Sport
STIPE ŠARLIJA, TRENER KOŠARKAŠA S DRAVE

Odluka o preuzimanju klupe bila je na brzinu, ali potpuno ispravna
Objavljeno 20. siječnja, 2021.
Prije dolaska u Vrijednosnice Osijek, 53-godišnji Zadranin radio je s mlađim kategorijama u klubu gdje je stekao igračko ime

Prije dva mjeseca Stipe Šarlija zasjeo je na klupu jedinog slavonskog košarkaškog premijerligaša. Njegov dolazak na klupu Vrijednosnica Osijek iznenadio je mnoge, čak i samog Šarliju, koji nakon bogate igračke karijere nije vidio svoj daljnji ostanak u sportu gdje je stekao ime i reputaciju.

Nije se u međuvremenu ozbiljnije bavio trenerskim poslom. No, ovaj 53-godišnjak odlučio je da je stiglo vrijeme da se ozbiljno okuša i u toj ulozi.

- Dugo sam izbivao iz košarke kroz koju sam ostao aktivan samo kao hakler nakon igračke karijere. Prije dvije godine odlučio sam zakoračiti u trenerske vode, u Zadru sam radio s mlađim kadetima i kadetima. Bio sam uključen i u reprezentativni stožer tih selekcija, ne razmišljajući pritom da će mi se u nekom kratkom roku ukazati prigoda da zasjednem i na seniorsku klupu. Stigao je iznenada poziv iz Osijeka, nije bilo mnogo vremena za premišljanje - kaže Stipe, koji je preuzimanje "brokera" dogovarao na svom terenu.

Dogovor u Zadru
Naime, Vrijednosnice Osijek u to vrijeme, pred kraj studenoga prošle godine, igrale su dvije utakmice u gradu košarke (prvenstvena protiv Sonik Puntamike čiji je član inače i Šarlijin sin Marino te osmina finale Kupa s drugoligašem Diadorom), gdje je na koncu i dogovorena suradnja.

- Sve se odvijalo brzo, nisam ni sam bio načisto jesam li spreman za ovako veliki iskorak. Svjestan sam da nemam iza sebe trenerskog iskustva, ali shvatio sam da je ovo pravi trenutak da vidim mogu li se ozbiljno posvetiti ovom pozivu. Stoga sam prihvatio izazov i neočekivanu prigodu koja mi se ukazala. Iako se sve odvijalo brzo Šarlija je ipak dobio dovoljno vremena da se na miru pripremi za svoj seniorski trenerski debi. Morao je na njega čekati mjesec dana po dolasku u Osijek, ali na kraju će 23. prosinca 2020. zauvijek pamtiti. Prema onoj narodnoj, bilo je „Prvo pa muško“, Zabok je poražen u Gradskom vrtu.

- Po dolasku, izgledalo je da ću na trenerski debi pričekati desetak dana. No, zbog korone koja nije ni nas zaobišla, odgodili smo nekoliko utakmica i tako sam dobio mjesec dana za upoznavanje sa stanjem. Dobio sam na vremenu, ali nije to mnogo pomoglo, jer zbog pandemijskog protokola nisam mogao održati pravi trening. Bilo je mnogo improvizacije, ali na kraju smo godinu i moj debi zaključili pobjedom koju ću zauvijek pamtiti - priznaje Šarlija.

Brza prilagodba
Otvaranje 2021. godine ipak nije tako uspješno. "Brokeri" su u stanci izmijenili roster (otišla dva najučinkovitija igrača), potom su zaredali s tri poraza. Počelo je u njegovom Zadru (Šarlija je inače iz obližnje Jasenice), gdje je zamalo priredio senzaciju. Nije bilo publike, pa ni žestokog dočeka kod kuće.

- Bilo je malo čudno biti na suprotnoj strani, ali nije prvi put, jer sam u Jazine dolazio u dresu Cibone. Nisam imao tremu, ali jesam mali osjećaj nelagode, jer ipak sam u Zadru proveo 12 igračkih sezona. Naravno, želio sam pobjedu protiv svog kluba, bili smo blizu, kao i prije tri dana u Gorici. Između smo upisali domaći poraz od Furnira, koji si nismo smjeli priuštiti. Imamo tri poraza u nizu, ali uz malo sreće i koncentracije moglo je to biti za nas mnogo povoljnije. Nema nam druge, treba raditi i potruditi se da taj crni niz ubrzo prekinemo, priželjkuje trener košarkaša s Drave, koji bez obzira na trenutačni rezultatski niz, ne krije da mu je u Osijeku odlično. Nije mu teško palo Dalmaciju zamijeniti Slavonijom.

- Nakon što sam se "skučio", stigla je supruga Mirela te naš kućni ljubimac, njemački bokser Lora. U slobodno vrijeme uživamo uz šetnju Dravom. Jest da malo nedostaje kavica uz more, ali ovdje se osjećam odlično - kaže trener "brokera", koji je suradnju s VROS-om dogovorio do kraja sezone.

- Tako je najpoštenije, a ako na kraju svi budemo zadovoljni, lako ćemo nastaviti suradnju - kaže na kraju Stipe Šarlija.

Nino Benčina
OD ZADRA DO ŠIROKOG BRIJEGA
Igračka karijera Stipe Šarlije poznatija je od one trenerske. U seniorski sastav Zadra ušao je u sezoni 1985./86., kada je kreirana i jedna od najvećih senzacija prvenstava bivše države. Zadar je u finalu doigravanja svladao moćnu Cibonu.

- Bio sam u toj momčadi, ali kada je počelo doigravanje, trener Đurović ipak se oslonio na iskusnije igrače, a mene i Komazeca ostavio po strani. Još uvijek pamtim ludnicu nakon pobjede u Zagrebu - kaže Stipe, koji je nakon Zadra 1997. otišao u tursku Antalyu, a nakon sezone uslijedio je povratak u Hrvatsku, ali u dres Cibone. Sezonu na prijelazu tisućljeća odradio je u Braunschweigu, a posljednje dvije sezone bio je član Širokog, gdje je 2003. zaključio karijeru. Naravno, ima i 50 nastupa u hrvatskom dresu.
TRNINIĆEV UTJECAJ
Kroz gotovo dva desetljeća dugu igračku karijeru Šarliju su vodili i brojni treneri. Istaknuo je jednoga.

- Tri godine pod paskom Slavka Trninića ostavile su najviše traga. Čovjek zna sve o košarci. Osobno se nadam da ću uspjeti dio iskustva s parketa prenijeti i na svoje igrače.
Malo nedostaje i ispijanje kavice uz more, ali godi i šetnja uz Dravu
Najčitanije iz rubrike