Svijet
REPUBLIKANCI SE JOŠ NE IZJAŠNJAVAJU

Demokrati i dalje ustraju na drugom opozivu Trumpa
Objavljeno 10. siječnja, 2021.

Vezani članci

TRUMPOVE PRISTAŠE UHIĆENI

Optužnica “šamanu” i ostalim nasilnicima

Napori demokrata da opozovu američkog predsjednika Donalda Trumpa dobili su zamah tijekom vikenda iako se još ne zna hoće li dovoljno republikanaca podržati taj potez tek nekoliko dana uoči kraja njegova mandata.

Demokrati u Zastupničkom domu planiraju u ponedjeljak iznijeti optužbe za opoziv predsjednika nakon što je Trump nahuškao svoje pristaše na upad na Kapitol u srijedu, objavio je demokrat Ted Lieu na Twitteru.

Kalifornijski demokrat, koji je pomogao u izradi optužnice, rekao je da je 190 zastupnika dalo svoj potpis. Do subote poslijepodne to nije učinio ni jedan republikanac. "Imamo snimke govora u kojima (Trump) potiče rulju. Imamo snimke rulje koja nasilno napada Kapitol", tvitao je Lieu.

Trump je prvo pohvalio svoje pristaše na Kapitolu, a kasnije je objavio video u kojemu osuđuje njihovo nasilje. Pozvao je pristaše da ostanu mirni i odu kući na nagovor pomoćnika, među kojima neki tvrde da bi mogao biti izbačen iz ureda ili pravno odgovarati, otkrili su izvori za Reuters. Od poraza na izborima 3. studenoga Trump iznosi neutemeljene tvrdnje o izbornoj prijevari.

Petero ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol, ubijeno je u neredima u srijedu, a desetci su optuženi zbog napada na Kapitol. Vlasti istražuju sigurnosne propuste, a neki zastupnici pitaju se je li rulja imala pomoć iznutra nakon što su se proširile fotografije policajaca kako sklanjaju barikade i poziraju s izgrednicima.

Opoziv predvođen Zastupničkim domom koji kontroliraju demokrati mogao bi izazvati drugo suđenje bez presedana u Senatu pod kontrolom republikanaca, koji je u prvom suđenju odbacio optužbe da je Trump ugrozio nacionalnu sigurnost.

U povijesti je pokrenut postupak opoziva protiv dvojice bivših američkih predsjednika, ali obojica su bila oslobođena optužbi u Senatu. Prvi je bio Andrew Johnson 1868., koji je tankom većinom u Senatu oslobođen optužbi. Zastupnički dom je izglasao opoziv i Billa Clintona, no nakon suđenja u Senatu 1999. ostao je na vlasti. Richard Nixon odstupio je 1974. zbog skandala Watergate kada je postalo jasno da će biti opozvan.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi također je pozvala zastupnike da izrade prijedlog zakona za aktivaciju 25. amandmana američkog ustava koji dopušta oduzimanje ovlasti predsjedniku koji nije u stanju obavljati svoje dužnosti. H
Ted Lieu

kalifornijski demokrat

Imamo snimke govora u kojima Donald Trump potiče rulju. Imamo snimke rulje koja nasilno napada Kapitol.
Najčitanije iz rubrike