Sport
PROBLEMI U RUKOMETU

RK NEXE: Jedan klub želi
krojiti sudbinu svima nama
Objavljeno 6. travnja, 2021.
PPD Zagreb si je uzeo to pravo da traži prekid prvenstva do daljnjega

Rukometaši PPD-a Zagreb neće odigrati susret(e) osmine finala Lige prvaka protiv Flensburga. Zbog pojave koronavirusa u redovima hrvatskog prvaka susreti će biti registrirani 10:0 u korist Flensburga.


EHF je inzistirao da se ti susreti odigraju pod svaku cijenu. Međutim, kako navode iz RK PPD Zagreb, njihov trener Ivica Obrvan trenutačno na raspolaganju ima samo sedmoricu igrača. No treba reći kako svi igrači nisu izvan stroja samo zbog koronavirusa i (samo)izolacija. Na kraju je ipak odlučeno kako gostovanje kod Flensburga nije moguće te će "plinari" na ovaj način zaključiti svoju najlošiju sezonu u Ligi prvaka u povijesti.

Prekid, a ne odgode

Iz PPD-a Zagreb idu dalje. Kako je trenutačno njihov zdravstveni bilten iznimno loš, prema Upravnom odboru HRS-a krenuli su s inicijativom da se obustave domaća natjecanja do daljnjega. Odnosno dok se ne procijepe svi igrači i rukometni djelatnici. A taj postupak, prema svemu dosad doživljenom s cjepivima, prilično je spor, pa je u tom slučaju uopće upitno bi li se liga 2020./2021. završila. Sve navodi, kada bi se prijedlog Zagreba usvojio, da bi se već drugu godinu zaredom, priznao prvak koji je posljednji to ostvario na terenu. A to je bio još tamo davne 2019. godine, PPD Zagreb. I to je ono što je najspornije u cijeloj priči. Znači PPD Zagreb, uz pomoć Zagrebačkog rukometnog saveza, ne traži samo odgode utakmica momčadi koja u svojim redovima ima više igrača zaraženih koronavirusom, već obustavu kompletnog natjecanja. Što je ipak jedinstven slučaj u Europi ne samo u rukometu nego u svim dvoranskim sportovima. Trenutačno, s više ili manje problema, čak i s gorom epidemiološkom situacijom u zemlji, odigravaju se lige u gotovo svim europskim zemljama, a unatoč poteškoćama ne prekidaju se ni europska klupska natjecanja. Znači, svi savezi žele privesti ligu i natjecanja kraju. U sumornoj svakodnevnici sport im upravo daje snagu i nadu. Prekidom prvenstava bila bi poslana potpuno drukčija, neoptimistična poruka.


- Nije mi jasno kako im je na pamet pala takva ideja, PPD Zagreb je poslao taj zahtjev svim klubovima osim nama, ali mi smo ga dobili od drugih. U dopisu stoji da žele da se prvenstvo obustavi do daljnjega i dok se svi igrači ne procijepe. S obzirom na razmak između prvog i drugog cjepiva, jasno je da prvenstvo ne bi moglo biti završeno do kraja svibnja ili čak lipnja. Ideja je loša i potpuno besmislena. Nemamo ništa protiv toga da se neke utakmice odgode i odigraju u nekom drugom terminu, ali prekid ili odgoda cijelog prvenstva do daljnjeg, ma što god to značilo, nemaju nikakvog smisla. Zašto drugi klubovi koji nemaju problema s koronom ne bi igrali? Borit ćemo se za naše interese i borit ćemo se protiv toga da jedan klub kroji sudbinu svima nama - kaže predsjednik RK NEXE Josip Ergović, koji čeka četvrtak i skupštinu Izvršnog odbora HRS-a, čiji je i sam član.


- Ta točka PPD-a Zagreb nije uvrštena u dnevni red, ali možda bude pod razno. Ne znam, i sam čekam četvrtak da vidim što i kako će biti. Ponavljam, ideja PPD-a Zagreb je besmislena, zapravo ne znam što je lošije da zbog njihovog zahtjeva nitko ne igra ili recimo da se Prva ženska liga, Prva muška liga Sjever i Jug i natjecanje mlađih normalno odigravaju, ali ne i Paket 24 Premijer liga.


Ergović čeka četvrtak, a na konstataciju "pa neće valjda HRS udovoljiti zajhtjevu Zagreba", odmah je ispalio:


- Ne bih se ni jednoj odluci iznenadio.


Ovim dopisom PPD-a Zagreb čini se da je počela nova "borba" između dva najbolja hrvatska rukometna kluba. Iako su tražili odgodu do daljnjeg, iz PPD-a Zagreb sad poručuju kako nisu tražili da se prvenstvo prekine i da oni budu prvaci. Optužuju NEXE za laži, a ne spominju koliko su mislili da to daljnje traje, jer prvenstvo se najkasnije do 30. lipnja mora završiti. Ako ne, prvak je onaj koji je bio posljednji. A to je PPD Zagreb.
Stožer ne prekida


Nacionalni stožer civilne zaštite, ni u novim mjerama, nigdje nije naveo prekid natjecanja i treninga sportaša prve i druge kategorije. Tako da ovaj prijedlog, o kojem bi trebao donijeti odluku Upravni odbor HRS-a, nije u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi. Hrvatski rukometni klubovi su podijeljeni. Kod dijela, čini nam se, vlada i dalje neki imaginarni strah od "velikog brata". Jedni klubovi su za privremenu obustavu, ali s ograničenim rokom od dva tjedna (i ovdje su ključna, nap. a). Ima i onih koji su za taj prijedlog vodeći se partikularnim interesima jer im zapravo i ne odgovara regularni završetak lige. Više se klubova protivi prijedlogu. Njihov je prijedlog i dalje nastaviti sve lige prema dosadašnjem rasporedu, a da se kao i do sada odgađaju samo utakmice momčadi kod koje je pojava koronavirusa. Upravo na takav način već je odigrano u cijelosti 18 kola Paket24 Premijer lige. Nije također jasno bi li se prekid odnosio samo na Premijer ligu za rukometaše ili i na ostala natjecanja pod ingerencijom HRS-a?


Krešimir Lacković
Zbog koronavirusa već su odgođeni susreti 2. kola Lige za prvaka koji su se trebali odigrati danas
Neugodno smo iznenađeni zahtjevom
Iz RK NEXE uputili su priopćenje prema Upravnom odboru HRS-a. Protive se prijedlogu smatrajući da se Savez treba držati odluka Stožera civilne zaštite prema kojem je dopušteno odigravanje utakmica i treninzi ovoga ranga natjecanja.

- Nakon dopisa koji je RK PPD Zagreb uputio klubovima Paket 24 Premijer lige, kao i dopisa ZRS-a koji je poslan na adresu UO HRS-a, odlučili smo reagirati i spriječiti golemu nepravdu koja bi mogla biti nanesena našem klubu, ali i hrvatskom rukometu. RK NEXE apelira da novi prvak Hrvatske ne bude odlučen za zelenim stolom već u rukometnim dvoranama, da se ne igramo epidemiologa i liječnika već da se držimo odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 31. ožujka 2021. prema kojoj su dopuštene sve utakmice i treninzi našeg sportskog ranga. RK NEXE apelira da Hrvatska ne bude zemlja slučaj europskog rukometa, da rukomet opet ne bude iznimka zbog nečijih partikularnih interesa jer se prvenstva Hrvatske u usporedivim sportovima poput košarke ili futsala kao dvoranskih, momčadskih sportova s bliskim kontaktom, nastavljaju bez ikakvih najava prekida i duljih stanki.

Ne možemo se ne pitati žele li kolege iz RK PPD Zagreb prekinuti samo Paket24 Premijer ligu. Planiraju li obustaviti i natjecanja u SEHA Gazprom ligi? Odnosi li se prijedlog i na žensku 1. HRL? Što je s 1. HRL Sjever i Jug te U-17 ligama? Hoćemo li otkazati ženski Croatia Cup u Poreču i okupljanje muške reprezentacije u travnju? Neugodno smo iznenađeni navedenim zahtjevom za obustavom natjecanja te smatramo da je inicijativa RK PPD Zagreb i ZRS-a štetna i potpuno neutemeljena. Riječ je isključivo o interesima jednog kluba, "vječitog prvaka", koji aktualne financijske, organizacijske i igračke probleme opet namjerava rješavati samovoljom nad cjelokupnim hrvatskim rukometom. Jasno nam je da je pandemija COVID-19 dovela hrvatski rukomet u nezgodnu situaciju, ali isto tako želimo podsjetiti da je u većini klubova većina igrača i igračica navedenu bolest već preboljela. Smatramo da se umjesto interesa pojedinih klubova trebamo rukovoditi isključivo odlukama nacionalnog Stožera civilne zaštite. Također, smatramo da klubovima treba dopustiti odgodu ili odigravanje pojedinih kola unaprijed, sukladno broju zaraženih igrača, a sve zaključno do 30. lipnja, kada prvenstvo treba završiti. Nakon što su odigrane tri četvrtine prvenstva, potrebno ga je završiti tako da svaki klub ostvari svoje zasluženo mjesto na tablici, stoji između ostalog u priopćenju RK NEXE.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike