Osijek
TVRTKE PODVLAČE CRTU

Osječani dužni 2,8 mil. za vodu, 1,8 mil. Unikomu
Objavljeno 5. prosinca, 2020.
Unikom neće slati opomene za nepodmireni dug, nego je on prikazan na računima kao napomena

Prije nekoliko dana Osječanima koji duguju određeni iznos za neplaćenu, a utrošenu električnu energiju isporučene su opomene, no prema tvrdnjama onih koji su ih primili, poslane su 15 dana prije primitka. Kako bilo, HEP Elektra podvukla je crtu i onima koji duguju poveće iznose isključila je električnu energiju. U želji da doznamo koliki je ukupan dug Osječana, iz odnosa s javnošću HEP-a, a na upit o dugovanju za električnu i toplinsku energiju te plin, samo šturo odgovaraju da se iznosi ne razlikuju od onih u proteklim godinama, a razvidno je da su dugovanja kućanstava umnogome niža od duga poslovnih subjekata.

Neslužbeno ipak doznajemo da je prosječno dugovanje kupaca za električnu energiju na kraju mjeseca nešto viši od iznosa mjesečne rate, ali i da je stanje naplate dugovanja u okvirima očekivanoga. Tako je bilo i proteklih godina kad su, baš kao i sada, uvjeti za slanje opomena kombinirani te se uzima u obzir ukupno te dospjelo stanje računa, kao i starost duga. Zanimljivo je da, što je dug stariji, visina iznosa za koju se opomene šalju bit će manja. Inače, samoočitači dobivaju račune svakoga mjeseca i plaćaju kamate za kašnjenje u plaćanju. Za razliku od njih, kupci u akontacijskom sustavu plaćanja potrošnje račune dobivaju svakih šest mjeseci, a kamate na kašnjenje ne obračunavaju se.

Vodeći se odgovorom HEP-a za potrošnju plina čini se da i nadalje prosječno dugovanje po kupcu uglavnom ne prelazi iznos dva mjesečna računa. Opomene se šalju nakon 30 dana pisanim putem, a u slučaju nepodmirenja duga nakon 60 dana doći će i do obustave isporuke plina. Inače, prije dvije godine dug za toplinsku energiju bio je 1,6 milijuna kuna i izgledno je da se ne razlikuje mnogo ni u 2020. godini.

Konkretniji odgovori stižu iz Unikoma gdje doznajemo da je dug Osječana za uslugu odvoza miješanog komunalnog otpada i biootpada nešto veći od 1,8 milijuna kuna. Zanimljivo je da Unikom neće slati opomene za nepodmireni dug, nego je dug prikazan na računima za uslugu u obliku napomene.

- Na novim računima, odnosno akontacijama, taj termin više ne koristimo, ali je u istu svrhu iskazan ukupan dug iz prethodnih razdoblja - potvrđuje Vjeran Marijašević, voditelj komunikacija u Unikomu.

Dugovi građana prema Vodovodu veći su za milijun kuna u odnosu prema dugovima Unikomu.

- Za vodne usluge građani na vodoopskrbnom području duguju više od 2,8 milijuna kuna - odgovaraju nam u Vodovodu.

U Ukopu doznajemo da je ukupan dug za grobnu naknadu otprilike 2,5 milijuna kuna.

Iako smo željeli doznati i iznose dugovanja za neplaćenu komunalnu naknadu, iz Grada Osijeka odgovor na naš upit, poslan još 9. studenoga, do danas nije stigao. M. Mihelić
kriza
EPIDEMIJA SE

ODRAZILA I NA

NOVČANIKE
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike