Regija
RIBIČI IZ GRADIŠTA SLUČAJ PRIJAVILI INSPEKTORATU

Traže da institucije utvrde stvarni uzrok novog pomora ribe u Bosutu
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Iz mutne bosutske vode, po kojoj plivaju smeđe i žute mrlje, širi se nesnošljiv smrad
GRADIŠTE



Športsko-ribolovno društvo "Linjak" Gradište Državnom je inspektoratu - Službi inspekcije zaštite okoliša i vodopravne inspekcije u Osijeku 3. siječnja ove godine prijavilo pomor ribe i onečišćenje vode u koritu rijeke Bosut na potezu Županja - Gradište - Cerna.



- Površinom vode već danima plivaju smeđe, žute, mutne mrlje, a iz vode se širi nesnošljiv smrad po mokraći i kanalizaciji. Pomor ribe, pretežito štuke i amura, dogodio se prošlog mjeseca, od 20. do 27. prosinca. Početkom prosinca Športsko-ribolovni savez VSŽ-a poribio je Bosut u Gradištu amurom i sva je riba uginula. Također su na vodi, koja prolazi u blizini Ulice kralja Zvonimira, viđene velike količine uginule štuke – naveli su gradištanski ribiči u dopisu Državnom inspektoratu. Predsjednik ŠRD-a Antun Parašilovac i tajnik Ratko Đurić dodaju da ovo nije prvi put i da se pomor ribe ondje događa već godinama.

Napominju da ŠRD "Linjak" Gradište ima ribičku kućicu na lijevoj obali Bosuta, tik uz vodu, gdje se ribiči svake subote okupljaju, a u posljednje je vrijeme zbog smrada ondje nemoguće boraviti ili šetati se u blizini.

Đurić pojašnjava da u Bosutu, na potezu od Županje do Cerne, gotovo nema nikakve ribe zbog dubokoga mulja koji je vjerojatno nakon svih tih godina u kojima se ne uklanja i zatrovan. Dodaje da tijekom godine sva voda bude pod vegetacijom, nema kisika i riba ondje ne živi. A nakon svakog poribljavanja imaju pomor ribe. Prema Statutu Društva, dužni su voditi brigu o zaštiti okoliša i prirode, pa su i ovaj slučaj prijavili Državnom inspektoratu, a povratne informacije, ustvrdio je, nisu dobili.

- Iako je to već otrcana fraza, ali mi doista očekujemo da institucije odrade svoj posao, da se uzmu uzorci vode na analizu i točno utvrdi što je uzrok, odnosno tko je krivac za zagađenje vode. Mi ne želimo ni u koga upirati prstom, a sumnjamo da su u pitanju pojedini gospodarski subjekti u Županji, čije otpadne vode završavaju u Bosutu. Cijelim tokom rijeke od Županje do Gradišta toliko zaudaraju mokraća i fekalije, poput žive septičke jame, ne mogu to drukčije opisati – kaže Đurić. I dok je, napominje, kod ribiča sve vrlo strogo regulirano - od izdavanja dozvola, polaganja ribičkog ispita do raznih provjera, a u slučaju nepoštovanja propisanih pravila predviđene su velike kazne i odmah se ide na sud - s druge strane pojedinci u vodu bez ikakvoga straha ispuštaju sve i svašta, što je, kaže, doista apsurdno.

- Voda je mutna, crna. Na potezu od Županje do Cerne mi smo kao neko slijepo crijevo, i u Županji i u Cerni krči se obala, izmuljuje se korito, a ovaj naš dio godinama ništa, sve je počepljeno i cijele je godine zapravo zatvoren protok vode - zaključuje.

I predsjednik Športsko-ribolovnog saveza VSŽ-a Mario Berać potvrđuje da s bosutskom vodom nešto definitivno nije u redu, što je, kaže, svakome jasno već na prvi pogled. Drži da bi trebalo napraviti detaljnu analizu površinske vode jer se ondje nešto događa - poblem postoji i ne smije ga se negirati. Je li to, napominje, zbog velike količine mulja u tom dijelu rijeke ili je riječ o nekim drugim zagađivačima, možda gospodarskim subjektima, to svakako treba utvrditi.

- Voda ondje nema protočnosti, cijeli taj dio Bosuta od Gradišta do Cerne, do mjesta gdje se voda ulijeva u Biđ, to je sve katastrofa. Korito bi trebalo kompletno izmuljiti i ošišati drveće koje se savilo u vodu i zadržava leću i mulj, a još uvijek je i dosta mještana koji sadržaje svojih septičkih jama ispuštaju u Bosut i Biđ - zaključuje. Napominje da se i ljudi koji žive uz Bosut na početku Cerne iz smjera Gradišta također počinju žaliti na nesnosan smrad.

Na upit Glasa Slavonije iz Državnog inspektorata odgovaraju da su podnesak ŠRD-a Linjak proslijedili na postupanje stručnoj službi Hrvatskih voda, VGI-ju "Biđ-Bosut" Vinkovci, koji je obavio očevid na dionici vodotoka Županja - Gradište - Cerna i izvješće o utvrđenom stanju dostavio vodopravnoj inspekciji.

Goran Musa iz VGI-ja "Biđ-Bosut", koji je pripremio izvješće, kazao nam je da onečišćenje površinskih voda u koritu Bosuta uzvodno od Cerne nije posljedica nekog incidentnog događaja, nego posljedica više uzroka koji kumulativno pridonose onečišćenju tijekom dugih razdoblja. Navodi ispiranje hranjiva i drugih onečišćujućih tvari s oranica, dotoke onečišćenih oborinskih voda s prometnica i manipulativnih površina gospodarske zone u sjevernom dijelu Županje te zadržavanje većih količina organskih tvari u koritu Bosuta. Naveo je i nelegalno ispuštanje otpadnih voda iz pojedinačnih sabirnih i septičkih jama, a sve u uvjetima gotovo nikakve protočnosti.

Zaključuje da u takvim okolnostima svako poribljavanje površinskih voda, koje su u stalnom riziku od onečišćenja, može biti rizično s aspekta održivosti ribljeg fonda.



Marija Lešić Omerović
Ratko Đurić

tajnik ŠRD-a

Cijelim tokom rijeke od Županje do Gradišta toliko zaudaraju mokraća i fekalije, poput žive septičke jame, ne mogu to drukčije opisati, užas. Mi smo kao slijepo crijevo, na našem se području korito Bosuta već godinama ne izmuljuje, sve je počepljeno i onemogućen je protok vode.

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

Najčitanije iz rubrike