Sport
NIZOZEMSKA GLEDA DRUŠTVO S VRHA

"Oranje" skinulopritisak s leđa
Objavljeno 19. lipnja, 2021.
Nakon Italije i Belgije osminu finala Eura kolo prije kraja izborila je i Nizozemska, koja je potvrdila i prvo mjesto skupine C. Nizozemci su ostavili potpuno nemoćnima Austrijance, koji im praktički nisu ozbiljnije zaprijetili te sada mirno mogu čekati posljednje kolo i dvoboj protiv Sjeverne Makedonije. Taj će susret za "oranje" biti gotovo prijateljskog karaktera jer mu neće ništa natjecateljski značiti, pa je i razumljivo kako svi očekuju od izbornika Franka de Boera znatne izmjene u sastavu. De Boer je i u prva dva dvoboja koristio svih pet zamjena i jasno je kako neće riskirati s mogućim ozljedama ili umorom ključnih igrača.No to ne znači kako će si jedan od domaćina Eura dopustiti opuštanje. Naprotiv, svi ističu kako je osvajanje skupine samo bonus na putu do većeg cilja, koji je i za "tulipane" onaj najveći - europska kruna.- Osvajanje skupine je naravno luksuz, ali ne smijemo izgubiti fokus. Kada se kvalificirate dalje, obično smanjite gas, no mi imamo momčad koja mora naporno raditi kako bi ostvarila rezultat - iskren je bio kapetan Nizozemaca Georginio Wijnaldum.

Slično razmišlja i Frenkie de Jong, koji je poput Wijnalduma odigrao sve minute do sada te je i on vjerojatno na opisu onih koji će u posljednjem susretu dobiti poštedu.

- Ovo je savršen scenarij, osvojiti prvo mjesto skupine kolo prije kraja. Time smo si maknuli pritisak s tog posljednjeg dvoboja, ali naravno da želimo pobjedu i u njemu.

Za razliku od razgaljenih Nizozemaca, Austrijanci su doživjeli svojevrsno prizemljenje. Nakon povijesne premijerne europobjede protiv S. Makedonije, Austrija je ostala bez prilike protiv Nizozemske, a sve je bilo usmjereno na početku, kada je kapetan David Alaba nespretno skrivio najstrožu kaznu. To su i tamošnji mediji ocijenili kao "početkom kraja", a takav je rasplet Austriji ostavio da u posljednjem kolu protiv Ukrajine traži mjesto u osmini finala. Za to će joj vjerojatno biti dovoljan i remi, dok joj je potrebna pobjeda za drugo mjesto.

- Nizozemska nam je u nekoliko navrata stvarala probleme. Nismo imali nikakva rješenja kada bismo krenuli prema njihovim vratima. Mislim da smo se dobro branili, ne može se reći da nismo dali maksimum, ali to nije bilo dovoljno protiv momčadi s ovakvom kvalitetom. Nedostajalo nam je kliničke preciznosti u napadu - iznio je zajednički stav svoje reprezentacije branič Martin Hinteregger, a slično ističe i izbornik Franco Foda, priznavši kako su bili potpuno neučinkoviti prema naprijed.

U posljednjem kolu u ponedjeljak Ukrajina i Austrija odlučivat će o drugom mjestu, a S. Makedonija pokušat će na oproštaju od debitantskog Eura izboriti bar jedan bod. G. Roguljić
SKUPINA C
Ukrajina - Sjeverna Makedonija 2:1 (Jarmolenko 29, Jaremčuk 34; Alioski 57), Nizozemska - Austrija 2:0 (Depay 11-11m, Dumfries 67)

TABLICA

1. Nizozemska       2       2       0       0       5:2       6

2. Ukrajina       2       1       0       1       4:4       3

3. Austrija       2       1       0       1       3:3       3

4. S. Makedonija       2       0       0       2       2:5       0

Preostali susreti: Ukrajina - Austrija, S. Makedonija - Nizozemska (21.6.)

22

posljednje utakmice pobijedila je Nizozemska nakon što je prva povela, ostvarivši pritom razliku pogodaka 68:7

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike