Magazin
RAZGOVOR: NIKOLA BAKETA, INSTITUT ZA DRUŠTVENA ISTRAŽIVANJA

HDZ zadržava dominantnu ulogu
Objavljeno 5. lipnja, 2021.

Vezani članci

INTERVJU: ENES KULENOVIĆ, O PROTEKLIM IZBORIMA, POBJEDNICIMA I PORAŽENIMA

Silazna putanja SDP-a se nastavlja

Slavonija je već dugi niz godina utvrda HDZ-a. To se pokazuje i osvajanjem četiriju od pet slavonskih županija od strane HDZ-a već u prvom krugu, a pete u drugom krugu. Ivan Anušić svakako je ostvario mnogo bolji rezultat nego što je to bilo prije četiri godine. Zasigurno je to zasluga prepoznatog rada u županiji, ali potencijalno i prepoznavanje Anušića kao mogućeg oponenta Andreju Plenkoviću u okviru HDZ-a - kaže dr. sc. Nikola Baketa, s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) te dodaje:



- Dio Anušićevog uspjeha zasigurno se prelio i na uspjeh Ivana Radića. Podrška centralne vlasti postojala je i ranije kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a novo proračunsko razdoblje u okviru EU-a otvara i nove mogućnosti. Trebat će vidjeti hoće li odnos Anušića i Plenkovića u idućem razdoblju ići u smjeru jačanja suradnje, ili prema unutarstranačkim borbama te će o tome dijelom ovisiti i projektna suradnja.

U Vukovaru se kandidat HDZ-a kasno uključio u utrku. Iako Vukovarac, Nikola Mažar nije bio pretjerano istaknuto lice HDZ-a u Vukovaru, a i već nekoliko godina obavlja niz dužnosti u Zagrebu. S druge strane, Ivan Penava očito je uspio iza sebe okupiti dio nezadovoljnih birača HDZ-a, ali i drugih desnih opcija zastupajući tvrđu desnu poziciju nego što si je to HDZ mogao dopustiti. S pozicije aktualnog gradonačelnika bilo mu je mnogo lakše voditi kampanju i promovirati ostvarene projekte.

Zašto je HDZ u tolikoj mjeri dominantan u županijama, a SDP samo u jednoj (Komadina)?



- Odgovore treba tražiti u niskoj izlaznosti te dominantnoj podršci koju HDZ ima u ruralnijim područjima koja se onda prelijeva na razinu županije.

Birači su se, osim u Zagrebu, za eksperiment odlučili i u Splitu, gdje će u vlasti participirati i neke incidentne osobe. Što sad čeka gradonačelnika Tomaševića i gradonačelnika Puljka?



- Zagreb jest u problemima, i to zahvaljujući jednom načinu upravljanja koji je bio podržavan 20 godina od strane različitih političkih opcija. Mnogi iz platforme Možemo! dolaze iz civilnog sektora, ali ima ih i s iskustvom iz privatnog. Rad u civilnom sektoru često je izazovniji i zahtjevniji od rada u državnom te ne treba podcjenjivati stečene upravljačke i organizacijske vještine i znanja. Bivanje u velikim strankama kroz cijeli život te obavljanje nekih nadzornih funkcija ne znači nužno i da će se dobro obavljati rad u lokalnoj samoupravi. Puljka i Tomaševića čeka mnogo rada, ali i velikih očekivanja. Zasigurno jedna nezahvalna situacija, ali neki od njih već su najavljivali da je za značajnije promjene u ovim sredinama potrebno više vremena od jednog mandata.

SDP-ovi porazi i HDZ-ove pobjede, uz neuspjehe u Zagrebu, Splitu i Vukovaru, očekivani su razvoj situacije, no preostali akteri na političkoj sceni, napose Most, Domovinski pokret (Škoro - treći poraz!), Suverenisti..., baš i ne mogu biti zadovoljni. Vaš komentar?



- Obično su na lokalnim izborima svi pobjednici, ali čini se da su svi sada i izgubili ponešto. IDS Pazin i Pulu, SDP Čakovec, Gradišku i loš rezultat u Zagrebu, HDZ bi zasigurno mijenjao pobjedu u nekoliko županija za Split ili Zagreb. Uostalom, i istupi Andreja Plenkovića pokazuju određenu nervozu, izgubio je HDZ i Šibensko-kninsku županiju, Makarsku, Županju, a simbolički i Zagreb, u kojem su godinama sudjelovali u vlasti. Desne stranke (DP, Most i Suverenisti), zasigurno bi bile mnogo zadovoljnije da su uspjele postići dogovor i izići zajedno na lokalne izbore.

Ukupno uzevši, sa sadašnjim rasporedom snaga na lokalnoj razini, jesu li protekli izbori u određenoj mjeri "pokus" pred iduće, redovne ili izvanredne, parlamentarne izbore, signal što bi se moglo događati u budućnosti?



- Ne bih rekao pokus, nego još jedan u nizu indikatora da se događaju promjene na političkoj sceni. SDP je u padu kroz već nekoliko ciklusa, konkurenti im se sve više profiliraju i ravnopravnije igraju političku utakmicu. Pokazuje se da postoje i slične tendencije na desnici, ali HDZ i dalje uspijeva zadržati dominantnu ulogu. Sad su pred svima tri godine rada i dokazivanja, a parlamentarni izbori bit će prva prolazna točka. Sve ove stranke imaju i pristojan broj zastupnika u Saboru, tako da i tamo imaju priliku za predstavljanje svojih politika. (D.J.)


Možda ste propustili...

VOJNA POMOĆ UKRAJINI

Deset najvećih podupiratelja

INTERVJU TJEDNA: NADA ZGRABLJIĆ ROTAR, O SVOJOJ NOVOJ KNJIZI

Mediji su rituali našeg vremena

Najčitanije iz rubrike