Osijek
USPJEH STUDENTICE EKONOMSKOG FAKULTETA

Mirna Jokić radom o zelenom
osiguranju do nagrade Hanfe
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Mirna je istraživala osiguravajuća društva u održivoj ekonomiji

Mirna Jokić, odnedavno mag. ekonomije, kao studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku prošlog je tjedna u zagrebačkom hotelu Dubrovnik primila godišnju nagradu Hanfe namijenjenu studentima za najbolje znanstvene i stručne radove u 2021. U sklopu svečanosti imala je priliku i prezentirati svoj rad okupljenima.



Sjajno treće mjesto i prigodnu nagradu Hanfe u visini od 5000 kuna osvojila je iznimno suvremenom i društveno važnom temom - “Perspektiva tržišta osiguranja u održivoj zelenoj ekonomiji”, koji je nastao pod mentorstvom prof. dr. sc. Dubravke Pekanov Starčević i asistentice Ane Zrnić, univ. spec. oec.

- Zanima me zelena ekonomija, zbog toga sam i izabrala navedenu temu, uz svesrdnu i dragocjenu pomoć i podršku svojih mentorica. U svojem sam radu istraživala osiguravajuća društva u kontekstu društveno odgovornog (održivog, zelenog) poslovanja. Nažalost, došla sam do zaključka da tzv. zeleno osiguranje (još) nije rašireno, no vjerujem da će se situacija s vremenom promijeniti nabolje - kaže nam o svojem radu Đakovčanka Mirna. Diplomu je stekla na diplomsklom studiju financijskog menadžmenta i nada se poslu u struci. No najviše bi, kaže, voljela kada bi se mogla baviti znanstvenim radom na fakultetu i završiti doktorski studij. Ako joj taj san ostane nedosanjan, Mirna ima “varijantu B” i “varijantu C” - rad u financijskom sektoru ili predavanje u srednjoj školi. Ekonomija je, kaže, njezina ljubav još iz srednjoškolskih dana, a osječki je Ekonomski fakultet ispunio sva njezina očekivanja.

Hanfa, krovna organizacija za nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju, pokrenula je svoj natječaj za najbolje znanstvene i stručne radove s ciljem poticanja studenata na kritičko razmišljanje o financijskim aspektima nekih od društveno najvažnijih pitanja današnjice. Studenti su na izbor dobili pet ponuđenih tema: “Financijske inovacije (engl. fintech) – prilike i rizici”, “Održivost mirovinskih sustava u okolnostima sekularne stagnacije i demografskog starenja populacije”, “Utjecaj kriptovaluta na tradicionalna tržišta kapitala”, “Perspektive tržišta osiguranja u održivoj zelenoj ekonomiji” i “Uvođenje eura i utjecaj na sektor financijskih usluga u Republici Hrvatskoj”.

Uz Mirnu Jokić, prvu je nagradu osvojila Julija Božan, studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu, za rad “Utjecaj kriptovaluta na tradicionalna financijska tržišta”, a rad “Održivost mirovinskih sustava u okolnostima sekularne stagnacije i demografskog starenja populacije” njegovu je autoru Luki Sovulji, studentu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, donio drugu nagradu.

Kako bi se studente i u budućnosti motiviralo na izradu znanstvenih i stručnih radova iz područja ekonomije, Upravno vijeće Hanfe odlučilo je da će već ovoga tjedna biti objavljen novi natječaj za najbolje studentske stručne i znanstvene radove te da će se ta praksa nastaviti kontinuirano, svake godine. Teme i svi detalji natječaja bit će objavljeni na Hanfinoj mrežnoj stranici.



Ivana Rab Guljaš
DEKAN: UVERTIRA U DALJNJE USPJEHE
”U ime cijelog Ekonomskog fakulteta u Osijeku od srca čestitam našoj Mirni na ovom zaista sjajnom postignuću. Uvjereni smo kako je ovo priznanje početak jednog lijepog i uspješnog poglavlja u osobnom i profesionalnom razvoju naše kolegice te uvertira u daljnje uspjehe, koji su zasigurno pred njom. Čestitam i svim ostalim sudionicima ovog natjecanja na kreativnosti, domišljatosti i istančanom kritičkom razmišljanju, prvenstveno jer su za obradu ovako suvremenih i kompleksnih tema zaista morali utabati vlastiti put i doći do ideja, promišljanja i zaključaka koje dosad jednostavno nismo imali prilike čitati u literaturi. S obzirom na društvenu ulogu ovih tema, zahvaljujemo Hanfi na organizaciji ovog natječaja i veselimo se idućoj godini te novim idejama, kojih naši mladi kolege nedvojbeno imaju napretek”, poručio je prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike