Kultura
IZLOŽBA POVODOM DANA GRADA

“Brane Crlenjak - Vukovarski Srijemac” u virtualnom obliku
Objavljeno 3. svibnja, 2021.
Bit će predstavljena i na Desetom festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata

Brane Crlenjak (Vukovar, 1930. - Vukovar, 2014.) jedna je od najvažnijih stvaralačkih osobnosti u cjelokupnoj vukovarskoj kulturi. Kao profesor književnosti ostao je u neizbrisivoj uspomeni generacijama učenika, imao je širok krug zanimanja, a njegovo je djelovanje pomicalo Vukovar s ruba u središte kulturnih zbivanja. Svoj je dar više od šezdeset godina ulagao u likovnu umjetnost, pokazujući strasnu posvećenost i ostvarujući vrhunske domete u slikarstvu, grafici i kiparstvu.

Život i rad
Rad u medaljarstvu bio je visoko ocijenjen i u međunarodnim razmjerima. Kao kroničar kulturnog života, likovni i književni kritičar, povjesničar vukovarskog ribarstva, urbanizma i arhitekture ostavio je dragocjene pisane tragove o vukovarskoj prošlosti.

Kako je naglasila Jelena Miškić, ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, Crlenjakov su lik i djelo važna sastavnica Zavičajne zbirke knjižnice.

- Prikupljene su i obrađene njegove autorske knjige, djela koja je priredio ili ilustrirao, grafičke mape, katalozi samostalnih i skupnih likovnih izložbi na kojima je sudjelovao, a zabilježeni su i članci koje je objavio u brojnim periodičkim publikacijama. U hemeroteci su sabrani raznoliki oblici sitnog tiska, novinskih izrezaka i fotografija, građa koja rječito svjedoči o Crlenjakovoj stvaralačkoj aktivnosti - navela je te naglasila kako je uz dopuštenje i uz pomoć Crlenjakove obitelji prikupljena opsežna, dijelom neobjavljena i nepoznata, građa o njegovu životu i radu.

Dio materijala je digitaliziran te, zahvaljujući suradnji s Gradskim muzejom Vukovar i uz potporu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, pretočen u virtualnu izložbu "Brane Crlenjak - Vukovarski Srijemac", koja će povodom Dana grada biti danas puštena online.

Baština u svijet
- Ovom izložbom, kao jednim od čuvara kulturnog nasljeđa, želimo ostaviti trajan podsjetnik na nesvakidašnja umjetnička i intelektualna pregnuća čovjeka koji je već za života postao neraskidiv dio identiteta našega grada i ostvario opus važan i za nacionalnu kulturu - poručila je Miškić.

U povodu Dana grada Vukovara 2018. Knjižnica je priredila izložbu na kojoj je predstavljen samo mali izbor iz umjetničke ostavštine prof. Crlenjaka, a tada je i začeta misao o predstavljanju bogatoga opusa u novom mediju, na virtualnoj izložbi.

- Zahvaljujući ostvarenom uspjehu na nagradnom natječaju "Baština na mreži" Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kada je Gradska knjižnica Vukovar osvojila prvu nagradu za virtualnu izložbu o književniku Nikoli Andriću, prvom počasnom građaninu Vukovara, iskoračili smo prvi put u novi medij. Virtualna izložba nastaje kao i prava, s tom razlikom što virtualna postoji samo kao mrežni proizvod (na internetu) i s pomoću tehnoloških rješenja i alata koji omogućuju oblikovanje mrežnog proizvoda, pa se slobodno može reći kako je riječ o tehnologiji u službi sadržaja. S obzirom na mrežnu dostupnost virtualne izložbe, to bi se u punom smislu moglo nazvati baštinom u svijet - istaknula je.

Ideju o priređivanju izložbe prihvatila je Crlenjakova obitelj, pa je Knjižnica na uvid i upotrebu dobila mnoštvo dokumentarnog materijala, ali i dopuštenje za rad na izložbi, koja se sastoji od 99 objava (panoa) i sadržava 570 digitaliziranih priloga.

Dostupna je na stranicama NSK-a, a već 7. svibnja bit će predstavljena na Desetom festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata.

Dragana Korpoš
Uz pomoć Crlenjakove obitelji prikupljena je opsežna, dijelom neobjavljena, građa o njegovu životu i radu
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike