Magazin
TJEDNI OSVRT

Još uvijek nejasno kako i kada će doći kraj koroni
Objavljeno 15. siječnja, 2022.

Krajem prošle i početkom ove godine te pojavom omikrona u moru negativnih vijesti konačno su počele stizati i one dobre kao i nekoliko pozitivnih signala o pandemiji koronavirusa. Naime, omikron u 20 do 25 posto slučajeva manje vodi bolničkom liječenju nego što je to slučaj s deltom. No, ipak, sve nas najviše zanima bliži li se, kako i kada koronakrizi kraj.



Prema jednoj od teorija, pandemijama u jednom trenutku doista dođe kraj, čak i ako omikron-varijanta otežava predviđanje kad će se okončati ova koju živimo gotovo dvije godine, piše The Associated Press. Prema prognozama stručnjaka, ljudi će ipak na kraju pandemije morati početi razmišljati o toleranciji rizika. Izvršni direktor kompanije Moderna Inc Stephane Bancel smatra pak da će pandemija koronavirusa završiti za godinu dana, s obzirom na to da povećana proizvodnja cjepiva osigurava globalne zalihe, rekao je švicarskim novinama Neue Zuercher Zeitung. I još prije nekoliko tjedana drugi stručnjaci za zarazne bolesti predviđali su da će 2022. godine zemlje početi suzbijati pandemiju nakon što pretrpe niz valova zaraza od alfe, bete, game i delte, dok je nova omikron-varijanta, koja je dobila zamah u Europi i Sjedinjenim Državama, potencijalno ugrozila te prognoze. Očekivalo se da će COVID-19 u tim područjima uskoro prerasti u endemsku bolest, s povremenim i blažim sezonskim epidemijama. Cjepiva, dostupna veći dio 2021. samo u bogatim zemljama, mogla bi doći do većine svjetskog stanovništva do kraja iduće. Ipak, brzo širenje omikron-varijante s velikim brojem mutacija, otkrivene krajem studenoga, potkopava te nade. Tako i drugi pišu da se pandemija, međutim, neće naglo okončati - svijet će se morati naučiti živjeti s virusom koji ne ide nigdje. Iako virus neće biti brzo iskorijenjen, veliki su izgledi da postane endemski. To bi značilo da nema pandemije, ali da će oslabljena verzija virusa nastupati tu i tamo lokalno ili sezonski, baš kao gripa zimi. Ali, stići će dan kada ovo više neće biti pandemija, kada broj slučajeva više neće nekontrolirano rasti i kada bolnice više neće biti prepune COVID bolesnika, donosi i CNN. Ono što je manje jasno jest kako i kada će se to dogoditi. “Ne postoji ni približno mjerenje po kojem bismo mogli reći je li nešto epidemija ili pandemija. Sve to ovisi o perspektivi – to je dio problema”, kaže doktor Arnold Monto, profesor epidemiologije na Sveučilištu u Michiganu i vršitelj dužnosti čelnika američkog odbora za cjepiva.

Dakle, prerano je za proglašenje pobjede, kažu stručnjaci koji upozoravaju da bi nejednak pristup cjepivu mogao dovesti do pojave novih i smrtonosnijih varijanti virusa.



Damir Gregorović
Najčitanije iz rubrike