Mozaik
MEĐUNARODNI PROJEKT I NA HRVATSKOM RADIJU

Rođendan umjetnosti uz “Sailor” Mrleta i Ivanke
Objavljeno 13. siječnja, 2021.
Događaj će se, osim u radijskom prijenosu, moći pratiti i putem Facebooka

Hrvatski se radio u nedjelju, 17. siječnja, šesnaesti put uključuje u međunarodni projekt skupine za ars acusticu Europske radiodifuzijske unije - Art‘s Birthday, odnosno Rođendan umjetnosti.

Na svojem Trećemu programu donosi projekt EBU-a u ukupnome četverosatnome trajanju, od 20 sati do ponoći, kombinirajući prijenose iz Bratislave, Praga, Stockholma, Beča, Lausanne, Ljubljane, Beograda, Bukurešta, Antwerpena, Lisabona, Madrida, Moskve, Berna, Baden-Badena, Kaunasa, Varšave i Zagreba. Hrvatski radio u proteklih je 15 godina europskoj publici predstavio brojne hrvatske suvremene umjetnike sklone eksperimentiranju zvukom, a ovaj put u sklopu Rođendana umjetnosti prvi će se put predstaviti Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, koji će uz bend izvesti svoj avangardni glazbeni projekt "Sailor".

 

 

 

Projekt donosi fuziju svih glazbenih stilova, od elektronike, klasičnog instrumentarija do korištenja "Mrletovih boca vode poput instalacija umjetnih čela" te neobičnih frekvencija koje iz njih nastaju. Cijevi s vodom, frekvencije gradova (Rijeke i Berlina), preko kojih Ivanka pjeva odišu filmičnim sjenama performansa, predstava te filmova za čije su potrebe inicijalno nastajale. Apokaliptičnu stvarnost podupiru snažne orkestarske dionice ispresijecane odličim solističkim gitarskim dionicama Vlade Simcicha Vave, Dražena Baljka te zanimljiv sitarski trenutak Ivana Valušeka. "Sailor" donosi presjek šest albuma koje je dvojac snimio u proteklih deset godina.

Proteklih godina proslave Rođendana umjetnosti održane su u zagrebačkim koncertnim, klupskim ili muzejskim prostorima. Ove godine, u skladu s epidemiološkim mjerama, odlučili su "ostati doma" i emitirati iz studija HRT-a Bajsić. Događaj će se održati bez publike, ali će se, osim u radijskom prijenosu, moći pratiti i u video streamingu na Facebook stranici HRT-a Dramskog programa HR.

Kao sve dosadašnje Rođendane umjetnosti, i ovogodišnji su pripremile urednice projekta Adriana Kramarić i Iva Lovrec Štefanović, koja je i komentatorica izravnog prijenosa.

Tanja Kvorka
SVAKA ZEMLJA SUDIONICA SVOJE DAROVE UMJETNOSTI RAZMJENJUJE S DRUGIMA
Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua (1926. - 1987.), koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1.000.000 godina. Nakon njegove smrti 1987. godine umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao “vječne mreže”. Svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija - organizira svoje slavlje. Potpuno je nevažno radi li se o susretu nekoliko prijatelja u privatnom studiju ili o koncertnoj večeri u muzeju, galeriji, na radijskoj postaji ili u koncertnoj dvorani. Jedini je uvjet da svaka skupina svoje darove umjetnosti može poslati odnosno razmjenjivati s drugima. Kao i dosadašnjih godina, Europska radiodifuzijska unija (EBU) nudi izravna uključenja u događaje iz petnaest europskih gradova u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje.
prijenos
17. SIJEČNJA

OD 20 SATI

DO PONOĆI
Najčitanije iz rubrike