Kultura
MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI OSIJEK

Predavanje dr. sc. Purgara uživo, ali i na Facebooku
Objavljeno 2. ožujka, 2021.
Muzej likovnih umjetnosti poziva sve zainteresirane na predavanje Apstrakcija za početnike (napredne), u utorak, 2. ožujka, s početkom u 18 sati. Predavanje će održati predsjednik Ocjenjivačkog suda 27. Slavonskog bijenala, dr. sc. Krešimir Purgar.

Predavanje će se održati u Muzeju likovnih umjetnosti, uz prijenos uživo na Facebook stranici muzeja i Slavonskog biennala. Kako bi se osigurale potrebne mjere socijalne distance i zadovoljile epidemiološke preporuke, broj osoba na predavanju u Muzeju bit će ograničen. Iz tog razloga zainteresirani se moraju prijaviti putem Facebook stranice Muzeja likovnih umjetnosti, putem e-maila katica.kaniza@mlu.hr ili telefonski na 031/251-280. Nakon što se popune sva mjesta, prijave se zatvaraju, o čemu će MLU obavijestiti na društvenim mrežama.

Na ovom predavanju dr. sc. Purgar, profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, upoznat će publiku s temeljnim problemima razumijevanja apstraktne umjetnosti. Razmotrit će neke uvriježene modele tumačenja apstrakcije i pokušati odgovoriti na pitanje što se krije iza često neproničnih nakupina boje i volumena. Pokazat će da je tzv. nepredmetnoj umjetnosti moguće pristupiti na više načina, od kojih svaki nudi jedno od mogućih rješenja, no nijedno od njih nije samo za sebe dovoljno, ako doista želimo razumjeti djela Maljeviča, Pollocka, Knifera i drugih radikalno apstraktnih umjetnika. T.K.
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike