Magazin
RAZVOJNA HRVATSKA: LUKA KOBEŠČAK, PODUZETNIK I EXCEL INFLUENCER

Nemojte šarati i pokušavati deset stvari istovremeno, idite korak po korak
Objavljeno 23. ožujka, 2024.

Znanja i vještine u programima Office paketa danas su neizbježni, gotovo u svim industrijama. Taj trend predvidio je prije 12 godina tad osamnaestogodišnji poduzetnik na početku karijere - Luka Kobeščak, a danas najpoznatiji edukator Excela (programa koji nam pomaže u organiziranju, analizi i prikazu podataka), kroz čije edukacije svake godine prođu tisuće polaznika.



Taj vrsni stručnjak, ili, kako ga nazivaju,"čarobnjak Excela" - u području u kojem je praktična znanja potrebno kontinuirano obnavljati i proširivati kako bismo u svom poslu i na tržištu rada bili u korak s vremenom, svojim polaznicima omogućuje raznolike specifične i opće, početne i napredne edukacije, a svoja znanja podijelio je i u sadržaju triju priručnika koja je objavio te u brojnim besplatnim videomaterijalima dostupnima na portalu excel-kobescak.hr.

Njegova misija je na zanimljiv, praktičan i životan način pokazati ljudima kako se uz Excel i ostale Office programe jednostavnije živi. Nakon 12 godina rada moguće je vrlo dobro precizirati što ljude najčešće zanima kod Excela, za čime imaju najveću potrebu, a što im stvara probleme. Kobeščak ističe tri najčešće grupe ljudi:

UNIKATNA APLIKACIJA


- Imamo polaznike koji traže posao i koji se žele pripremiti za testiranje. Naravno, njih najviše interesira koja bi pitanja mogla biti na testiranju, što je sve potrebno znati u Excelu za njihovo radno mjesto. Druga grupa su polaznici koji su se zaposlili i sada ih zanimaju konkretne stvari kako sebi mogu olakšati praćenje, kreirati analize i ostale stvari koje trebaju raditi svakodnevno na poslu. Treća grupa su oni koji već niz godina rade u Excelu, žele još više toga naučiti, pratiti trendove i nove funkcionalnosti kako bi osnažili svoje vještine i automatizirali procese na svojem radnom mjestu.


Luka je u svojih 12 godina rada prikupio brojne reference, tako se na njegovu popisu nalaze gotovo sve najveće kompanije u Hrvatskoj, ali, kako on naglašava, njegovi polaznici su prvenstveno ljudi, bili oni zaposlenici, poduzetnici, uprava ili studenti koji tek dolaze na tržište rada - svi oni su željni znanja, napredovanja i koraka prema izvrsnosti, te je potrebno osnaživati njihove vještine kako bi postigli veći uspjeh u svojim karijerama i svakodnevnom radu, a upravo to im on, zajedno sa svojim timom, osigurava u edukacijama:

- Najčešći klijenti su tvrtke koje prvo za svoje zaposlenike uzimaju edukacije iz Excela, po potrebi - od početnog, srednjeg do naprednog tečaja. Nakon toga uzimaju uslugu savjetovanja, gdje s njihovim pojedinim odjelima radimo na njihovim konkretnim problemima i njihovoj automatizaciji. Naši korisnici su u principu velike korporacije koje žele automatizirati različite procese, povećati produktivnost svojih zaposlenika i smanjiti stres u svakodnevnom radu. Također, posljednjih godina primjetan je i rast e-učenja, preko naše aplikacije s pomoću koje svi zaposlenici mogu učiti tijekom videolekcija u bilo kojem vremenu i s bilo kojeg mjesta.

