Regija
OBITELJ IZ VINKOVACA JOŠ ČEKA DONORA

Lucija (7) je u Bonnu i prima kemoterapije
Objavljeno 2. ožujka, 2021.
Obitelj Šuvaković odlučila je liječenje svoje curice nastaviti u Njemačkoj, jer imaju tamošnje osiguranje i znatno veća prava

VINKOVCI - Djevojčica iz Vinkovaca, 7-godišnja Lucija Šuvaković, oboljela od leukemije, zajedno sa svojom obitelji, majkom Lidijom (40), ocem Tomislavom (42), 6-godišnjom sestrom Sarom i 2-godišnjim bratom Ivanom, i dalje strpljivo čeka donora koštane srži. Malenoj Luciji je, podsjetimo, prije tri mjeseca dijagnosticirana akutna mijeloična leukemija (AML), a obitelj je odlučila, nakon Zagreba, liječenje svoje curice nastaviti u Njemačkoj.

- Naša obitelj ima njemačko zdravstveno osiguranje jer suprug radi u Njemačkoj, i pokazalo se da bi to moglo biti bolje i za Luciju, i za cijelu obitelj, jer se u takvom slučaju radi i o znatno većim pravima. Kao majka mogu biti s Lucijom u bolnici, pa ne mora biti sama, dok suprug može biti kod kuće i brinuti se za ostalu djecu, a ti su mu dani bolovanja plaćeni, što nam ipak olakšava situaciju. I kada Lucija ozdravi, cijela obitelj može zajedno, zbog pretrpljenog stresa, ići na rehabilitaciju u toplice, što mnogo znači za oporavak naše djevojčice - kazuje majka Lidija.

Inače, cijela je obitelj Šuvaković do ljeta 2020. živjela u Njemačkoj, no tada su donijeli odluku o povratku majke s djecom u Vinkovce, jer su željeli da im djeca pohađaju školu u Hrvatskoj. No, 8. prosinca Lucija je s teškom dijagnozom hospitalizirana na dječjoj onkologiji Instituta za tumore u Zagrebu, u sklopu Klaićeve bolnice... Reći će i da im je, zbog tamošnjeg osiguranja, u Njemačkoj praktičnije, iako su bili iznimno zadovoljni liječnicima u Zagrebu, za koje imaju samo riječi hvale, jer su neprestano brinuli o Luciji.

U klinici u njemačkom gradu Bonnu majka Lidija boravila je s Lucijom u izoliranoj sobi, olakšavajući joj bolničke dane. Lucija je u Njemačkoj već dva tjedna.

- Dobro je podnosila kemoterapije, bila razigrana, učila je. I nas je tješila! Ali sada nam je loše... Prema njihovim protokolima liječenja Luciju su pustili kući jer se dobro osjećala, i jer, kako su nam rekli, koristi kada je dijete u obiteljskom okruženju. Prvi put smo nakon tri mjeseca svi, cijela obitelj, bili zajedno u stanu, zagrlili Luciju, bilo je lijepo... Ni s kim ne smijemo biti u kontaktu, izolirani smo, i zbog ove situacije s epidemijom. Ali za vikend je izgubila energiju, suprug je otišao s njom u bolnicu - kazuje već očajna Lucijina majka, jer još uvijek nemaju nikakvih informacija glede rezultata pretraživanja međunarodnog registra donora, a vrijeme je vrlo bitan faktor za Lucijino ozdravljenje.

U utrci s vremenom majka Lidija Šuvaković je, dok su boravili u Vinkovcima, a Lucija se liječila u bolnici u Zagrebu, u očaju uputila apel za pomoć. Odaziv je bio nevjerojatan u Vinkovcima, u Slavoniji, gdje je nekoliko stotina ljudi dolazilo u Crveni križ dati krv za tipizaciju, za pomoć Luciji. Obitelj je svima neizmjerno zahvalna, i dok žive u nadi i očekivanju jedina im je želja da njihova djevojčica ozdravi.

Sanja Butigan
PRETRAŽUJE SE SVJETSKI REGISTAR
Dok čeka donora 7-godišnja djevojčica i dalje je na kemoterapijama kako bi se dobilo na vremenu. “Znamo da se registar pretražuje, i onaj u Hrvatskoj, i Njemačkoj, i šire, no brine nas zašto to tako dugo traje. Mi čekamo i čekamo”, reći će zabrinuto Lidija Šuvaković. U Lucijinu se slučaju, nažalost, pokazalo da je u trećoj rizičnoj skupini, zbog čega joj je nužna i hitno potrebna transplantacija koštane srži. Problem je i što brat i sestra nisu podobni donori, dok su roditelji tek djelomice odgovarajući, pa je odluka liječnika bila tražiti donora preko međunarodnog registra.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BRAĆA MARIĆ - PUT DO USPJEHA

Pod Papukom za tov uzgajaju 130 fajferica

2

ANDRIJA BOŠNJAK PASIONIRANI CARPATHIOLOG

Brodolomce s Titanica spašavali su i Baranjci

3

SUSREO SE S KANDIDATIMA HDZ-A

Podrška Anušića Tomislavu Čamagajevcu i Mihaelu Sučiću