Svijet
TEMELJNE VRIJEDNOSTI HUMANOSTI U OPASNOSTI

Ratovi i autoritarne vlade prijetnja ljudskim pravima
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Izvješće AI-ja prikazuje turobnu sliku alarmantne represije ljudskih prava
Ljudska prava diljem svijeta suočena su s najozbiljnijim prijetnjama u posljednjih nekoliko desetljeća, objavio je u srijedu Amnesty International u godišnjem izvješću.

Organizacija je istaknula sukobe u Gazi i Ukrajini, kao i širenje autoritarnih vlada koje štete međunarodnom poretku kršeći međunarodno pravo i zanemarujući temeljna prava. "Izraelsko flagrantno nepoštovanje međunarodnog prava pojačano je neuspjesima njegovih saveznika da zaustave neopisivo krvoproliće u kojem stradavaju civili u Gazi", rekla je glavna tajnica Amnestyja Agnès Callamard. "Uz agresiju Rusije na Ukrajinu, rastući broj oružanih sukoba i masovna kršenja ljudskih prava, zabilježena, na primjer, u Sudanu, Etiopiji i Mjanmaru – globalni poredak temeljen na pravilima u opasnosti je od desetkovanja", istaknula je. Callamard je rekla kako "ono što smo vidjeli 2023. potvrđuje da mnoge moćne države napuštaju temeljne vrijednosti humanosti i univerzalnosti upisane u Opću deklaraciju o ljudskim pravima".

Između ostaloga, izvješće kritizira američko korištenje vetom kako bi se paraliziralo Vijeće sigurnosti UN-a vezano uz rezoluciju o prekidu vatre u Gazi. Izvješće također naglašava "groteskne dvostruke standarde europskih zemalja poput Velike Britanije i Njemačke, s obzirom na njihove dobro utemeljene prosvjede protiv ratnih zločina Rusije i Hamasa, istodobno podupirući akcije izraelskih i američkih vlasti u tom sukobu", navodi Amnesty.

Rat u Ukrajini također je pridonio padu globalnog stanja ljudskih prava. Amnesty je naveo napade ruskih snaga "na naseljena područja i civilnu infrastrukturu za izvoz energije i žitarica". "I ruske i ukrajinske snage koristile su se kasetnim streljivom unatoč njegovoj neselektivnoj naravi i trajnim rizicima za civile", stoji u izvješću. "Izvješće Amnesty Internationala prikazuje turobnu sliku alarmantne represije ljudskih prava i međunarodnog kršenja pravila, a sve to usred produbljivanja globalne nejednakosti i eskalacije klimatske krize, uz supersile koje se natječu za prevlast", rekla je Callamard.

Dijana Pavlović
NASILNO VRAĆANJE MIGRANATA, DISKRIMINACIJA MANJINA, SLAPP TUŽBE...
Hrvatska još uvijek pribjegava nasilnom vraćanju izbjeglica i migranata, pristup pobačaju ostao je ograničen, Romi i Srbi i dalje su diskriminirani, ali je vlada poduzela korake u borbi protiv tzv. SLAPP tužbi protiv novinara i postrožila mjere za suzbijanje obiteljskog nasilja, piše Amnesty International u svom godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava za 2023. Prema službenim podacima, broj ljudi koji je pokušao ući u Hrvatsku iz susjednih zemalja povećao se za 70 posto u odnosu na prethodnu godinu, s preko 65.000 ulazaka zabilježenih do studenoga, navodi AI u izvješću. Obiteljsko nasilje i dalje je sveprisutno, a vlada je u rujnu objavila niz mjera za borbu protiv nasilja nad ženama. Te mjere uključuju i amandmane u kaznenom zakonu u kojem je femicid klasificiran kao zasebno kazneno djelo, a postrožene su i kazne za silovanje.

Najčitanije iz rubrike