Prateći trendove i uvidjevši potrebu na tržištu, nakon perioda intenzivnog rada na osmišljavanju, kreiranju i izradi, Luka Kobeščak lansirao je i platformu za testiranje iz Office paketa - jedinstvenu aplikaciju za testiranje znanja i vještina iz Office programa kako bi taj proces mogli svojim klijentima - tvrtkama, posebice odjelima ljudskih potencijala - pojednostaviti i olakšati provjeru znanja:

- To je aplikacija koja tvrtkama, organizacijama i svima koji raspisuju natječaje za posao omogućuje lako i jednostavno testiranje razine znanja i vještina u Office programima onih koji se prijavljuju na natječaj. To HR odjelima, ali i manjim tvrtkama pomaže da na adekvatan način testiraju one koji se za posao prijavljuju. Aplikacija je jednostavna za korištenje i pristupačna svima, bez obzira na tehničko znanje. Svi testovi se rade unutar aplikacije i nije potreban dodatni program. U aplikaciji je integriran širok izbor gotovih testova za različite poslove i industrije, a aplikacija omogućuje i prilagođavanje testova prema specifičnim potrebama kompanije ili kreiranje vlastitih ispita - aplikacija automatski ocjenjuje rezultate testova i generira detaljne izvještaje o vještinama kandidata. To ne samo što štedi vrijeme nego i olakšava donošenje odluka, jer analitički alati omogućavaju korisnicima da dublje razumiju rezultate testova, identificiraju najbolje kandidate i donesu brze odluke o zapošljavanju.


Osim posla Office alati olakšavaju i svakodnevicu te pridonose konkurentnosti u samom nalaženju posla. Kobeščak ističe kako polaznici često žele i privatno naučiti Excel kako bi kod kuće mogli voditi svoje financije, prihod, rashod... Osim toga, Word se, na primjer, često koristi za kreiranje CV-a ili ako se trebaju naučiti raditi PowerPoint prezentacije za školu ili fakultet. Kobeščak kaže:

- Fizičke osobe uzimaju naš program Excel u poslovanju, gdje prolazimo konkretne stvari iz područja Excela koje ih mogu dočekati na poslu ili ako se trebaju pripremiti za neki razgovor za posao. Office alati nude bezbroj različitih mogućnosti, upravo zato prostora za napredak uvijek ima - kako kod drugih tako i kod mene, koji se također neprestano u ovim programima educiram, ali i otkrivam nove načine kako mi mogu pomoći u svakodnevici. Kada razgovaram s polaznicima edukacije, kažu da je najveći benefit to što im se smanjio stres korištenja Excelom, da sad razumiju pozadinsku logiku samog programa i da je sada puno lakše raditi u njemu, da se napokon usude istraživati i da je Excel zapravo jako zanimljiv program kada ga se na određeni način predstavi.

RAD OD PET UJUTRO


Posao predavača, posebno ovoliko popularnog i "rasprodanog", podrazumijeva gotovo svakodnevnu interakciju s velikim brojem ljudi. Kobeščak ističe kako je sretan jer sebi je zapravo kreirao karijeru prema svojim osobinama i karakteristikama, te je rezultat toga posao koji voli i u kojem uživa:

- Po prirodi sam ekstrovert koji obožava pričati, družiti se i upoznavati nove ljude, a kada im pomognem riješiti nekakav njihov problem, to me još više usrećuje. Ovaj posao morate voljeti kako biste mogli biti predavač i da vam nikada ne dosadi, zapravo volim reći da je to i nekakav stil života koji sam odabrao. S obzirom na to da mi je u prvih pet talenta prema Galup metodi i competition, uvijek težim biti najbolji u tome što radim i stalno sebi dajem neke nove zadatke i izazove da edukacija bude što kvalitetnija ili da osmišljavam nove kanale prenošenja znanja. Tako su nastale i tri knjige u području Excela - Excel u poslovanju, Zbirka zadataka poslovnog Excela, s više od 1300 riješenih različitih zadataka, i knjiga 120 trikova u Excelu, gdje pokazujem na koji se način može uštedjeti vrijeme na nekim svakodnevnim radnjama, te već spomenute aplikacije E-learning i E-testiranje.

Poduzetnici često kažu kako im je malo 24 sata u danu kako bi ispunili sve zadatke i obveze, te da im radni tjedan nikad ne traje samo pet dana. Luka Kobeščak pokazuje kako je moguće uspjeti i drukčije. Naime, on svoj radni dan počinje u 5 ujutro, nedjelja mu već dugo služi za odmor i relaksaciju od stresa uređenjem vrta, a otkrio nam je i da model rada namjerava prilagoditi radnom tjednu od četiri dana. Na pitanje u čemu je tajna - Kobeščak odgovara jednostavno - u dobroj organizaciji i težnji što većoj vremenskoj produktivnosti.

Ono po čemu se Luka Kobeščak prepoznaje je i prisutnost na društvenim mrežama, što je danas presudan faktor u brendiranju i promociji, ali i utjecanju na kreiranje javnog mnijenja o pojedinim temama. Tako Kobeščak slovi za "Excel influencera", čije objave svakodnevno prate mnogi, nalazeći u njima kako kažu - životnost poduzetničkog poziva i zanimljivost u Excel savjetima. O tome ovako zbori:


- Bili smo pioniri kada smo krenuli u objave na društvenim mrežema. Na početku nisu nešto pretjerano dobro prolazile, međutim, kada se proširila priča o portalu excel-kobescak.hr, gdje svatko može potpuno besplatno i bez ikakve registracije učiti, portal je doslovno eksplodirao. Trenutno imamo 15.000 mjesečnih korisnika koji posjećuju naše videolekcije i uče iz njih, ili se posluže ako zaborave kako nešto napraviti. Te sadržaje uz svoje komentare dijelim i na društvenim mrežama, čime se znatno širi doseg. Volim pomagati ljudima i to se prepoznaje, jer nikada ne tražimo mailove ili nešto drugo da im poslije nudimo neke od naših usluga, jer to radimo iz čiste ljubavi i veseli me vidjeti kad nam osoba pošalje privatno mail sa zahvalom da joj je pomoglo da dobije posao ili riješi neki problem.

BEZ OGRANIČENJA


Ono što ljudi cijene kod Kobeščaka, posebice na društvenim mrežama, jest autentičnost. On doista komunicira ono što misli i živi te njegovi pratitelji to prepoznaju, pa tako i redovito piše o tome što je njemu najzanimljivije i najkorisnije u Office programima:

- Ono što mi je najfascinantnije u Office programima jest to što gotovo nemaju ograničenja, doslovno se možete igrati u svim programima, ako volite brojke, možete se igrati u Excelu, ako volite pisati, tu nam je Word, koji nam pruža jako puno alata s pomoću kojih se možemo izraziti na papiru. Za sve kreativce tu je PowerPoint, gdje možemo raditi spektakularne prezentacije. Svaki od programa nosi nešto svoje, ja svakako najviše volim Excel, volim brojeve, analizirati stvari, bavim se i forenzikom podataka, gdje se nekada osjećam kao da sam u seriji kada se istražuju neki slučajevi. Tako i ja istražujem, samo u obliku brojeva, i kada dođem do nekoga rješenja, to je "onaj osjećaj" oduševljenja koji me je privukao tom programu.

Za kraj pitali smo Luku Kobeščaka što bi poručio sebi prije deset godina, na početku poduzetničke karijere, što bi koristilo današnjim mladima.

- Svakako bih preporučio da sebi uzmu neku temu, uslugu koja im je strast, što bi radili i da nisu plaćeni za to. Nikada nemojte šarati i pokušavati deset stvari istovremeno, idite korak po korak, kada jedna stvar stane na noge, tada započnite neku novu uslugu. Na kraju, najvažnija je upornost, da budete uporni, da shvatite kako se ništa ne može postići preko noći, i da radite svakodnevno na sebi. Iziđite iz komfor-zone, a kad iziđete, onda nije pitanje hoćete li uspjeti, nego kada ćete uspjeti. Sebi bih rekao da promijenim puno toga, sada, iz ovog kuta, ali da nisam činio pogreške na putu, možda ne bih sada bio tu gdje jesam.

 
Priredila i razgovarala: Jana RADELJAK
Po prirodi sam ekstrovert koji obožava pričati, družiti se i upoznavati nove ljude, a kada im pomognem riješiti nekakav njihov problem, to me još više usrećuje...

Najčešći klijenti su tvrtke koje prvo za svoje zaposlenike uzimaju edukacije iz Excela, po potrebi - od početnog, srednjeg do naprednog tečaja. Nakon toga uzimaju uslugu savjetovanja...

Office alati nude bezbroj različitih mogućnosti, upravo zato prostora za napredak uvijek ima - kako kod drugih tako i kod mene, koji se također neprestano u ovim programima educiram...

Možda ste propustili...

MATEJ HITTNER PREDSJEDNIK CENTRAZA JAVNE POLITIKE I EKONOMSKE ANALIZE (CEA)

Treba se čuvati prizemnog populizma

Najčitanije iz rubrike