Kultura
KONCERT KVARTETA TURANGALILA

Promiču hrvatsku suvremenu glazbu
Objavljeno 27. studenog, 2021.

Ema Štern (klarinet), Eleonora Hill (violina), Tonko Marković (violončelo) i Viktor Čižić (klavir) mladi su glazbenici koji čine kvartet neobična naziva Turangalila (prema Turangalîla Symphonie Oliviera Messiaena), a koji su u dvorani Glazbene škole Milka Kelemena uz potporu Ministarstva kulture i medija održali zapaženi koncert. Zagrebački su glazbenici u Slatini izveli tri skladbe hrvatskih suvremenih skladatelja, "Introductions" Ivana Josipa Skendera, "Kvartet za klarinet, violinu, violončelo i klavir" Frane Paraća i "Prudent Views of my Love" Marka Ruždjaka, te "Kvartet u a-molu" austrijskog skladatelja Gustava Mahlera i "Uvertiru na hebrejske teme" ruskog skladatelja i pijanista Sergeja Prokofjeva u obradi Viktora Čižića.

- Zaključili smo da naš sastav (klarinet, violina, čelo i klavir) ima dosta potencijala u području suvremene glazbe, a kako smo svi već imali dosta iskustva sa suvremenom glazbom, odlučili smo bar dio svoga djelovanja usmjeriti prema toj vrsti glazbe. Iako u Hrvatskoj postoje festivali suvremene glazbe kojima je jedan od temeljnih ciljeva upravo promocija hrvatske glazbe, kao što su Dani Milka Kelemena u Slatini, ili Muzički biennale u Zagrebu, mi također nastojimo svojim izvedbama dati određeni doprinos populariziranju hrvatske suvremene glazbe i promociji domaćih skladatelja - pojasnio je pijanist Viktor Čižić.

Iako tek utemeljen, kvartet Turangalila nastupio je već u Slatini na koncertu zatvaranja jubilarnog, 25. festivala Dani Milka Kelemena 2019. Budući da su tada svirali Messiaena, odlučili su "začiniti" program za ovaj koncert izvedbama Mahlera i Prokofjeva i "suvremeni glazbeni jezik Skendera, Paraća i Ruždjaka zamijeniti jednom mnogo razumljivijom fakturom i ljudima malo bližim skladbama". Svi članovi kvarteta diplomirali su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a na koncertu u Slatini kvartet Turangalila prvi je put nastupio s violončelistom Tonkom Markovićem u svom sastavu.

Pijanist Viktor Čižić često je za pultom klavira ili čeliste u Zagrebačkoj filharmoniji i kaže da se bavi glazbom u svakom smislu i uživa u svakom trenutku sviranja. Eleonora Hil često svira u orkestrima HRT-a i rado bi nastavila svoju glazbenu karijeru svirajući u orkestru. Tonko Marković radi u privatnoj Glazbenoj školi „Iva Kuprešak“ u Zagrebu, a Osječanka s adresom u glavnom gradu Emma Štern radi u Glazbenom učilištu „Elly Bašić“. I svima je zajednička ljubav prema glazbi pa rado sviraju u svakoj prilici koja im se pruži.


P.Žarković

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike