Regija
ZA BUDUĆE PROMETNE PROJEKTE

Usvojen Prometni masterplan regije Istočna Hrvatska
Objavljeno 22. veljače, 2021.
Iz tog baznog strateškog dokumenta proizlazit će mogućnosti za financiranje prometnih projekata

Vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije usvojili su Prometni masterplan funkcionalne regije Istočna Hrvatska. Taj strateški dokument predstavlja utemeljenje za buduće prometne projekte, ubrzat će pripremu prometnih projekata u zoni obuhvata i povećati vjerojatnost njihova financiranja iz europskih fondova i drugih financijskih izvora.

– Taj Masterplan prometnog sustava funkcionalne regije Istočna Hrvatska bazni je strateški dokument iz kojeg će proizlaziti mogućnosti za financiranje svih prometnih projekata na ovom području. Njime su identificirane mjere za rješavanje problema, odnosno ciljevi na osnovi kojih ćemo razviti projektne prijedloge za ulaganja na lokalnoj i regionalnoj razini. Na ovaj način omogućit će se integrirano i koordinirano planiranje održivog prometnog sustava na razini pet županija. Tako će se poboljšati prometna dostupnost cijelog područja i otvoriti mogućnost za razvoj održivog gospodarstva u cjelini, posebice poljoprivrede i prehrambene industrije, te razvoj turističkih potencijala i mogućnosti zapošljavanja – kazao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Projekt Prometni masterplan funkcionalne regije Istočna Hrvatska vrijedan je ukupno 6.618.000 kuna, a prijavila ga je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Nositelj je izrade Masterplana Virovitičko-podravska županija, a izradili su ga UMiUM d.o.o. iz Zagreba, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i PNZ svetovanje projektiranje d.o.o. iz Ljubljane kao zajednica gospodarskih subjekata. Razbor d.o.o. iz Zagreba pružio je savjetodavne usluge u upravljanju projektom.

Opći je cilj izrade Masterplana postizanje učinkovitog i održivog prometnog sustava koji će odgovarati potrebama gospodarstva i stanovnika na prostoru funkcionalne regije Istočna Hrvatska, a koja obuhvaća geografski prostor pet županija: Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske, koje su županije partneri.

Zainteresirana javnost i javnopravna tijela koja su ovlaštena sudjelovati u postupku imali su mogućnost svoja mišljenja, prijedloge i primjedbe vezane uz Stratešku studiju i Nacrt prijedloga Prometnog masterplana u pisanom obliku dostaviti tijekom trajanja javne rasprave županijskom Upravnom odjelu za gospodarstvo i poljoprivredu. RI
Masterplan prihvatljiv za ekološku mrežu
Od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Uprave za zaštitu prirode, zatraženo je mišljenje o prihvatljivosti Masterplana za ekološku mrežu, a Ministarstvo ga je ocijenilo prihvatljivim za ekomrežu.

Također je od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Sektora za procjenu utjecaja na okoliš, zatraženo mišljenje o provedenoj strateškoj procjeni utjecaja na okoliš Masterplana. Ministarstvo je dostavilo mišljenje da je postupak strateške procjene utjecaja na okoliš Masterplana proveden sukladno zakonu i uredbama, čime su se stekli uvjeti za usvajanje master plana kao dokumenta na županijskim skupštinama svih pet županija partnera u ovom projektu.
6,6

milijuna kuna vrijedan je projekt Prometni masterplan funkcionalne regije Istočna Hrvatska
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike