Regija
ZBOG KORONE

Svađaju se puno više, ali se ipak ne razvode
Objavljeno 6. travnja, 2021.
CZSS Donji Miholjac zabilježio je ukupno u 2020. godini 20, a u prethodnoj 22 obvezna savjetovanja posvađanih bračnih parova
DONJI MIHOLJAC

Globalna kriza kao što je kriza izazvana koronavirusom ima veliki utjecaj na promjenu strukture života, promjenu osjećaja, misli i ponašanja pojedinaca i grupa te zasigurno dovodi do specifičnih promjena funkcioniranja, stavova, gledišta i navika.

Obvezno savjetovanje
Pandemija je izazvala stres svakome, a utječe i na međuljudske odnose. Zbog pandemije i izolacije trpe veze i brakovi. Mnogim je parovima nametnuta teška kušnja i pandemija je nametnula provjeru snage bračnih zavjeta. - Teška je situacija. Pitanje nošenja maski, vraćanja kući, skidanja odjeće i tuširanje, ja sam sve to shvaćala ozbiljno. Međutim, suprugov stav bio je drukčiji. Počeli smo se svađati oko svega, oko nevažnih stvari. Nastupili su trenuci neslaganja, zaboravljeni nesporazumi izvučeni su na svjetlost dana i situacija kod kuće se otela kontroli, ali usprkos nepodnošljivoj napetosti razvod nije opcija. Imamo bračnu krizu, ali i četvero djece, o njima moramo misliti. Mislim da smo oboje dobri ljudi i da zaslužujemo da budemo sretni - kazala nam je Cecilija, dok usklađuje brigu o djeci, kućne obveze i posao, zabrinutost za zdravlje roditelja i financije.

Teška je situacija posebno kada je u pitanju razvod braka kad bračni partneri imaju maloljetnu djecu. Bračni partneri koji imaju zajedničku maloljetnu djecu dužni su prije podnošenja prijedloga na sudu za razvod braka podnijeti zahtjev u centru za socijalnu skrb za obvezno savjetovanje. Svrha obveznog savjetovanja je upoznavanje bračnih drugova s mogućnosti da se prethodno uključe u obiteljsko odnosno bračno savjetovalište, upoznavanje s pravnim i psihosocijalnim posljedicama razvoda braka, upućivanje u dobrobit djeteta prilikom donošenja odluka u brakorazvodu te izrada plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

Kao i prije
U Centru za socijalnu skrb Donji Miholjac u pandemiji nisu zabilježili porast postupaka razvoda braka i obveznih savjetovanja.

- Situacija nije bitno drukčija sada negoli je to bilo prije korone. U prošloj godini bilo je 20 obveznih savjetovanja, od čega su dva para odustala od postupka, a 2019. su bila 22 postupka. Od postupaka obveznog savjetovanja koji su pokrenuti prošle godine pravomoćno je okončano deset postupaka, i to su uglavnom postupci u kojima su roditelji postigli dogovor oko svih bitnih pitanja vezano uz djecu – rekla je Saša Ivanišić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Donji Miholjac.

Kaže da svi provedeni postupci obveznog savjetovanja ne završavaju nužno razvodom, a ako se bračni partneri odluče na razvod, najčešći razlog su teške i nepomirljive razlike. A prihvaćanje međuljudskih razlika uvijek je bilo najteži zadatak i izazov.

- Uz neslaganje naravi, najčešći razlozi razvoda braka su alkoholizam ili preljub. Bračni parovi koji se razvode uglavnom su mlađe dobi, od 1971. do 1999. godišta – navodi Saša Ivanišić, ravnateljica CZSS Donji Miholjac.

Snježana Fridl
Korisni savjeti Centra za roditelje
Ako se roditelji nisu sporazumjeli o Planu o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, centar za socijalnu skrb će ih savjetovati da pokušaju postići sporazum u postupku obiteljske medijacije. Također će ih upozoriti da će sud u postupku razvoda braka po službenoj dužnosti donijeti odluku s kojim će roditeljem dijete stanovati, o roditeljskoj skrbi, o ostvarivanju osobnih odnosa s drugim roditeljem i o uzdržavanju djeteta. Centar će roditelje upozoriti i da će sud djetetu omogućiti izražavanje mišljenje te imenovati posebnog skrbnika djeteta.
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike