Regija
POLICIJA IM STALA NA KRAJ

Maloljetni provalnici uhićeni, poslani su u odgojne zavode
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Razgovori obavljeni i s roditeljima. Kažu da djecu ne mogu držati pod kontrolom
BELI MANASTIR



Tijekom vikenda nepoznati je počinitelj provalio u prostorije dviju škole te ukrao raznu informatičku opremu, zlatninu i alkoholna pića koja se koriste u školskom praktikumu.



Pod okriljem noći provaljeno je u trgovinu. Provaljeno je i u prostorije gradske uprave Belog Manastira… Vijesti su to koje su do polovine siječnja bile gotovo svakodnevne, a Belomanastirci su se osjećali poprilično nelagodno, strahujući za osobnu imovinu, pa čak i više od toga. Iz trgovina, kiosaka, školskih prostorija… nestajalo je štošta, od informatičke opreme, preko zlatnine (lančić koji je u školi izgubila jedna učenica, pa je pohranjen do njezina povratka u školu) i novca iz blagajni, pa sve do energetskih napitaka i piva. Otuđeno je čak i jedno pakiranje zamrznutog cordon bleua, ali i - uramljena obrtnica. Posljednjih dana provale su prestale, a provalnici (većinom maloljetnici) smješteni su u odgovarajuće ustanove. Policiji nije trebalo dugo da razotkrije kriminalne skupine koje su harale jedinim baranjskim gradom.

Recidivisti


- Svjesni smo da je došlo do narušavanja osjećaja sigurnosti građana - kaže Ivica Tkalec, načelnik PP-a Beli Manastir, podsjećajući kako su od prošlogodišnjeg prosinca do druge polovine siječnja kontinuirano bilježili imovinske delikte. Dio uhićenih počinitelja već je poznat policiji, točnije od 2017. godine. Već su im bile određivane različite mjere, ali očito je da one nisu bile dovoljne.

- Još uoči prve adventske nedjelje jedan se maloljetnik izrazito negativno ponašao prema gradskoj imovini, ali smo ga u sklopu akcije Grinč pronašli i utvrdili da je odgovoran za više djela. Smješten je u odgojni zavod na Lošinju - kaže Tkalec, nastavljajući kako su vrlo brzo nakon toga evidentirali više novih kaznenih djela u samo jednoj noći. Provale su nastavljene, a ophodnja je u jednom slučaju počinitelja zatekla na mjestu počinjenja. Osigurani su dokazi, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb poduzete su mjere, ali nisu donijele rezultate. Provalnici su ostajali na slobodi i nastavili s provalama. Dogodilo se čak da je jedan od provalnika nedjelo ponovio samo dan nakon izlaska iz istražnog zatvora.

- Uz iznimne napore naših djelatnika i Centra, jedan je maloljetnik vraćen u odgojni zavod u Pulu, dok je jedan provalnik, nakon puno prijava, u istražnom zatvoru. Postupak je u tijeku, a Centar je podnio prijedloge Državnom odvjetništvu za smještanje u ustanovu zatvorenog tipa, konkretno u Turopolje - objašnjava Tkalec.

Petorica provalnika


Razgovori su obavljeni i s roditeljima, koji su prijavljeni zbog povrede roditeljske dužnosti. Pravdaju se da djecu ne mogu držati pod kontrolom. Tkalec zaključuje kako je zasad cilj postignut jer je zaustavljen trend provala, što su zajedničkim snagama učinili PP Beli Manastir, Centar za socijalnu skrb i Grad. Na resocijalizaciji moraju poraditi odgojni zavodi jer na području RH nema maloljetničkog zatvora. Važno je istaknuti kako je Belomanastircima nemirne snove priuštilo pet provalnika, od kojih su četvorica maloljetnici.

Inače, na području pod ingerencijom PP-a Beli Manastir lani je evidentirano 417 kaznenih djela, a stopa razriješenosti je 78 %, što je dobar rezultat. Iz PP-a apeliraju na pravne i fizičke osobe da, sukladno s mogućnostima, ulože u protuprovalnu opremu. Upravo ta vrsta preventive pokazala se uspješnom za obavljene istrage. U videonadzor mnogo je uložio i Grad, pa je u širem gradskom području postavljeno 60-ak kamera.



Ivica Getto
kaznena djela
LANI IH BILO 417, RIJEŠENO JE 78 POSTO

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike