Osijek
U OSIJEKU PREDUHITRILI HUP

Grad oslobađa od dvaju poreza,
snizio najamninu, dao potpore...
Objavljeno 5. prosinca, 2020.
Hrvatska udruga poslodavaca obratila se Hrvatskoj zajednici županija i Udruzi gradova Republike Hrvatske apelirajući na sve regionalne i lokalne zajednice (općine, gradove, županije) da preuzmu dio tereta te rasterete gospodarstvenike i poduzetnicima kojima je zbog pandemije koronavirusa ugroženo poslovanje i koji su dovedeni na rub opstanka otpišu ili odgode sva lokalna davanja.

- Jedino sinergijom, aktivnom i otvorenom suradnjom lokalne uprave i samouprave s domaćom industrijom zaustavit ćemo krizu i omogućiti poduzetnicima da zarade svoje plaće. Poduzetnici žele mogućnost nastavka rada kako bi sami zaradili za plaće svojih radnika, za održavanje i razvoj poslovanja i naposljetku za razvoj lokalne zajednice u kojoj djeluju - apelirali su iz središnjice interesnog udruženja poduzetnika. Štoviše predviđaju da će potpore biti nužne i ključne za prvu polovinu iduće godine.

Grad Osijek, međutim, još je za proljetnog vala među prvim jedinicama lokalne uprave nizom mjera reagirao u korist svog poduzetništva i gospodarstva, pa tako reakcija nije izostala ni u ovom "drugom poluvremenu", preduhitrivši tako i ovaj prijedlog HUP-a. Tako se zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada Osijeka kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom onemogućeno obavljanje ugostiteljske djelatnosti oslobađaju plaćanja dijela mjesečne zakupnine za 50 posto od 1. studenoga nadalje, do prestanka važenja navedene odluke.

Potom, počevši od prvog dana iduće godine, Grad Osijek oslobađa gospodarstvo plaćanja dvaju od tri poreza u svojoj nadležnosti - poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina. Mjera je to koja će izravno rasteretiti gospodarstvenike za ukupno od tri do četiri milijuna kuna godišnje. Ukidanje poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina primarno će imati učinka za ugostitelje, koji su novim odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite najpogođeniji.

Grad Osijek među prvim je gradovima u Hrvatskoj reagirao mjerama za smanjivanje posljedica koronakrize na gospodarstvo te je do sada već pomogao osječko gospodarstvo s više od 20 milijuna kuna. Naslanjajući se na mjere Vlade Republike Hrvatske, koja je pogođenim tvrtkama isplaćivala minimalne plaće po zaposleniku, Grad Osijek usmjerio je deset milijuna kuna za očuvanje likvidnosti osječkih mikro, malih i srednjih poduzetnika. Riječ je o potporama iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području grada Osijeka - gospodarskoj mjeri za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize, jednokratnom i nepovratnom potporom od tisuću kuna po zaposleniku. Grad Osijek je u dva navrata isplatio 9,2 milijuna kuna za točno 9200 zaposlenica i zaposlenika u više od 1900 osječkih tvrtki. Iz Grada Osijeka poručuju kako nastavljaju u suradnji i razgovoru s gospodarstvenicima pratiti stanje i poduzimati sve što je moguće da se olakša položaj gospodarstvenika u vrijeme koronakrize.

Na kraju, dijelu osječkih zakupnika koji su u poslovnim prostorima u vlasništvu države također je krajem tjedna stiglo olakšanje. Vlada RH odlučila je osloboditi obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u svome vlasništvu zakupnike i korisnike kojima je obustavljen rad na temelju odluka Stožera civilne zaštite RH.

Dario Kuštro
20

milijuna kuna iznos je kojim je Grad Osijek dosad pomogao gospodarstvu
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike