Kultura
GRADSKI MUZEJ POŽEGA

"Klub čitatelja vlastite prošlosti" prikuplja obiteljske fotografije
Objavljeno 7. listopada, 2021.
Gradski muzej Požega započeo je zanimljiv projekt prikupljanja starih fotografija Požežana kojima otkriva niz novih činjenica iz svakodnevnog života građana i običaja unatrag stotinu i više godina. Pod nazivom "Klub čitatelja vlastite prošlosti" autorice Maje Žebčević Matić nastavit će se niz koji već sada čini oko 17 tisuća fotografija s kraja 19. i 20. stoljeća. Projekt je predstavljen u sklopu Dana europske baštine u Gradskoj knjižnici i već na svom početku otvorio je albume starih požeških obitelji i sjećanja njihovih nasljednika. Kako je uvodno rekla ravnateljica Mirela Pavličić Hein:



- Njime se stvara baza podataka i fotografija koje će postati nezaobilazna građa za istraživanje Požege i okolice brojnim stručnjacima, etnolozima, kulturnim antropolozima, povjesničarima, arhitektima i sl. Taj projekt potiče i na istraživanje novih tema kojima se do sada nitko nije bavio - kaže Pavličić Hein.



- Nama su najdraže privatne amaterske fotografije jer imaju za nas istraživače jako puno podataka, a za neke teme i područja one su jedini izvor informacija. Drago mi je što su brojni sugrađani prihvatili ideju da kroz ovaj projekt njihove obitelji postanu neizbrisiv dio prošlosti ovoga grada i kraja, poticaj za proučavanje niza tema, ali i razlog međusobnog druženja, otkrivanja i razmjene novih podataka radi jačanja vlastitog i identiteta grada - rekla je autorica Maja Žebčević Matić, zahvalivši svima koji su se već odazvali pozivu da pridonesu tome svojim privatnim fotografijama.



"Klub čitatelja vlastite prošlosti" okupljat će ne samo ljubitelje ovoga grada i kraja nego i raznih tema kao i sve one koji žele više naučiti o sebi, svojim predcima, o svom gradu i kraju. Uz stručnjake za poznavanje pojedinih tema, u Klubu će gostovati i osobe koje iz vlastitog iskustva svojom pričom mogu pridonijeti čitanju naših fotografija i učenju kolektivne memorije.



Ministarstvo kulture i Grad Požega osigurali su sredstva za nabavu u svijetu trenutno najsuvremenijeg skenera koji omogućuje vrlo visoku kvalitetu reprodukcije slajdova i čitanja najsitnijih detalja na fotografijama.

B. Starčević Tesari
Njime se stvara baza podataka i fotografija koje će postati nezaobilazna građa za istraživanje Požege

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike