Osijek
MJESTO ZA SPORT I REKREACIJU

Prostor Pampasa (p)ostaje
zona bez stambene gradnje
Objavljeno 18. rujna, 2021.
Cijeli potez uz Dravu ostat će područje bez prostora za poslovne namjene

Sve jasnije ulaz u Retfalu iz smjera gradskog centra poprima novi, urbani, izgled. Cestovni nastavak Kanižlićeve ulice uobličen je u svoj završni izgled, novi nogometni stadion već je duže meta onih koji njegovu izgradnju žele ovjekovječiti na fotografskim snimkama, naposljetku, i Osječko-baranjska županija najavila je kako će do početka iduće godine krenuti u izgradnju nove zgrade Prve gimnazije. I sve je to u dijametru od nekoliko stotina metara.



Događa se nešto i uz Dravu - Hrvatske vode, naime, pripremaju idejno rješenje nove šetnice, koja će se protezati sve do Josipovca...

Zelena zona


Posljedično tomu, nije trebalo dugo da iz građevinsko-interesnog lobija prepoznaju potencijalnu priliku - i počnu snivati kako bi se ondje moglo naći i prostora za stambenu gradnju. No, po svemu sudeći, takvo što će ostati - samo želja.

- Cijeli prostor Pampasa na potezu uz Dravu ostat će područje za sport i rekreaciju, zelena zona u kojoj neće biti dopuštena stanogradnja ni građevinski zahvati u smislu gradnje prostora poslovne namjene - kaže nam izvor iz gradske uprave. Naravno da ni u gradskoj administraciji nisu mogli ostati imuni na tako "porasle apetite", jer jedno je bilo dok je taj zapadni prostor uz Dravu bio šuma, i k tomu zbog visokih podzemnih voda često poplavljeni prostor. No sada, kada je i onamo kročila urbanizacija, naravno da postoje oni ambiciozni koji vide priliku za sebe.

Jasno je da ima protivnika koji nisu bili sretni što je zeleni dio Osijek žrtvovan za izgradnju novog stadiona, pa i pratećeg nogometnog kampa. Mnogi od njih govorili su kako je šuma žrtvovana zbog interesa privatnog kapitala. Bilo je i onih koji su se pitali zašto je nakon toga prodana još jedna parcela, za koju privatni investitor najavljuje izgradnju teniskih terena i kampa..., ali vrijeme ne može stati.

Bez iznenađenja


Ipak, u oba slučaja riječ je o prostorima koji imaju sportsko-rekreacijsku namjenu, pa se tako logično nastavljaju na prostor konjičkog kluba, udruge za terapiju i aktivnosti pomoću konja, naposljetku i Strelišta Pampas. I pješačko-biciklistička staza koja otuda vodi sve do kraja Višnjevca vrlo je brzo postala omiljeno mjesto rekreativaca.

Iako je Osijek u svoje novije doba imao promašaja kada je u pitanju urbanističko planiranje - često se upozorava kako se gradski GUP svako malo mijenja - ovaj put, čini se, neće se dopustiti iznenađenje - odaslana je jasna poruka kako na zapadnom potezu uz pojas Drave neće biti prostora za stambeno-građevinsku operativu.


Dario Kuštro
nova šetnica
UZ DRAVU DO JOSIPOVCA

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike