujka, 2022.
Tijekom rekonstrukcije šetnice posjetitelji će moći do Sakadaša starom poučnom stazom

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda u JU Park prirode Kopački rit održano je predavanje na kojemu je o upravljanju i hidrologiji govorio Vlatko Rožac, viši stručni savjetnik biolog/ekolog, a nakon toga provedena je i akcija uređenja kopnene poučne staze na jezeru Mali Sakadaš.



Novi ravnatelj JU PP Kopački rit Ivo Bašić, dipl. oec., kazao je da su za ovu prigodu pozvali da im se na obilježavanju pridruže studenti sveučilišnog diplomskog studija Zaštita prirode i okoliša s Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera iz Osijeka.

Kopački rit, kao jedno od najbolje očuvanih poplavnih područja u Europi, veliki je prirodni rezervoar i pročistač podzemnih voda, a upravo su podzemne vode u fokusu ovogodišnjeg obilježavanja Dana voda uz slogan "Učinimo nevidljivo vidljivim" kako bi se istaknulo kolika je njihova važnost. Unatoč tome što ih ne vidimo, njihov je učinak vidljiv posvuda. Gotovo sve tekuće slatke vode svijeta su podzemne vode i osnova su opskrbe vodom za piće, za sustav odvodnje, poljoprivredu, industriju i ekosustave. Močvarna područja zadržavaju i talože nanose te neutraliziraju štetne tvari i, ovisno o količini podzemne i površinske vode, otpuštaju ili zadržavaju vodu. Pročišćena močvarna voda prodire ponovo u podzemlje odakle se u konačnici dobiva kvalitetna voda za piće.

Bila je ovo dobra prilika i da se javnosti predstavi ravnatelj Bašić kao novi čovjek na čelu JU PP Kopački rit, koji dolazi iz turističkog sektora, pa je o planovima za budućnost kratko predstavio svoju viziju prepoznatljivosti i pozicioniranja Kopačkog rita na turističkom tržištu.

- Znamo li da smo po zalihama pitke vode prvi u Europi prema broju stanovnika, treba definitivno konstantno isticati važnost voda i njihova očuvanja i zato je današnje predavanje iznimno važno. Kada je riječ o šetnici koja je pretrpjela oštećenja, sljedećih dana imat ćemo stručni izvid kako bismo znali na čemu smo i što ćemo poduzeti. Definitivno idemo u rekonstrukciju, a za to vrijeme mi smo posljednjih dana intenzivno radili na alternativnom pravcu da posjetitelji mogu doći do Sakadaša starom poučnom stazom koja će za pet dana biti u punom sjaju. Pred nama je izazovno vrijeme, za najkasnije dva mjeseca otvorit ćemo renovirani dvorac, odnosno novouspostavljeni Posjetiteljsko-edukacijski centar Tikveš, i time pridonijeti daljnjem porastu posjetitelja i atraktivnosti Rita, a isto tako pridonijeti onome što želimo, a to je da uz promociju educiramo mlade. Također se želimo još jače povezati s lokalnim zajednicama jer štiteći određeni prostor neko se djelovanje ograničava, pa ćemo u prostoru za neko drugo djelovanje nametnuti ovaj prostor kao pokretač cijele šire destinacije, odnosno domaćim ljudima to kompenzirati i uključiti ih u turističkom smislu - kazao je Bašić.

Rožac ističe da je voda stvorila ovaj rit. "Za očuvanje voda važno je poznavati hidrologiju i morfologiju, kemijsko-biološko stanje voda, što mi sve pratimo da znamo gdje su potrebne intervencije. U poplavnom dijelu Parka vodno ogledalo je promjenljivo iz dana u dan, ovisi o vodostaju Dunava, tako da može biti od male površine pa do potpunog prekrivanja rita, što je s Dunavom oko 15.000 hektara", kazao je Rožac.



Darko Pejić
Vodostaj se svakodnevno mijenja, a vodno ogledalo može biti i 15.000 ha kada se potopi cijeli rit

PODZEMNE VODE
”Razinu podzemnih voda pratimo više od deset godina, kao i protoke i kemijsko stanje. Zbog gustog sastava tla, protoci su izrazito spori, što značio da je i pročišćavanje dosta dobro. Na podzemne vode utječe uglavnom Dunav koji je dominantan u ovom dijelu Baranje”, kazao je Rožac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike