Mozaik
FILM HRVATSKOG REDATELJA IMAT ĆE PREMIJERU KRAJEM TRAVNJA

Ogrestin "Plavi cvijet" na festivalu u Moskvi
Objavljeno 13. travnja, 2021.
Novi film redatelja Zrinka Ogreste "Plavi cvijet", koji je dovršen početkom ove godine, doživjet će svjetsku premijeru u glavnom natjecateljskom programu 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala, koji se održava od 22. do 29. travnja u Moskvi, priopćio je HAVC. Plavi cvijet je film o ženi, film o majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći te film koji upućuje na stalne osobne rekapitulacije i budi emotivne asocijacije. Glavne uloge tumače Vanja Ćirić kao Mirjana i Anja Šovagović Despot kao Mirjanina majka Violeta. Film je snimljen sredstvima HAVC-a, Filmskog centra Srbije te Hrvatske radiotelevizije, a u produkciji Interfilma iz Zagreba te koprodukciji Zillion filma iz Beograda.


Doseg najnovijeg Ogrestina filma nadovezuje se na međunarodne uspjehe njegovih prethodnih filmova, koji su prikazani i nagrađeni na festivalima u Veneciji, Karlovym Varyma ili Berlinu, ističu iz HAVC-a.


- U nimalo optimističnim vremenima u kakvima živimo poziv moskovskog festivala doživljavam kao radost i povlasticu - izjavio je Ogresta i dodao kako je radostan zato što će mu film doživjeti svjetsku premijeru u zemlji grandiozne kulture.


Producent filma Ivan Maloča smatra kako je ovo osobit trenutak jer su pandemijske okolnosti ponajveću štetu učinile u kulturi, a moskovski festival je prvi koji će se dogoditi uživo.
Rusija je, tvrdi Maloča, općenito zemlja u kojoj su se brojne važne stvari dogodile prvi put, pa je tako i s povratkom "normalnog" u kulturi. Uz "Plavi cvijet" na istom će se festivalu u sklopu programa "Missing pictures" prikazati i pobjednik festivala u Berlinu, manjinska hrvatska koprodukcija "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" Radua Judea. Film je snimljen u koprodukciji Rumunjske, Luksemburga, Češke i Hrvatske. Hrvatski koproducent filma je Kinorama, a koproducentica Ankica Jurić Tilić. H
Možda ste propustili...

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

U NOVOJ SEZONI “MASTERCHEFA”

U žiriju je i slavonski kuhar Goran Kočiš

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike