Mozaik
REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA

U Požegi su nagrađeni "Limes" i "Nigdar ni bilo"
Objavljeno 30. studenog, 2021.
Na 16. sjednici HFS-a dodijeljene su i dvije plakete UNICA-e, za 2020. i 2021.: udruzi ZAG i Foto-kino klubu Baranja film

Nakon gotovo tri desetljeća u Požegi je ponovno održana Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i GFR film-video Požega. Ove godine za 53. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva bilo je prijavljeno ukupno 157 filmova, a u program je uvršteno 11 igranih filmova i sedam dokumentarnih filmova. Uz to, selektirana su i tri eksperimentalna i sedam animiranih filmova.



Šest drugih


Žiri u sastavu filmski montažer i kritičar Slaven Zečević, animator i redatelj Simon Bogojević Narath, redateljica i producentica Sanja Šamanović, snimatelj i redatelj Boris Poljak te redatelj i montažer Damir Čučić tijekom javnog žiriranja po pravilima UNICA-e danas je dodijelio ukupno deset nagrada i jedno specijalno priznanje. Prvu nagradu osvojili su eksperimentalni film "Limes" Nevena Dužaneca i animirani film Mateje Štefinščak, "Nigdar ni bilo". Drugu nagradu osvojilo je čak šest filmova: "Sparina" Petra Vukičevića, "Ljubav je slana" Karla Voriha, "Kula" Sunčice Brkulj, "Ko suza" Marka Višnjića, "Još malo do nove godine" Marka Bičanića i "Čovjek koji je pao s Arena" Silvija Belušića. Treću nagradu osvojili su filmovi "Rakete" čiju režiju potpisuju Saša Poštić i Pavle Kocanjer, te film "Kad odlučim kako započeti, znat ću sve ostalo" Tomislava Šobana. Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu "Trafika" u režiji Dore Slakoper. Najviše glasova publike osvojio je igrani film "Hister" autorice Vide Skerk u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Na 16. sjednici Hrvatskog filmskog saveza dodijeljene su i dvije plakete UNICA-e, i to za 2020. i 2021. godinu. Prvu dobiva udruga ZAG (Zaigrani aktivni gromoglasni Zagreb) za dugogodišnji i kontinuirani razvoj audiovizualnog stvaralaštva s djecom. Druga plaketa dodijeljena je udruzi Foto-kino klub Baranja film, Beli Manastir, u povodu 40. obljetnice rada i razvoja audiovizualne djelatnosti u sredini svog djelovanja.

Dostupni online


Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza završna je godišnja priredba neprofesionalnog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, a svake se godine održava u drugom gradu. Jedna je od najstarijih smotri neprofesionalnog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. Svake godine održava se u drugom gradu, a ova je održana u Požegi. Projekcije filmova bile su dostupne za besplatno gledanje na internetu, uključujući i glasanje od petka do nedjelje na web-stranici Revije. 54. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva bit će 2022. održana u Belom Manastiru u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Baranja film.



Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike