Kultura
KNIFER: IZLOŽBA MARINA BALAIĆA “DESIGN OR DIE”

Forma, funkcija i emocija
Objavljeno 25. veljače, 2021.
Odlika njegovih radova je nastojanje da se sa što manje elemenata kaže što više

Izložba grafičkog dizajnera Marina Balaića pod nazivom "Design or Die", otvorena je u utorak poslijepodne u Galeriji Knifer. U organizaciji udruge Oksimoron, presjek petnaestogodišnjeg profesionalnog rada rođenog Osječanina - diplomirao je grafički dizajn na zagrebačkom Studiju dizajna, nakon čega je počeo profesionalno djelovati u dizajn studiju Mit u Osijeku - predstavljen je osječkoj publici u sklopu interregionalnog projekta P/Art, koji Oksimoron provodi u suradnji s izdavačkom kućom Jelenkor iz Pečuha.

Vodeći se uvjerenjem u efikasnost dizajna kao alata za rješavanje problema, kao načina prepoznavanja i oblikovanja odnosa između ideja i stvarnosti te kao metode za poboljšanje veza između ljudi i proizvoda, Balaić je u 15 godina iskustva razvio uspješna rješenja u gotovo svim kategorijama vizualnih komunikacija, od produkt dizajna, brendinga i publikacija do tržišnih komunikacija, TV reklama i dizajna pakiranja.

- Odlika svih Balaićevih radova posezanje je za načelima minimalnog dizajna, odnosno nastojanje da se sa što manje elemenata kaže što više, i on kroz svoje radove to i uspijeva. Bilo da se radi o naslovnicama za časopise "Vijenac" i "Književna revija", plakatima za predstave osječkog Hrvatskog narodnog kazališta i Tjedan mozga, pa čak i o reklamama, njegovi radovi slijede tu jednu logiku temeljenu na načelu nepretrpavanja, kako bi se sama informacija učinila što jednostavnijom i što lakše uhvatljivom. On pritom vrlo spretno koristi osnovni motiv i izvlači njegove značenjske dimenzije, pa zapravo to značenje utkano u svaki njegov rad nipošto nije banalno - rekao je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Igor Loinjak.

Balaić, koji inače od 2017. godine predaje na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te redovito sudjeluje u radu niza udruga koje promoviraju vizualnu kulturu i dizajn, istaknuo je kako je bilo relativno nezahvalno sastavljati ovakvu jednu izložbu zato što se dizajn prije svega upotrebljava za komercijalne svrhe.

- Ponekad komercijalni radovi jednostavno nemaju dovoljnu razinu estetike i vrijednost da bi krasili zidove nekakve galerije. Često smo čuli maksimu da je dizajn spoj forme i funkcije, no ja svojim studentima volim reći da to možda nije dovoljno, i da tu treba pridodati i emociju, zato što vizualna komunikacija, kao i verbalna, pa na kraju krajeva i ona neverbalna, može pokrenuti ljude i ideje. Stoga sam nastojao odabrati svojevrsni presjek moga rada, gdje su te ideje pokušale pronaći nekakav vizualni oblik te na taj način s posjetiteljima izložbe iskomunicirati provokativne ili manje provokatine, zabavne i znanstvene sadržaje. Iskreno se nadam da će u svemu tome moći uživati svi koji dođu u Galeriju Knifer - rekao je autor izložbe "Design or Die".

Izložbu je u radnom vremenu Galerije Knifer u Eurodomu moguće pogledati do ponedjeljka, 1. ožujka.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike