Regija
OBITELJ IZ VINKOVACA JOŠ ČEKA DONORA

Lucija (7) je u Bonnu i prima kemoterapije
Objavljeno 2. ožujka, 2021.
Obitelj Šuvaković odlučila je liječenje svoje curice nastaviti u Njemačkoj, jer imaju tamošnje osiguranje i znatno veća prava

VINKOVCI - Djevojčica iz Vinkovaca, 7-godišnja Lucija Šuvaković, oboljela od leukemije, zajedno sa svojom obitelji, majkom Lidijom (40), ocem Tomislavom (42), 6-godišnjom sestrom Sarom i 2-godišnjim bratom Ivanom, i dalje strpljivo čeka donora koštane srži. Malenoj Luciji je, podsjetimo, prije tri mjeseca dijagnosticirana akutna mijeloična leukemija (AML), a obitelj je odlučila, nakon Zagreba, liječenje svoje curice nastaviti u Njemačkoj.

- Naša obitelj ima njemačko zdravstveno osiguranje jer suprug radi u Njemačkoj, i pokazalo se da bi to moglo biti bolje i za Luciju, i za cijelu obitelj, jer se u takvom slučaju radi i o znatno većim pravima. Kao majka mogu biti s Lucijom u bolnici, pa ne mora biti sama, dok suprug može biti kod kuće i brinuti se za ostalu djecu, a ti su mu dani bolovanja plaćeni, što nam ipak olakšava situaciju. I kada Lucija ozdravi, cijela obitelj može zajedno, zbog pretrpljenog stresa, ići na rehabilitaciju u toplice, što mnogo znači za oporavak naše djevojčice - kazuje majka Lidija.

Inače, cijela je obitelj Šuvaković do ljeta 2020. živjela u Njemačkoj, no tada su donijeli odluku o povratku majke s djecom u Vinkovce, jer su željeli da im djeca pohađaju školu u Hrvatskoj. No, 8. prosinca Lucija je s teškom dijagnozom hospitalizirana na dječjoj onkologiji Instituta za tumore u Zagrebu, u sklopu Klaićeve bolnice... Reći će i da im je, zbog tamošnjeg osiguranja, u Njemačkoj praktičnije, iako su bili iznimno zadovoljni liječnicima u Zagrebu, za koje imaju samo riječi hvale, jer su neprestano brinuli o Luciji.

U klinici u njemačkom gradu Bonnu majka Lidija boravila je s Lucijom u izoliranoj sobi, olakšavajući joj bolničke dane. Lucija je u Njemačkoj već dva tjedna.

- Dobro je podnosila kemoterapije, bila razigrana, učila je. I nas je tješila! Ali sada nam je loše... Prema njihovim protokolima liječenja Luciju su pustili kući jer se dobro osjećala, i jer, kako su nam rekli, koristi kada je dijete u obiteljskom okruženju. Prvi put smo nakon tri mjeseca svi, cijela obitelj, bili zajedno u stanu, zagrlili Luciju, bilo je lijepo... Ni s kim ne smijemo biti u kontaktu, izolirani smo, i zbog ove situacije s epidemijom. Ali za vikend je izgubila energiju, suprug je otišao s njom u bolnicu - kazuje već očajna Lucijina majka, jer još uvijek nemaju nikakvih informacija glede rezultata pretraživanja međunarodnog registra donora, a vrijeme je vrlo bitan faktor za Lucijino ozdravljenje.

U utrci s vremenom majka Lidija Šuvaković je, dok su boravili u Vinkovcima, a Lucija se liječila u bolnici u Zagrebu, u očaju uputila apel za pomoć. Odaziv je bio nevjerojatan u Vinkovcima, u Slavoniji, gdje je nekoliko stotina ljudi dolazilo u Crveni križ dati krv za tipizaciju, za pomoć Luciji. Obitelj je svima neizmjerno zahvalna, i dok žive u nadi i očekivanju jedina im je želja da njihova djevojčica ozdravi.

Sanja Butigan
PRETRAŽUJE SE SVJETSKI REGISTAR
Dok čeka donora 7-godišnja djevojčica i dalje je na kemoterapijama kako bi se dobilo na vremenu. “Znamo da se registar pretražuje, i onaj u Hrvatskoj, i Njemačkoj, i šire, no brine nas zašto to tako dugo traje. Mi čekamo i čekamo”, reći će zabrinuto Lidija Šuvaković. U Lucijinu se slučaju, nažalost, pokazalo da je u trećoj rizičnoj skupini, zbog čega joj je nužna i hitno potrebna transplantacija koštane srži. Problem je i što brat i sestra nisu podobni donori, dok su roditelji tek djelomice odgovarajući, pa je odluka liječnika bila tražiti donora preko međunarodnog registra.
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

Najčitanije iz rubrike