Zdravlje
NUTRICIONIZAM ZIMI PRIRODNO TRAŽIMO JAČU HRANU

Zimska kuhinja s namirnicama koje gode tijelu
Objavljeno 27. prosinca, 2021.
Blagdani, povezani s mnogo ukusne hranei raznih kolača, predstavljaju veliku kušnju

Čovjekov unutrašnji sat zimi traži jaču hranu s više masti i ugljikohidrata, pa zimi dnevno unesemo i do 200 kalorija više, što uz manje kretanja i tjelesne aktivnosti rezultira povećanjem tjelesne mase. Blagdani, povezani s kućom prepunom ukusne hrane i kolača, višestrukim punjenjem tanjura, većim količinama alkohola predstavljaju veliku kušnju, čak i za najdiscipliniranije. Ne spavajte zimski san, pokrenite se. Zima nam nudi mnoge zanimljive aktivnosti poput klizanja, skijanja, sanjkanja, planinarenja i hodanja šumom. Jačamo imunitet, sretniji smo i zadovoljniji pa nas ni poslijeblagdanska depresija neće zahvatiti tako lako, a višak kilograma još teže.



Jačaju probavu


Zimska kuhinja tijekom hladnih mjeseci obogaćuje se namirnicama koje jačaju probavu i ujedno čiste organizam od toksina. Takve namirnice su, između ostaloga, kiseli kupus, mrkva, cvjetača, luk, cikla... Koliko god možete izbjegavajte hladne napitke i jela, šećer, gazirana pića i previše kave. Konzumiranje namirnica koje ne odgovaraju organizmu tijekom zimskih mjeseci i niskih temperatura najčešće rezultira padom imuniteta odnosno prehladom. Imunitet dodatno slabi i jednolična hrana, kao i slaba fizička pokretljivost. Želite li poboljšati svoje zdravlje, skinuti koji kilogram i osjećati se dobro u svojoj koži, uvrstite u svoju prehranu namirnice izuzetnih svojstava, a koje su dostupne i tijekom zime.

Kupus je sam po sebi super hrana s niskom razinom ugljikohidrata i visokom razinom vlakana te supstancama koje imaju antikancerogena svojstva i čiste organizam od prevelikih količina estrogena. Kada prođe fazu fermentacije, još se i dodatno obogaćuje steroidima. Opskrbljuje probioticima probavni sustav, smanjujući upalne procese i poboljšavajući probavu. Pomaže čak i u procesu mršavljenja. Što duže traje fermentacija kupusa, to on sadrži više antioksidanasa.

Sjeme konoplje nema narkotičko djelovanje poput marihuane. Ono sadrži moćne tvari, u dvije žlice čak 400 milligrama protuupalne gama-linolenske kiseline i 2 grama omega 3 masnih kiselina, te svih devet esencijalnih.

Shirataki tjestenina, primjerice, ima mnogo manje kalorija i škroba, a zasitnija je od obične tjestenine. Nema neki poseban okus, a proizvodi se u raznim oblicima, tako da se može koristiti u svim jelima u kojima se zahtijeva tjestenina.

Sirova, pečena...


Cikla je prepuna antioksidansa, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti. Nakon što se pokazalo da cikla poboljšava sportske rezultate, sportaši i polaznici fitnesa poludjeli su za njezinim sokom. Cikla sadrži nitrate, koji omogućuju bolju opskrbu mišićnog tkiva krvlju i kisikom. Može se jesti sirova, pečena ili iscijeđena, kao sok, a kada je kuhana, gubi dio svojstava. Redovito konzumiranje cikle pomaže protiv bolesti izazvanih oksidativnim stresom. Vlakna koja sadrži cikla mogu uvelike smanjiti razinu kolesterola u krvi, a poznato je i da cikla normalizira krvni tlak.

Nori alge, koje se najčešće konzumiraju u formi sušija, pune su joda, minerala prijeko potrebnog za dobro funkcioniranje tiroidne žlijezde. Ovaj mineral u tragovima nije jedina korist koju dobivate konzumirajući morske alge. Nori sadrže obilje vitamina K i željeza, mikronutriente nužne za osnovne stanične funkcije. Nori alge možete izmrviti i posuti po juhama i salati, po tjestenini ili riži. Prije uporabe list norija treba malo izložiti djelovanju vatre (iznad plinskog plamenika), tek toliko da lagano promijeni boju iz crne u zelenkastu i postane hrskav.



Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike