Osijek
COVID-19 U NAJMLAĐOJ I NAJSTARIJOJ DOBI

Pedijatri imaju posla, no najmlađi, srećom, imaju lakše tegobe
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
Dobra je vijest da u Domu za stare i nemoćne nema ni jednog korisnika oboljelog od COVID-19. Stariji su sugrađani oprezni

U prva je tri tjedna ove godine od COVID-19 oboljelo oko 25.000 djece, stoga je županijski Stožer preporučio održavanje nastave na daljinu u školama do (zasad) 28. siječnja. Unatoč tome, najmlađa populacija, od dojenačke dobi nadalje, ipak će, čini se, teško izbjeći omikron-varijantu koronavirusa.



Zaraza u obitelji


- Imamo dosta pozitivnih slučajeva unatrag tri tjedna, i to ne samo da je dokazano brzim antigenskim testom nego i PCR-om. Srećom, djeca uglavnom imaju lakše kliničke simptome i tegobe. Ovisno o kojoj je dobi riječ, pojavljuje se stanje slično prehladi uz respiratorne i probavne tegobe - pojašnjava pedijatrica dr. med. Jadranka Petrović-Schneider, naglašavajući kako je više-manje slična situacija u svim pedijatrijskim ordinacijama.

Naime, iako većina škola održava nastavu online, naša sugovornica kaže da su česte zaraze unutar obitelji.

- Ima puno uplašenih roditelja, ali i onih koji ovo stanje prihvaćaju kao neizbježno i nastoje se što uspješnije boriti s tim. O stanju djece najčešće se javljaju telefonom, a tek su pojedinci, u neznanju jesu li im djeca zaražena ili ne, dolazili na pregled u ambulantu, što u slučaju sumnje na koronavirus nipošto nije poželjno - kaže pedijatrica.

Na upit koliko je djece u dobi od pet do 12 godina procijepljeno, iskustveno kaže kako ih je vrlo mali broj. Kao pedijatar može, ističe, samo sugerirati roditeljima da cijepe svoju djecu kako zbog njih samih, tako i zbog okoline u kojoj djeca borave, no odluka je na njima.

Situacija se tako, u odnosu prema početku pandemije, potpuno promijenila. Prisjetimo se samo strogih mjera u domovima za stare i nemogućnost okupljanja osoba treće životne dobi u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, što sada nije slučaj. Naime, kako doznajemo od ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe Osijek Vjekoslava Ćurića, u toj ustanovi nema ni jednog zaraženog korisnika, unatoč činjenici da, izuzev propisanih epidemioloških mjera kakve vrijede i za ostale, drugih ograničenja nema.

Manje u društvu


- Nose maske i drže distancu i, rekao bih, žive normalnim životom. Naši korisnici primaju posjete i obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti, no, unatoč tome, nemamo zaraženih. Pretprošle subote oni koji još nisu, odnosno oni koji mogu, primili su i svoje booster doze, što je vjerojatno također razlog ove povoljne situacije - naglašava Ćurić.

Ipak, oprez postoji, pa tako Marija Sužnjević, predsjednica osječke podružnice Matice umirovljenika Hrvatske, ističe da se broj članova na plesnjacima prepolovio, baš kao i na radionicama u podružnicama, ali i na izletima. Primjerice, trenutačno je od predviđenih 50-ak, tek njih 23 u Tesliću.

- Prema podatcima iz podružnica u Osijeku, čujem da ih se puno manje druži nego što je to bilo prije koronavirusa i prije nego što se ova varijanta omikron proširila. Daleko od toga da se umirovljenici ne žele družiti, no ipak strahuju da se ne zaraze, jer je oboljelih posljednjih tjedana puno, bilo da su procijepljeni, bilo da su ranije preboljeli COVID-19. Inače, gotovo svi naši članovi primili su uz dvije doze i booster cjepivo - kaže Sužnjević, naglašavajući da se najveći broj članova okuplja na nordijskom hodanju, što zbog činjenice da se održava na otvorenome, a što zbog očuvanja vlastitog zdravlja. Ipak, kaže kako je, nažalost, u posljednje vrijeme i nekoliko članova preminulo, no smatra da su i godine života i druge bolesti imale svoju ulogu u tome.



Marija Mihelić
HLADNI VAL - PRIDRŽAVAJTE SE SAVJETA!
Kako je već ranije najavljivano, početak tjedna obilježio je hladni val koji je temperature zraka snizio već u ponedjeljak ujutro. Naime, u Osijeku je iznosila -6 Celzijevih stupnjeva, a na širem osječkom području zabilježeno je i vrlo hladnih -13. Ni danas se situacija neće puno promijeniti, pa se tako ujutro u Osijeku očekuje 8 stupnjeva ispod ništice.

Niske temperature zraka mogu biti pogubne za srčane i plućne bolesnike, stoga vrijedi imati na umu da kronični bolesnici, neovisno o životnoj dobi, trebaju redovito uzimati propisanu terapiju. Uz to, svakako je poželjno izbjegavati fizičke napore na otvorenome, a prilikom izlaska na ulicu glavu treba zaštititi kapom ili kapuljačom i svakako se slojevito odijevati. Na usta i nos dobro je staviti šal. Ne dajte da vas zavara zubato sunce koje, iako će potrajati cijeli tjedan, ne smanuje osjet hladnoće. Također, na udaru su i najmlađi, pa valja apelirati na roditelje da vode računa o odijevanju i dužini boravka na otvorenome.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike