Osijek
RESURS KOJI NE POZNAJE GRANICE

Većina velikih svjetskih vodonosnika prelazi međunarodne granice
Objavljeno 22. ožujka, 2022.
Da voda, odnosno vodeni tokovi ne poznaju granice koje je kreirao ljudski um, pokazuje i to što većina velikih svjetskih geoloških formacija u kojima se nalazi voda - vodonosnika, prelazi međunarodne granice. Identificirano je 468 takvih prekograničnih vodonosnika na zemaljskoj kugli, stoga ovaj resurs podzemnih voda dijeli velika većina država.

Globalno, od osam najvećih koji su kritični, šest je prekograničnih. Neki od njih nisu obnovljivi, kao što su nubijski i vodonosni sustavi sjeverozapadne Sahare. U posljednjih 20 godina postignut je značajan napredak u osnovnoj procjeni njihovih kapaciteta. Nažalost, primjeri strukturalne i formalizirane suradnje među državama koje ih dijele su rijetki.

Među više od 200 analiziranih međunarodnih sporazuma o rijekama i jezerima samo nekoliko njih uključuje posebne odredbe o podzemnim vodama. Tim više jer postoje ograničenja za korištenje podzemnih izvora kao što su kvaliteta podzemne vode i visoki troškovi crpljenja. Trenutačno je samo nekoliko prekograničnih podzemnih "izvora" pod upravljanjem međunarodnih sporazuma.

Uza sve veću upotrebu resursa podzemnih voda u cijelom svijetu, potreba za čvršćom formalnijom suradnjom na prekograničnim podzemnim vodama postala je evidentnija, ali, nažalost, i što hitnija. D.Ku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike