Mozaik
AUTORICA MARA ČOVIĆ

Knjiga ‘‘Pobijedimo strah zajedno" ima cilj - pomoći djeci
Objavljeno 26. listopada, 2021.

U sklopu ovogodišnjih 17. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji predstavljena je knjiga Mare Čović “Pobijedimo strah zajedno” u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima



- Knjiga je pomoć djeci i odraslima u razdobljima nekakvih kriza, a pandemija je doista velika kriza u kojoj se trebalo znati snaći i ponašati. Moj cilj je bio pisati priče za svoju unučad, a onda je moj najstariji unuk u jednom trenutku dao ideju da se te priče objave. Glavni junaci su moji unuci, a poistovjetiti se s tim mogu, naravno, i sva druga djeca kao i roditelji. Meni su posebno dragocjeni njihovi crteži koji su nastali uz te priče i objavljeni su u knjizi. Priče su nastale kako bi se razdoblje razdvojenosti zbog korone lakše prevladalo unutar obitelji, a onda je nastala i knjiga koja je krenula i u svijet i jako sam sretna zbog toga. Ova je moja knjiga ponajprije imala pedagoški cilj, da ja pomognem djeci kao i svima onima koji rade s djecom, priče su to koje su uvijek završavale dobrim. Poruka moje knjige je da se ne smijemo bojati, da moramo vjerovati jedni drugima, posebno roditeljima koji nas štite, koji nam pomažu i koji su uvijek tu uz nas - istaknula je Mara Čović.

Ana Majdančić, specijalistica kliničke psihologije, istaknula je kako se knjiga bavi strahom, a strah je jedna od primarnih emocija, vezan za ljutnju, tugu, sreću, i zapravo predstavlja jednu adaptibilnu funkciju i jako nam je važan da bismo preživjeli.

- On nas štiti, čuva od nekih opasnosti i nešto je što je posve normalno. Svaka razvojna faza, svaka dob ima neke svoje specifične strahove i ono što je jako lijepo prikazano u knjizi su specifični strahovi u određenoj dobi djeteta. Želim posebno naglasiti da je jako važno djeci i mladima pomoći da se suoče s tim strahovima te tako emocionalno sazru i kasnije se lakše nose s nekim problemima, a ova knjiga tome pridonosi - istaknula je Majdančić.

Prema riječima urednice knjige, profesorice Višnje Sorčik, ova je zbirka u isto vrijeme i dijelom dječje književnosti i dijelom književnosti namijenjene djeci ako govorimo o zbirci iz perspektive različitih pripovjedača, djece i odraslih.

- Većina je zapisa nastala iz dječje perspektive, odnosno pripovjedači su djeca, autoričini unuci. Sve ispričane priče, svi iskazani dječji “problemi” i njihova odanost voljenim osobama ispričani su tako da pobude zanimanje, ali i da budući mali i veliki čitatelji imaju određenu korist, odnosno da ono što su pročitali utječe na njihove stavove, sposobnost kritičkog razmišljanja, boljeg razumijevanja odnosa među ljudima s posebnim naglaskom na pokazivanje empatije prema bližnjima i ne samo prema njima - istaknula je Višnja Sorčik. M.Kokaj
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

U POLUFINALU SHOWA NASTUPAJU POSEBNI GOSTI

Prljavo kazalište u “Zvijezde pjevaju”

Najčitanije iz rubrike