Gastro
MAXYAMA KUHA ZA VAS

Maja, šarani i “Grudnjak”
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Poznata blogerica Maja Božičanin u kulinarskom serijalu za Agroglas otkrit će nam brojne tajne zaboravljenih slavonskih delicija

Maja Božičanin, rođena Orahovčanka, uspješna je poslovna žena, diplomirana ekonomistica, koja već 20-ak godina radi kao menadžerica u tvrtki Europapier Adria...

Ovo nisu reference zbog kojih se Maja, koja stoji iza bloga maXYama, našla u Agroglasovoj rubrici Gastromanija. Pravi razlog je Majina strast i izuzetna kreativnost za pripremanjem zaboravljenih slavonskih jela. Nakon što zaključa ured, Maja kreće na jedno putovanje prepuno gastroužitaka u kojem su na prvom mjestu slavonske delicije, koje prezentira na još neviđeni način, uvijek na otvorenom, bez obzira na godišnje doba. Omiljeno mjesto na kojem nastaju čarolije užitaka za nepce je šuma njezine obitelji na obroncima Papuka. Opčinjena loženjem ognjišta i energijom vatre (po čemu je jedinstvena u Hrvatskoj), Maja je prvi jesenski ručak priredila u šumi u studenom 2017., kada je prijateljima kuhala pet sljedova na otvorenoj vatri. Vino, hrana, cvijeće..., sve je moralo biti na stolu, jer Maja je po tom pitanju perfekcionist i sve mora biti savršeno.

„Bio je to veliki izazov, jer kod kuhanja na vatri nikada ne znate kako će ispasti”, prisjeća se Maja, a ispalo je odlično. Sve to je objavio Ribafish i onda je priča krenula na nacionalnoj razini. Pozivi su počeli stizati sa svih strana, iz Like, Dalmacije, Istre..., no kako kaže Maja, Slavonija i Baranja će za nju ipak biti fokus svega i uvijek prvi izbor za evente, kao i domaći proizvođači i kreativci koje također želi kroz evente promovirati i pokazati kako kod nas nije baš sve tako loše. „Iskrivljena slika koja se stalno o nama vrti ide mi baš na živce i želim biti dio priče koja će je mijenjati. U Slavoniji žive vrlo kreativni i vrijedni ljudi, originalni i uvijek svoji, a to treba stalno ponavljati i pokazivati cijelom svijetu”, kaže Maja.

Recepti koji će podijeliti s nama upravo su dio te slavonske priče:

”GRUDNJAK” MOJE MLADOSTI
A ne, nisam se šaltala na novi teren i prodala za masni ugovor, ja sam i dalje ovdje zbog hrane i guštanja života, što god vas asociralo kad kažem “grudnjak”:). Genetika je čudo i uvijek se pobrine za ravnotežu među zvijezdama... Tako možda nije popunila moj grudnjak, ali je ispunila moj život i djetinjstvo lijepim pričama o istom.

Tako sam napravila što zbog zvijezda, a i malo sreće da hrana i „Grudnjak” budu jedno, u mojoj priči definitivno. Kao rođena Orahovčanka, odrasla sam u blizini ribnjaka „Grudnjak”. Moj stari nije ribič (čitaj pecaroš, po slavonski), niti lovac, ali je uvijek imao uz sebe ekipu spremnu na akciju. Tako sam kao mlađa kći bila valjda predodređena pratiti ga na njegovim muškim druženjima. Pogađate, krenuli smo od malih nogu preko birtija, kuglana, tekmi, Vinkova pa zalutali i do „Grudnjaka”. Post u Slavonaca, bar u mom kraju, znači šaran i svaka druga priča bila bi prenemaganje (čitaj: preseravanje). E sad, malo spomenute zvijezde pa genetika i dosta sreće napravili su i ostvarili suradnju s lokalnim proizvođačem i uzgajalištem ribe, a kako sam ja u međuvremenu odrasla, odrasli su i Oni s “Grudnjaka” i kanalizirali svoj kvalitetni ulov u nove proizvode branda Panona Mare. Iza ove slavonske priče kriju se delikatesni proizvodi od ribe: šarana, amura, tolstolobika. Ja sam ovaj put za prvi recept odabrala vrh delikatese, a to je dimljeni filet šarana na podvarku - kiselom kupusu. Pripremila sam ga u sasvim novom ruhu. Drugi recept je svježi filet šarana “Panona Mare” na pireu od celera s blanširanim mahunama.



DIMLJENI FILET ŠARANA NA PODVARKU - KISELOM KUPUSU


SASTOJCI:

filet dimljenog šarana “Panona mare”
400 grama kiselog kupusa
1 luk
1 žlica masti
papar u zrnu
lovor list
sol

 

PRIPREMA:

Popržite luk na vreloj masnoći pa dodajte narezani kupus koji ste malo isprali vodom. Dodajte lovorov list i papar u zrnu, kratko promiješajte uz dodatak vode. Malo posolite. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Zemljanu posudu (prolazi i neka druga pogodna za pećnicu) malo zamastite pa prebacite u nju pirjani kupus i pecite 30-45 minuta. Promiješajte te na vrh posložite filet dimljenog šarana i zapecite još 15-ak minuta. Mast zamijenite nekom drugom masnoćom, ako ste u posnim danima.

Photography by Tomislav Šilovinac

SVJEŽI FILET ŠARANA “PANONA MARE” NA PIREU OD CELERA S BLANŠIRANIM MAHUNAMA

 

SASTOJCI (2 osobe):

2 fileta šarana “Panona mare”
veći celer
2 krumpira
300gr zelenih mahuna
biljno ulje
maslac
0,5 dl mlijeka
sol, papar
jezgra lješnjaka
ulje lješnjaka “BB OiL”
klice
jestivo cvijeće

 

PRIPREMA:

Celer i krumpir ogulite i skuhajte u slanoj vodi. Filet posušite papirnatim ubrusom, posolite. Skuhani celer i krumpir ocijedite pa izgnječite za pire uz dodatak maslaca i toplog mlijeka. Ako vam se učini vlaknast zbog teksture celera, kratko ga obradite štapnim mikserom, posolite. Mahune očistite i kratko blanširajte u kipućoj slanoj vodi ili na pari. Kuhane mahune isperite u ledenoj vodi (ja dodam i kockice leda) kako bi zadržala prirodnu zelenu boju. U tavi zagrijte masnoću pa stavite peći šarana okrenuvši kožu prvo na tavu. Ne pretjerujte, dovoljno je nekoliko minuta pa filet okrenite. Izvadite na tanjur pire od celera, složite gore mahune pa na vrh filet šarana. Poškropite sve uljem od lješnjaka i još malo tostiranim drobljenim lješnjakom. A za umjetnički dojam, ukrasite sve klicama i jestivim cvijećem.

Photography by Tomislav Šilovinac

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike