Regija
ULOŽENO 2,7 MILIJUNA KUNA

Basslerova sokolana prvi
put obnovljena od 1927.
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Energetskom obnovom, sufinanciranom iz EU-a, smanjit će se troškovi grijanja i emisija CO2 za više od 70 posto godišnje
VINKOVCI - Završnom konferencijom okončana je energetska obnova zgrade Hrvatskog sokola sagrađene 1927. za sportske aktivnosti Vinkovčana, a tu je namjenu zadržala sve do danas. Projekt je vrijedan 2,7 milijuna kuna, a Europska ga je unija sufinancirala s više od 900 tisuća kuna.

– Napravljena je kompletna izmjena krovišta, toplinska izolacija vanjskih zidova, poda, novi sustav grijanja, solarno zagrijavanje vode. Projekt je rezultirao smanjenjem potrošnje energije za grijanje 74 posto godišnje, a smanjena je i godišnja emisija CO2 za 73 posto – rekao je Josip Barišić, voditelj projekta.

Sokolski dom sagrađen je prema projektu uglednog vinkovačkog arhitekta, ing. Dragutina Basslera, na zemljištu koje je u tu svrhu od tadašnje Gradske općine Vinkovci za 12.000 dinara kupio vinkovački Hrvatski sokol. Prema projektu, koji se čuva u Arhivskom centru u Vinkovcima, objekt sokolane u prizemlju je imao veliku gombaonicu, prostorije za fanfaru, muške i ženske garderobe, sobe za upravni odbor, spremišta i sanitarni čvor, kao i pet manjih prostorija na katu. Osim za vježbanja, služio je za brojna sportska natjecanja i društvena događanja u organizaciji Hrvatskog sokola.

– No već nakon nekoliko godina dolazi do zanimljivog zapleta uvjetovanog zaokretom u političko-društvenim odnosima na području cijele bivše države, a što će potpuno zamrsiti daljnji razvoj vlasničko-pravnih odnosa nad zgradom. Naime, proglašenjem šestosiječanjske diktature 1929. kralj Aleksandar, sukladno državnoj politici i izmjeni naziva države u Kraljevina Jugoslavija, ukida sva društva koja su dotad nosila bilo kakav nacionalni predznak, što je pogodilo i vinkovački Hrvatski sokol. Zakon je naložio ukidanje svih postojećih sokolskih društava i njihovo udruživanje u jedinstveni Sokol Kraljevine Jugoslavije. Bojeći se da bi to značilo ujedno i predaju vlasništva nad imovinom u centraliziranoj organizaciji, Skupština Hrvatskog sokola odlučila je sokolanu prodati svojim članovima. Na kraju, 21. prosinca 1929. za iznos od 150.000 dinara objekt kupuju sada već bivši istaknuti članovi netom ukinutog Hrvatskog sokola Ivan Hoge, trgovac Antun Rock, ing. Dragutin Bassler i poznati vinkovački odvjetnik Viktor Urbiha. No kako se stanje ni u 30-im godinama nije promijenilo, a objekt je bilo vrlo teško samostalno održavati, prodaju ga Radničkoj komori za Hrvatsku i Slavoniju u Zagrebu za iznos od 250.000 dinara – kaže Stjepan Prutki, viši arhivist, dodajući kako zgradu nakon 1945., iako formalno nije nacionalizirana, vlasti dodjeljuju gimnastičkim i radničkim sportskim društvima u Vinkovcima. Objekt je 1964. pripao u vlasništvo Općinskog narodnog odbora Vinkovci s pravom trajnog korištenja Društva za tjelesni odgoj Partizan Vinkovci, koje ga je koristilo sve do Domovinskog rata, a od 1993. u vlasništvu je Grada Vinkovaca. Hrvatskom sokolu koji djeluje u Vinkovcima nikada nije vraćen.

Miroslav Flego
ZGRADA KOJA “IMA DUŠU” UKRAS JE GRADA
Gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je da je vrijednost projekta energetske obnove i u tome što je obnovljena zgrada koja, kako je rekao, “ima dušu”, kroz nju su prošli mnogi Vinkovčani vježbajući gimnastiku i borilačke vještine. Podsjetio je da je ovo prva prava obnova Sokolskog doma ili “Partizana”, kako ga nazivaju stariji Vinkovčani, otkako je sagrađen te ustvrdio da će biti ukras grada.

Magdalena Bliml, mlada vinkovačka džudašica i osvajačica brojnih medalja, sretna je, kaže, jer su sportaši dobili izvrsne uvjete za trening.
Andrea Vinković

pročelnica za društvene djelatnosti

Gledajući ovu zgradu, moramo se složiti sa sloganom da EU fondovi mijenjaju Hrvatsku. To je uistinu tako, mijenjaju Hrvatsku, mijenjaju gradove, pa tako i naš grad Vinkovce
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike