Osijek
TRG ANTE STARČEVIĆA VEĆ NEKO VRIJEME S KREZUBOM JAVNOM RASVJETOM

Središnji gradski trg u
(polu)mraku, gradska
uprava za to zna od ljeta!?
Objavljeno 19. siječnja, 2021.

U modernim europskim gradovima uobičajeno je da glavni trgovi budu raskošno osvijetljeni javnom rasvjetom. No, glavni trg u Osijeku ne može se time podičiti. Štoviše, od ukupno 27 svjetiljki radi samo 12, što je iznenadilo i sugrađanina koji je fotografirao prizor mračnoga trga u nedjelju uvečer.

No, iako su brojni komentari na društvenim mrežama bili usmjereni protiv tvrtke "Parangal", koja održava javnu rasvjetu, direktor Zdravko Banjan naglasio je kako je o problematičnoj rasvjeti izvijestio gradsku upravu još u kolovozu 2020. godine, tražeći rješenje za neispravne svjetiljke. Tada je bilo neispravno šest svjetiljki, a sad ih ne radi čak 15.

- Imamo ozbiljan problem s tim reflektorima. Od temperature i prenapona izgorio je reflektirajući dio, no problem je u tome što nije moguće obaviti zamjenu i doista ne znam što učiniti. Nažalost, nema ničega što bi zadovoljilo zamjenu ovih reflektora i svakako je nužno pronaći nekakvo novo, alternativno rješenje do rekonstrukcije cjelokupne rasvjete. Naime, problem je složen, s obzirom na to da reflektori obasjavaju zrcala i do sada smo u više navrata popravljali postojeću rasvjetu. Nastavit ćemo čim temperature budu u plusu - pojašnjava Banjan, nazivajući rezultate dosadašnjih popravaka skromnima. Štoviše, kaže kako su djelatnici koristili čak i kabel koji trpi jače temperature, konkretno silikonski, no i takav je izgorio iznutra.

Nakon poziva Glasa Slavonije Banjan je rekao da će skinuti na Trgu Ante Starčevića svjetiljke koje ne rade, a vjeruje kako će se nakon napisa u novinama stvar pokrenuti s mrtve točke.

S tim se, vjerujemo, slažu i sugrađani koji ondje žive i oni koji običavaju ondje šetati, a nisu mogli ne zapaziti nedopustiv nedostatak rasvjete na trgu koji je središte našega grada. Ako se ondje ne postavi adekvatna rasvjeta, kako očekivati da je bude u drugim dijelovima grada?

Marija MIHELIĆ
IZ GČ ZVALI GRAD NAKON POZIVA NOVINARA
I predsjednik Gradske četvrti “Gornji grad” Antonio Lozančić ističe kako je razočaran odnosom Grada prema ovom problemu na glavnom trgu te je istoga trenutka iz GČ-a upućen mail na adresu odgovornih u gradskoj upravi.

- Nerijetko ne dobijemo povratnu informaciju, no nadam se da će sada biti drukčije, jer se ovakvo stanje na glavnom trgu ne smije tolerirati - poručuje Lozančić. Dodajmo tome da je Parangal obećao istoga dana ukloniti neispravne svjetiljke na istočnom dijelu trga, no ne zna se kad će biti vraćene.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike