Sport
MIRKO MARIĆ IZ LOMBARDIJE

Privikavanje, pa korona, a sada borba s Balotellijem
Objavljeno 21. siječnja, 2021.
Kontroverzni vlasnik Silvio Berlusconi malo se povukao i igrači ga rijetko viđaju

Mirko Marić prošloga je ljetnog prijelaznog roka iz Gradskog vrta otišao u Monzu Silvija Berlusconija. Najefikasniji igrač Osijeka prethodne dvije sezone za 4,5 milijuna eura prešao je u redove talijanskog B ligaša, koji ima ambicije već ove sezone izboriti ulazak u Serie A.

Iza njega je pet mjeseci boravka na Apeninima, tijekom kojih je prolazio i prilagodbu na novu sredinu, "pokupio" je i koronu, ali i dobio prinovu u obitelji, kćer koja je sada ima dva i pol mjeseca. Bivši napadač bijelo-plavih ističe kako je zadovoljan životom na sjeveru Italije te je prenio svoje dojmove.

- Sve je super, smješteni smo u stanu u Milanu, što mi odgovara, jer mi je kamp za trening udaljen nekih 25 minuta vožnje, stadion u Monzi 20-ak minuta, a većinu slobodnog vremena provodim sa suprugom i kćeri. Prebolio sam koronu jesenas, srećom, blaži oblik, tako da nisam imao nekih većih posljedica, osim propuštenih treninga i utakmica. Što se situacije oko pandemije ovdje tiče, nije strašno kao što je to bilo na početku prošle godine. Vidi se da nije normalna situacija, i ovdje je mnogo toga zatvoreno, no rade dostave, trgovine, a čak je i za Božić nekih tjedan dana većina toga bilo otvoreno, poput restorana i kafića.

Spor na startu
U Monzu je stigao u rekordnom klupskom transferu, s dosta pompe i velikih očekivanja da on bude taj koji će povesti klub do povijesnog plasmana u Serie A. Moglo bi se reći da je još u fazi "uhodavanja", naviknuo nas je sve na mnogo veće brojke od po dva pogotka i asistencije u 16 utakmica, koliko je upisao u novom dresu, no Marić, uz smijeh, ističe i kako je to za njega već postalo normalno u novoj sredini.

- Tako mi je bilo i kad sam došao u Lokomotivu, gdje prve godine nisam previše igrao, pa onda pola sezone u Videotonu, a sličan, sporiji start, imao sam i u Osijeku. Ali sve je to normalno. Imao sam i koronu koja me malo unazadila, no zadovoljan sam prvim mjesecima ovdje. Naravno da svaki igrač želi igrati što više i ne sumnjam u svoje kvalitete te da ću doći do izražaja. Utakmica ima dovoljno i bit će prilike sigurno. Ne osjećam neki posebni pritisak sa strane, iako moram priznati da sam ga u početku stvarao sam sebi, u glavi. Ali, svjestan sam da su me doveli na duži rok. Zato i ne razmišljam o svom konačnom učinku na kraju sezone, nitko o tome ne priča, svima je jedino važno da uđemo u prvu ligu, i svi će onda biti presretni.

Monza je velike ambicije pokazala ne samo njegovim dovođenjem, vrlo prometno bilo je u prijelaznom roku, pa čak i nakon njega. Neka od zvučnijih imena koja su stigla u Monzu definitivno su Boateng i Balotelli, dvojac koji sa sobom nosi dobar nogomet, ali i show. Marić kaže kako su zasad i Kevin-Prince i Mario mirni, u Monzi ne otkrivaju onu svoju drugu, ludu stranu.

- Dečki su O.K., Boateng igra uglavnom krilo ili polušpicu, kao i Portugalac Mota, dok su mi najveća konkurencija Danac Gytkjaer i Balotelli. Konkurencija je zdrava i dobrodošla, utakmica ima mnogo i bit će minutaže za sve. Možda bi neki pomislili, s obzirom na moju minutažu, da nisam napredovao, no zapravo je potpuno suprotno. U ovih četiri-pet mjeseci ovdje naučio sam jako mnogo i uvjeren sam da sam kompletniji igrač nego prije. Među najmlađima sam u momčadi, potpisao sam na pet godina i sigurno ću pokazati što sve mogu te opravdati uloženo.

Seria B
Monza je trenutačno na četvrtom mjestu, dva boda udaljena od drugog mjesta koje vodi izravno u Serie A (uz utakmicu više). Svi igrači uvijek ističu kako se u Italiji posebna pozornost posvećuje taktici, kakvi su Marićevi utisci o Serie B?

- Iskreno, očekivao sam tvrđi, zatvoreniji nogomet, ali može se igrati i ima mnogo dobrih momčadi. Eto, sada je situacija u vrhu takva da je sedam-osam klubova unutar pet-šest bodova. Liga je jaka i ne može se protiv nikoga unaprijed upisati bodove. Mi smo dosta bodova i ispustili tamo gdje nismo trebali, ali trebalo je i vremena da se sve posloži, jer došlo je najmanje 15 novih igrača, a i u jednom trenutku zbog korone bili smo bez devet-deset igrača. No i dalje sam uvjeren da smo najkvalitetnija momčad lige. Cilj je već ove sezone ući u Serie A, za što mislim da su nam najveći konkurenti SPAL, Empoli i Lecce. Upravo nam u idućim danima slijede derbiji sa SPAL-om i Empolijem, uz gostovanje u Bresciji u ponedjeljak te imamo priliku dodatno ojačati svoju kandidaturu za najviši rang.

Trener mu je Cristian Brocchi koji je u karijeri između ostalih igrao za Milan, Inter i Lazio, a gaji nogometnu filozofiju koja se Mariću sviđa.

- Nije nimalo zatvoren, naprotiv, pričljiv je i pristupačan, a naglasak stavlja na igru. U svakoj utakmici mi smo momčad koja uglavnom napada.

Zdravstvena situacija diljem svijeta i dalje je takva da onemogućava mnogo toga na što smo naviknuli u životima. Između ostaloga i uživo praćenje sportskih natjecanja na stadionima, u dvoranama i ostalim sportskim borilištima. Jasno je kako bi dojmovi o igranju u Italiji bili još izraženiji da se može igrati uz navijače.

- Evo, gotovo godinu dana igramo bez publike i naravno da to nije to. Nedostaju navijači i njihova podrška, i mi smo time dosta pogođeni, jer i Serie B je jako dobro praćena. Nešto se spominjalo da bi možda u ožujku došlo do povratka navijača, naravno, uz pretpostavku da se stanje normalizira, ali vidjet ćemo. Mnogo bi nam to značilo, Monza je pred sezonu renovirala dvije tribine, u planu je i povećanje kapaciteta nakon ove sezone i vjerujem ulaska u Serie A, tako da se nadam kako ćemo što prije moći ponovno imati podršku s tribina.

Osijek može do trofeja
Nezaobilazna tema razgovora je i NK Osijek. Odlaskom iz Gradskog vrta Marić nije prekinuo veze s bijelo-plavima, naprotiv, i dalje ih pozorno prati i bodri, što je i razumljivo, jer upravo su ga igre u Osijekovom dresu "lansirale" u Italiju.

- Naravno da pratim, ipak mi je to do sada bilo najbolje i najljepše razdoblje karijere. Vjerujem da je prilikom mog dolaska u Osijek zbog kratke epizode u Videotonu bilo skeptika, no s moje strane nije bilo nikakve dvojbe da je Osijek sjajna destinacija za daljnji napredak. Bio sam uvjeren da je zdrava sredina, gdje se mogu razviti što se i potvrdilo. Projekt NK Osijek je velik, to znamo svi koji smo bili, ili su još "unutra", kao i to da nije prolazan. Mislim da sam uživo pogledao oko 90 posto utakmica i drago mi je da i ove sezone niže odlične rezultate.

Rezultati se najbolje "naplate" trofejima, Osijek je ove sezone u igri za oba, i Marić ne dvoji kako može podići bar jedan.

- Mi smo i lani mogli do Kupa, a ove su šanse još veće. Momčad je odlično posložena, kao i cijeli klub, i siguran sam da mogu do trofeja već ove sezone, sljedeće definitivno. Do Kupa je kraći put, iako ovisi i o ždrijebu, dok je za osvojiti prvenstvo potrebno cijelu sezonu odigrati na pravoj razini. A Osijek je do sada pokazao da može. Ne treba iz kombinacija zaboraviti ni Rijeku, ne znam jedino imaju li oni potrebnu širinu za cijelu sezonu, što Dinamo i Osijek definitivno imaju - zaključio je bivši napadač Osijeka, a sada talijanske Monze.

Goran Roguljić
U petak na “iglama”
Pratit će Marić Osijek i u petak, na gostovanju kod Lokomotive, no u tom će susretu biti kao na iglama, podijeljenih emocija. Nedavno je među “lokose” stigao njegov tri godine mlađi brat Mateo, koji igra zadnjeg veznog te možda i zaigra protiv bijelo-plavih.

- Tako je, neću redovito pratiti samo Osijek, nego i Lokomotivu, a u petak ću definitivno biti na mukama. Ne, neću nijednoj strani odavati informacije, haha, moraju se sami snaći.
Prijatelj na “kraju svijeta”.
Ante Majstorović i Mirko Marić veliki su prijatelji, a i susjedi iz Drinovaca i Borajne u općini Grude. Nakon donedavno zajedničkog igranja u dresu Osijeka put ih je sada odveo na udaljene destinacije, ali Marić, uz smijeh, odbija tvrdnju da će uskoro biti na dva kraja svijeta.

- On ide na drugi kraj svijeta, ja sam tu, u blizini. Naravno da smo u kontaktu, čuli smo se i kada je dobio tu ponudu koja se jednostavno ne može odbiti. S 27 godina ima priliku riješiti egzistenciju, i mislim da mu to nitko ne može zamjeriti. Pričali smo o tome, ali nisam mu ništa savjetovao, to uvijek mora biti isključivo osobna odluka.
Ne odustaje od reprezentacije
Igrama u Osijeku bio je u krugu igrača koji su se spominjali za reprezentativne kandidate. Unatoč efikasnosti i dobrim igrama, poziv izbornika Zlatka Dalića nije dočekao, pa na kontu i dalje ima samo dva nastupa za Hrvatsku u prijateljskim utakmicama, dok je izbornik još bio Ante Čačić. Svjestan je što se sve mora poklopiti za ući među Vatrene, ne odustaje od tog cilja, i zna što je potrebno da ga ostvari.

- Mlad sam, imam samo 25 godina, i realno vrijeme je preda mnom. Hrvatska je druga na svijetu, ima vrhunske igrače, i jasno je kako nije lako ući u momčad. Uostalom, sigurno bar još 50 igrača misle i nadaju se kao i ja. No, vjerujem da ako s Monzom uđem u Serie A te tamo budem igrao dobro i zabijao, da će to biti prepoznato i od strane izbornika. Za tako nešto uvijek se i dosta toga treba poklopiti, ali na meni je ionako da samo igram na terenu, to je jedini pravi put.
Možda ste propustili...

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

SEDMO IZDANJE KUPA GRADA OSIJEKA U MAČEVANJU

Članovi MK Dmitar Zvonimir skupljali su iskustvo, ali i medalje

Najčitanije iz rubrike