Svijet
TRUMPOVE PRISTAŠE UHIĆENI

Optužnica “šamanu” i ostalim nasilnicima
Objavljeno 11. siječnja, 2021.

Vezani članci

REPUBLIKANCI SE JOŠ NE IZJAŠNJAVAJU

Demokrati i dalje ustraju na drugom opozivu Trumpa

Trojica pristaša Donalda Trumpa, uključujući tzv. QAnon šamana čije su fotografije obišle svijet nakon njihova nasilnog upada u Kapitol, uhićena su i optužena.

Jacob Anthony Chansley, drugim imenom Jake Angeli, gol do pasa, s bizonskim rogovima na glavi, koji je privlačio fotografe i kamere postavljene posvuda na Kapitolu, uhićen je i optužen za nezakonit upad i nasilno ponašanje, navodi se u priopćenju ministarstva pravosuđa. "Taj je čovjek imao koplje dugo dva metra s američkom zastavom privezanom ispod oštrice", ističe se u priopćenju. U optužnici se dodaje da je Chansley u četvrtak nazvao FBI kako bi potvrdio da je bio na Kapitolu. Rekao je da je bio "sudionik grupne akcije organizirane zajedno s drugim ‘domoljubima‘ iz Arizone na predsjednikov poziv svim ‘domoljubima‘ da dođu u Washington 6. siječnja". Taj tridesetogodišnjak iz Arizone, koji za sebe kaže da je "duhovni ratnik" i prozvao se "vukom iz Yellowstonea", zapažen je na skupovima potpore Trumpu u Phoenixu posljednjih mjeseci zahvaljujući svom pokrivalu na glavi.

Predstavlja se kao "digitalni vojnik QAnona", urotničkog pokreta kojemu je Trump junak i koji na upad u Kongres gleda kao na slavodobitnu pobjedu.

Adam Johnson, tridesetogodišnjak s Trumpovom kapom koji se na fotografiji smiješi dok odnosi stalak predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi, uhićen je u petak na Floridi. Optužen je po istim točkama, ali i za krađu, premda je stalak Pelosi pronađen sutradan u jednom hodniku. I na kraju, Derrick Evans, zastupnik parlamenta Zapadne Virginije koji se snimao dok nasilu provaljuje u Kongres vičući "Derrick Evans je na Kapitolu!", uhićen je u petak u svom domu i optužen za nezakonit upad i za nasilno ponašanje. Mjesni zastupnik izravno je prenosio svoje "pothvate" na Facebooku, a u optužnici se navodi da je gurao ljude oko sebe da provale vrata Kapitola vičući "Mičite se, mičite se!" i zatim: "U zgradi smo!"

Poslije je na Facebooku objavio priopćenje u kojemu tvrdi da nije sudjelovao u uništavanju i da se na Kapitol probio kao "neovisni predstavnik medija kako bi snimio povijesni događaj". H
Najčitanije iz rubrike